уторак, 8. јул 2014.

Beze tortica sa krokantom


Tortica sa krckavim krokantom, čokoladom, orasima i slatkom pavlakom koja se samo topi dok je grickate. Dobro je rashladite pre služenja i biće poput najfinijeg sladoleda. Možete je čuvati u zamrzivaču neko određeno vreme i samo iseći šniticu ili dve kada se uželite. Nemojte se zabrinuti zbog dužine recepta, zapravo je vrlo jednostavno napraviti ovu torticu. Recept je sa Coolinarike koji sam davno objavila i malo modifikovala u međuvremenu, pa je bio red da se konačno nađe i na blogu.:)

Sastojci (za beze koricu): 5 belanaca,  250 g šećera,  1 ravna kasika brašna, 1 kašika sirćeta ili malo limunovog soka

Prvi fil: 300 g oraha, 2 dl mleka, naribana korica 1 pomorandže, 8 kasika šećera, 2 vanilin šećera,  100 g čokolade,  125 g maslaca

Drugi fil:  500 ml slatke pavlake, 250 g krokanta od oraha ili lešnika

Krokant: 100 g šećera, 150 g oraha ili lešnika

Dekoracija:  500 ml slatke pavlake,  200 g čokolade za premazivanje beze korica + komadić maslaca

Priprema:

Umutiti čvrstu penu od belanaca uz postepeno dodavanje šecera. Na kraju pažljivo umešati kasiku brašna i sirćeta. Smesu sipati u veliki pleh od rerne koji je obložen masnim papirom. Sušiti na 125 C oko 1,5 sat. 

Kad se korica ohladi preseći je na dva ili na tri dela i premazati rastopljenom čokoladom u koju smo dodali komadić maslaca. Čokoladu možete čak i preskočiti jer se može desiti da ispuca prilikom seckanja ako je torta suviše rashlađena.


Prvi fil: zagrejati mleko sa šećerom i preliti preko mlevenih oraha. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i naribanu koricu jedne pomorandže. Kad se fil ohladi umešati maslac.

Drugi fil: umutiti slatku pavlaku u šlag i dodati malo prah šećera po ukusu (ako želite). Na kraju dodati krokant koji smo prethodno usitnili.

Krokant: rastopiti šećer kao karamel i dodati 125 g celih oraha ili lešnika. Izmešati i prebaciti na tanjir premazan uljem. Kad se ohladi usitniti u avanu.



Filovati na sledeći način: beze korica, fil sa orasima, beze korica, fil sa krokantom, beze korica (može i bez treće korice), šlag. Dobaro rashladiti pre služenja, možete je čak i zamrznuti pa će biti poput sladoleda.

Napomena: ako vam možda treba više parčića torte, koricu isecite na dva dela i nafilujte na isti način, ne morate stavljati treću koricu, već odmah nanesite šlag preko drugog fila.:) 


Još malo letnje inspiracije...:)

Ledene poslastice za duuugo i toplo leto, par receptića iz arhive i jedan u najavi.... uživajte u letu!:)


48 коментара:

  1. Da li se to meni čini ili torta ima tri korice,a ne dve kako se pominje u receptu? Inače, torta je predivna, sastojci obećavaju a vizuelno je savršena.
    Veliki pozdrav,
    Duška

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Duska, u pravu ste, tortica na slici je nesto manja (korica je, umesto na dva, podeljena na tri dela), mada se radi o potpuno istim sastojcima. Mozete je slobodno iseci i na tri snite (dobice jos malo u visinu:) a mozete i na dve ako zelite da dobijete vise parcica.:) p.s. dodacu posebnu napomenu, hvala sto ste primetili.:) Saljem puno lepih pozdrava!

