четвртак, 24. мај 2012.

Beze torta sa jagodama




Recept za ovu torticu mozete procitati u najnovijem broju casopisa Mezze koji uredjuju nase blogerice Marija i Ana , a tu je jos i puno lepih recepata koje pisu Milica, Olivera, Dragana, Mihaela, Maja, Ivana, Jelena, Sanja i Mikica.

S obzirom da se recepti za magazin spremaju unapred, a u vreme kada je trebalo napraviti neki slatkis sa jagodama (za temu novog broja:)  jos uvek nije bilo svezih jagoda, koristila sam smrznuto voce i pokazalo se sasvim fino. Sada vec nije problem naci i sveze jagode na pijaci, tako da mozete slobodno napraviti kad god Vam odgovara.

Ovo je jedna lagana torta sa beze koricama, a za fil sam koristila dve kreme: jedna je kuvanim sa mlekom i zumancima, a druga sa kiselom pavlakom i umucenim slagom. Mozete slobodno napraviti i samo jednu kremu, ali u tom slucaju uvecajte sastojke... nadam se da ce Vam se dopasti.:)


Sastojci za koru: 5 belanaca, 250 g šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika sirćeta ili limunovog soka
Fil 1.: ½ l mleka, 5 žumanaca, 5 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike brašna, 2 kašike gustina, 125 g maslaca + 300 g jagoda (svezih ili smrznutih)
Fil 2.: 250 g šlag pene u prahu, 1,5 dl mineralne vode, 4 dl kisele pavlake
Dekoracija: 250 g šlaga ili umućene slatke pavlake
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodavati postepeno šećer i mutiti još malo. Na kraju pažljivo umešati brašno i dodati limunov sok. Smesu lepo rasporediti preko masnog papira kojim smo obložili veliki pleh od rerne. Staviti u prethodno zagrejanu rernu i sušiti na 100-125°C oko 2 h. Gotovu beze koricu iseći na 3 lente.

U medjuvremenu pripremiti fil: umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i gustin, pa sve razmutiti sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri, dodati žumanca pa skuvati krem. U prohladjeni krem umešati maslac iseckan na listiće.
Za drugi fil, umutiti šlag penu sa mineralnom vodom, pa na kraju umešati pažljivo kiselu pavlaku.
Tortu filovati na sledeci način, premazati prvu koricom žutim filom, odgore rasporediti seckane jagode, pa premazati belim filom. Staviti drugu koricu i sve ponoviti, na kraju staviti i treću koricu i premazati samo tanko preostalim filom.

Celu tortu ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i staviti negde na hladno da se ne bi opustila previse (moze i u zamrzivac). Ružice napraviti uz pomoć zvezdastog nastavka za špric.
Na ovom linku koji sam dobila od Jelene mozete pogledati tutorijal za pravljenje ruzica od slaga.:)
Recept za ovu tortu ujedno saljem i nasoj Zoki sa bloga My pans and pots kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je sa temom jagoda.:)

41 коментар:

  1. Prekrasna torta! U zadnje vrijeme me više privlače ovakve četvrtaste torte, a nikako da napravim jednu takvu

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastična dekoracija, a takvu tortu obožavam, radila sam dosta puta s različitim voćem :)

    ОдговориИзбриши
  3. koja krasna torta!! jako volim baš ovakve kolače a jako mi se sviđa i krema s kiselim vrhnjem

    ОдговориИзбриши
  4. A joj! Predivna torta. Još i dva fila i jagode. Svaka ti čast!

    ОдговориИзбриши
  5. Čudovita torta! Kako lepa dekoracija! Prava mojstrica si!

    ОдговориИзбриши
  6. Divna tortica!
    Kad smo onomad svi pravili Pavlovu, ja sam napravila varijaciju natemu, dodavsi zuti krem kuvan pari. Ovo mi se isto jako dopada, mislim da su ova dva krema ovako pun pogodak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidim uzani papir za tacne i taman da te pitam gde si nabavila jer cesto pravim sniteve kad hocemo da se zasladimo ili neko dolazi, pa vidim da si se u stvari snasla kao i ja sto radim hihihi

      Избриши
  7. Prekrasna tortica,ostaviš me bez daha svojim dekoracijama torti,toliko nježno i skladno,prekrasno zaista:)

    ОдговориИзбриши
  8. Moram da ti kazem, moj muz kad je video ovu tvoju torticu jos u Mezzetu on se odusevio tvojom dekoracijom. Imam dva pitanja: da li sa ovim merama moze da se napravi okrugla torta i da li na blogu imas tutorial kako se prave te ruzice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 2 pitanja (ja sam vec pravila ovu tortu u subotu i nosila na sinovljevu predstavu):
      - koliki je pleh (dimenzije) jer meni su kore ispale previse tanke
      - da li se nesto radi sa jagodama - meni su se sve opustile i napravile baricu oko torte, a sam torta je onda splasnula?

