петак, 11. октобар 2013.

Belanca vs. žumanca :)


Može i obrnuto, zapravo kako iskoristiti višak belanaca ili žumanaca koji nam nekada preostanu. Za početak, možete napraviti neke od ovih kolačića, odlični su za grickanje uz popodnevnu šoljicu čaja, a lepo izgedaju i na tanjiru "ušukani" između ostalih sitnih kolača . Baka je najviše volela da pravi beli komisport i grilijaš trougao, pa je uvek imala dve vrste lepih kolača kada joj dolaze gosti.

Zapravo ideju da napravim ovaj post dala mi je jednom prilikom Jelena, vremenom ću verovtano dopuniti spisak, a možete i vi podeliti sa nama još neku lepu ideju. Koje vi receptiće najradije pravite i kako trošite višak belanaca ili žumanaca?:)

Komisprot


Sastojci: 6 belanaca, 200 g šećera, 150 g brašna, 1 dl ulja, 150 g miks seckanih oraha, suvih kajsija i suvog grožđa, malo naribane limunove korice

Priprema:
Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Sipajte ulje, narendajte malo limunove korice i  pažljivo umešajte brašno. Orahe i suve kajsije sitno iseckajte i zajedno sa suvim grožđem umešajte u smesu od belanaca. Sve lepo izjednačite.
Kalup za srneća leđa premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte pripremljenu smesu i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko 30-tak minuta na 180 C. Proverite štapićem da li je sredina mekana, pa ako na štapiću ne ostane ništa izvadite kalup iz rerne. Sačekajte da se malo prohladi, a onda preokrenite na tanjir. Da biste lepo isekli kolač, sačekajte da se potpuno ohladi.

Grilijaš trougao


Sastojci: 6 žumanaca, 200 g šećera, 250 g maslaca, 150 g grilijaša, 150 g keksa, 100 g oraha
Priprema:
Prvo pripremite grilijaš: otopite 150 g šećera kao karamel, sipajte na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitnite u avanu.
U posudu sa debljim dnom stavite žumanca, 200 g šećera i maslac. Mešajte na umerenoj vatri dok se maslac ne istopi. Kad počnu da se pojavljuju mehurići, kuvajte još 3-4 minuta da se malo zgusne. Pomerite sa ringle, dodajte sitno seckane orahe i keks, a na kraju umešajte usitnjeni grilijaš. Izjednačite smesu i sipajte u truoglasti kalup obložen folijom. Sutradan isecite na štanglice.
Napomena: pazite da se smesa ne kuva dugo, jer će se mrviti prilikom seckanja.Ukoliko ostane suviše mekana, može se staviti između dva lista oblande i posle iseckati na štanglice.
Padobranci


Sastojci: 6 belanaca, 300 g šećera, 400 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, malo limunovog soka
Priprema:
Umutite čvrsto belanca uz postepeno dodavanje šećera. Treba dodati i malo limunovog soka da bi se belanca bolje umutila. Na kraju pažljivo umešajte mlevene orahe i keks.
Smesu sipajte u špric i pravite puslice na plehu obloženom papirom za pečenje, neka imaju dovoljno razmaka. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 120 C oko 20-30 minuta. Pazite da puslice ostanu svetle boje i da tek malo zarumene na ivicama. Izvadite iz rerne, sačekajte još koji minut da se prohlade u plehu pa ih tek onda prebacitie na tanjir.
Puslice možete spajati kremom od žumanaca umućenim na pari, fondanom, ganaš kremom, rastopljenom čokoladom i sl.


Štanglice sa limunom


Sastojci: 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 1 vanilin šećer, sok i kora jednog neprskanog limuna, 200 g maslaca, malo pakovanje oblandi
Fondan: 200 g šećera u prahu, 1 kašika limunovog soka, malo vruće vode, 1 kašičica ulja
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom i skuvajte krem na pari. Pri kraju kuvanja dodajte sok i naribanu koricu limuna, pa kuvajte još malo dok se fil ne zgusne. Kad se ohladi umešajte maslac i nafilujte oblande. Dobro pritisnite nekim težim predmetom ili knjigama i ostaviti par sati dok se fil ne stegne.
U međuvremenu pripremite fondan: umutite varjačom šećer u prahu sa limunovim sokom i par kašika vruće vode dok ne postigne željenu gustinu. Na kraju dodajte 1 kašičicu ulja i prelijte preko oblande. Možete isprskati i sa malo rastopljene čokolade i izvući ukrasne šare. Kad se glazura potpuno stegne iseći kolač na štanglice.