      Избриши
  2. Kako dobro izgleda, zamisljam ukus :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Prava letnja kremasta torta, divno:)))))

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je jedna od mojih omiljenih torti. Lagana, hrskava, kremasta... pravila sam slično ali si je ti obogatila grilijažom (krokantom) koji joj daje poseban ukus. Torta izgleda fantastično...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, sa ovim sastojcima se moze zaista lepo igrati a svaka kombinacija je ukusna na svoj nacin.:)

      Избриши
  5. Lanice ovo mi je u sridu što kažu dalmoši :-) Ovu vrstu torti uz čokoladne najviše volim. Ova verzija je baš perverzna, nisam sličnu nikad pravila. Kad bih našla istomišljenika u okolini sigurno bih je napravia, moji ovakve torte ne ljube :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veki, mozda bi se tvoji i predomislili kad bi jednom probali, a da ti njima lepo napravis jedan slatki eksperiment.:)))

      Избриши
  6. Koje divote, a ja ne volim beze .... Zato jedva čekam recept za sladoled

    ОдговориИзбриши
  7. Ja uvek znam gde da dođem po još malo inspiracije i uvek me zatekneš... predobre letnje ideje, a kapućino torta trenutno ima najviše šanse jer ... većina izglasala..;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra, evo ako se racuna dajem i svoj glas da prevagne kucno glasanje, hihihi...:)))

      Избриши
  8. Анониман9. јул 2014. 22:38

    Predivno, Lana! Izgleda jako nezno i sigurna sam da je prava letnja tortica. Jos da je i nama toplo leto...

    ОдговориИзбриши
  9. počela sam raditi nakon godinu dana porodiljskog pa još i sezona u punom jeki i uopšte nestižem sve da pregledam ali kod Lane se mora "svratiti,da se nagledam i nauživam raznoraznih divota.....

    nemam riječi za ovu torticu osim -ahhhhh ! da si mi samo malo bliže ;-)))))))
    ljubac veliki za tebe !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Danka, hvala na svemu i na uvek lepim recima... veeeeliki pozdrav i puno poljubaca leti do tebe!:))

      Избриши
  10. Sve što ima grilijaž (krokant) mi je slaba tačka i za takvom torticom ja načisto pobenavim... :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, sad si me nasmejala, i ja sam isto ljubitelj grilijaza, uh taj karamelisani secer...:)))

      Избриши
  11. Več nekoliko dana gledam ovu torticu... Jako, jako mi se sviđa i sigurno ću ju jednom isprobati! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzim onda fige, mozes napraviti i neku drugu kombinaciju koju tvoji vole.:)

      Избриши
  12. predivna...odlični filovi i mogu si samo zamisliti kako je to dobra kombinacija s beze koricama...za poludit :)

    ОдговориИзбриши
  13. Mogu samo da zamislim kako je šuškava i fenomenalna! A joj... Divna! <3

    ОдговориИзбриши
  14. Savrseno vizuelno i savrsena kombinacija kora i filova,to neume svako,jedina si koja me je odusevila,a to retko ko moze,zato te sa zadovoljstvom pratim.Ceo tvoj rad je prava umetnost,bravo majstore!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepom komentaru, saljem pregrst pozdrava sa toplog juga!:)

      Избриши
  15. Ovo je torta koja ce me uvek asocirati na tebe, ne znam zasto ali jednostavno to osecam ! Ukusna, mekana, perfektno uradjena i sva nekako ususkana...a tek posto sam 3 puta procitala ukapirala sam da je kora secena na tri manje kore kao za reform tortu a ne onako po visini kao patispanj !! Vrucina = krecana :) kiss !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala puno, draga moja... saljem ti veeeliki poljubac i pozdrav!:))* p.s.saljem vam par kisnih oblacica malo za osvezenje, kod nas upravo grmi i izgleda da se sprema kisica...:D ciao, baciiii...

      Избриши
  16. Kada gledam tvoje slike i recepte, kada želim postaviti komentar, mislim se šta napisati, jer svaka reč pohvale je malo ili ništa prema onom što vidim i osećam. Odavno te pratim ( na ti sam jer koliko te pratim postala si mi bliska), divim se, obožavam, sve je savršeno, odradjeno perfektno nemam reči. Samo mogu reći BRAVO!!!!

    ОдговориИзбриши
  17. Reći ću samo da mi je ova tortica savršena i da jedva čekam da je isprobam !!

    ОдговориИзбриши