(recepte možete pročitati i u septembarskom izdanju magazina MEZZE:)

S obzirom da je ovih dana pravo miholjsko leto, možda ćete dobiti inspiraciju da napravite i sladoled i tako potrošite žumanaca... još par ideja iz arhive za slatkiše od belanaca/žumanaca.:)


1. Puslice od kafe
2. Karamel sladoled
3. Sladoled od vanile i čokolade 

33 коментара:

  1. Stalno sam u potrazi za kolačima sa bjelanjcima, ovaj prvi mi se posebno sviđa;)

    ОдговориИзбриши
  2. ja pak uvijek znam što s bjelanjcima, ali žumanjci su mi problem - sviđaju mi se limun štangice :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Najlepse je od zumanaca napraviti neku finu kremu ili sladoled, te limun stanglice su jako zgodne, nadam se da ce receptic fino posluziti.:)

      Избриши
  3. I ja se isto patim sa žumancima...a i draža su mi žumanca! Divni svi recepti i slike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tajana, zumanca se uvek mogu fino iskoristiti za neku kremu, kuvanu na pari ili sa mlekom... a moze se napraviti i odlican sladoled.:))

      Избриши
    2. Još ja sladoled NUMEM da spremim :-D.

      Избриши
    3. Nemoj da mi tu zabusavas, hihii... evo dopunila sam recept sa linkovima, jos je lakse napraviti sladoled nego torticu, a za torte si pravi maher.;)))

      Избриши
  4. Odličan post! Uvijek izbjegavam recepte u kojima postoje ostaci bjelanjaka/žumanjaka, baš zbog toga što ne znam što bih s njima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Sada uvek imas zgodno resenje, mislila sam da ubacim jos neki receptic, ali verovatno ce to biti poseban post.:)

      Избриши
  5. Od kada sam otkrila da belanca mogu da se zamrzavaju, nemam više problema sa njima! Sakupim ih i onda naravno napravim komisprot ;) Žumanca mi retko kad ostanu, ali mi se svidja ovaj grilijaš trougao!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas sam se pitala da li se belanca mogu zamrznuti, nisam nikada probala... eto, dobro je da sada znam.:) Grilijas se moze napraviti i oblandi, mada je meni nekako lepsi kao trouglic.:)

      Избриши
    2. E, i ja zamrzavam belanca ali i pre toga nisam imala problem sa njima jer mi Miša stalno traži puslice. Još jednom provereno - ok se zamrzavaju :-) samo je bitno da se sporo i postepeno odmrznu. A meni se posebno dopadaju ove štanglice sa limunom <3.

      Избриши
    3. Dobare savet, zlata vredi... hvala punoo!:)))

      Избриши
    4. Da, da, provereno! Kako koje belance dodaješ, tako vraćaš u zamrzivač i samo beleži koliko ih imaš da bi znala za kasnije. Odmrzavam ih najčešće u frižideru preko noći, do jutra se skroz odmrznu i spremna su za upotrebu. Mute se podjednako dobro i čvrsto kao i sveža.

      Избриши
  6. Ja obozavam komisbrot i generalno uvek imam visak belanaca..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) To je pravi cajni kolacic, a zgodno je sto se moze napraviti u razlicitim kalupima, pa svaki put bude drugaciji.:))

      Избриши
  7. Na sličan način i ja iskorištavam bjelanjce, imam i jedne keksiće u koje idu i to je to

    ОдговориИзбриши
  8. Predlozi su ti odlični, a sa ostatkom belanaca uglovnom pravim šampitu:)
    Hvala za recepte.
    Sradačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Rado, sampita isto zvuci odlicno, nisam se toga setila.:) Saljem ti puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
  9. Jako lijep pregled recepata, sve mi se sviđa, a bjelanjce obično zamrznem pa čekam priliku za Pavlovu ili takav neki kolačić. Ovdje bih u svaki rado zagrizla, ali se ipak priklanjam padobrancima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad kad sam saznala da se belanca mogu zamrzavati, moracu jednom da isprobam... samo da ih prvo sakupim.:)) p.s. rado bih ti poslala tanjiric ovih malih vragolana.:))

      Избриши
  10. Kako propustih ovako dobar post pojma nemam. Stvarno si nam dala lepe recepte. Taj raskorak si nam sjajno rešila :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je ako sam bar malkice pomogla, nadam se da ce neki receptic fino posluziti.:)

      Избриши
  11. Draga Senka, hvala Vam na javljanju i na obavestenju.:)

    ОдговориИзбриши
  12. Ja bih sve ovo rado probala:) Bas mi se trazi nesto slatko:))) Kako si to divno uslikala, ma samo da ih gledam:)

    ОдговориИзбриши
  13. Lana, juce sam pravila komisbrot po tvom receptu, ispao je savrsen! Znas da imam malog izbirljivca kuci, njemu se dopalo!!! Muz trazio repete... Stavila sam brusnice, suve sljive, orahe i lesnike, bas sve potaman. Pravim sigurno ponovo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav draga, svidja mi se vocna kombinacija koju si stavila, mozes ga praviti i u kalupu za srneca ledja, pa cak i kao manji kugof... posebno mi je drago da je malisa uzivao, vidim da ces uskoro imati malog asistenta u kuhinji.:))) mah-mah...

      Избриши