      Избриши
  9. Draga Anea, dimenzije pleha u kome sam pravila su 30x40 cm (to je onaj veliki pleh od rerne), vazno je samo da se korice dobro osuse jer kasnije upiju fil i malkice omeksaju. Koristila sam polusmrznute jagode, jer jos nije bilo svezih u to vreme, i torticu sam posle filovanja odmah stavila na hladno, pretpostvaljam da tako nisu imale vremena da se opuste previse... zao mi je sto se to desilo sa tortom koju ste pravili. Ako mozda budete ponovo radili, mozete slobodno staviti jos 1-2 belanceta vise ako mislite da treba, moze se malo povecati i kolicina secera u koricama... nadam se da ce sledeci put biti bolje, tu sam ako negde zapne.:)

    Draga Ivana, mozes slobodno napraviti i okruglu tortu, samo se korice moraju posebno susiti... racunaj da ce za jednu okruglu koru precnika oko 25 cm trebati 2 belanceta. Sto se tice ruzica od slaga sve je vro jednostavno, treba samo siri zvezdasti nastavak za spric i prave se koncenticni krugovi pocevsi od sredine prema spolja, samo se "nacrta" spirala.:)

    Draga Taci, podmetace sam samo malo preklopila na sredini da bih dobila uzane, nema ni kod nas takvih kad mi najvise trebaju.:)

    Drugari, tu sam za sva pitanja ako budete hteli da pravite torticu, nadam se da ce vam se dopasti.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Naravno da čovek voli ono što ne sme da jede:-))) Beze sa jagodama, kud ćeš nešto lepše! Nikad nisam pravila neki krem sa kiselom pavlakom pa još sa kiselom vodom, šta još vi mlade domaćice nećete smisliti:-))) I torta i slikice su fantastične!

    ОдговориИзбриши
  11. Prelepa torta... Imam apsolutno poverenje u tvoje torte i volela bih ovu da probam. Sigurna sam da ce nas oduseviti...

    ОдговориИзбриши
  12. super ti ova torta izgleda, kao jastučić!!

    ОдговориИзбриши
  13. kome se ovo nebi dopalo... Fantazija! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Torta zaista deluje preukusno, a dekoracija je predivna:)

    ОдговориИзбриши
  15. Torta je prekrasna i sigurno jako ukusna.
    Kad sam ju vidjela odmah me podsjetila na ledeni vjetar koji obožavam.
    Ovo obavezno moram isprobati jer izgleda jako primamljivo.
    Zanima me jedino kako radiš ove ružice s kojima si dekorirala tortu, ne znam kako to napraviti.
    Prekrasno stvarno.
    A i fotke su super.
    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Dragi moji, ovde mozete pogledati kako se prave ruzice od slaga (dopunila sam i u receptu) http://iammommy.typepad.com/i_am_baker/2011/02/rose-cake-tutorial.html :)

    A na sledecem linku je recept za jos jednu laganu tortu sa piskotama i vocem (slika nije bas najbolja;), ali krema je napravljena sa kiselom pavlakom bas kao i u ovom receptu i vrlo je fina (ako mozda budete zeleli da isprobate:)
    http://www.coolinarika.com/recept/cool-tortica/ .:))

    ОдговориИзбриши
  17. Draga, hvala puno na linku... stvarno ruzice sjajno izgledaju... mada sve mi se cini da je moj problem u nedostatku prakse... meni pocne smesa u kesici da izlazi na gore, muke zive, pa su spirale nejednake, verujem da i ugao istiskivanja utice na izgled ruza... nista, moracu da vezbam.
    Sto se tice torte, posto hocu da bude okrugla, ti rece da treba da stavim 2 belanca u svaku koru, a sta sa secerom i ostalim sastojcima, i vremenom za susenje? Izvini sto ovoliko insistiram na detaljima, ja sam osoba koja je napravila 3.5 torte u zivotu.
    Drugo, da li bi bilo ok da stavim maline umesto jagoda? I da li u drugi fil mogu da stavm umucenu slatku pavlaku? Pozdrav, Ivana

    ОдговориИзбриши
  18. Hi, dear... videces kad napravis par ruzica da zapravo sve ide vrlo lako, ako koristis poslasticarsku vrecicu samo je zavrni odgore da fil ne bi izlazio, i drzi je pod uglom od 90% kada radis ruzice.:)
    Ove korice moras susiti svaku posebnu, ako ima mesta u rerni mozes nacrati 3 kruga na masnom papiru i istisnuti belanca unutar kruga, pa susiti na laganoj temperaturi. Meni je nekako prakticnije da radim cetvrtastu torticu jer onda susim samo jednu koricu koju posle mogu da presecem.:)
    Za okrugli kalup precnika 26 cm (za jednu koru) trebala bi da budu dosta 2 umucena belanceta, 100 g secera, 1/2 kasike brasna i malo sirceta, pa sve 3x.:) Svih 6 zumanaca mozes iskorisiti za zutu kremu, mozes cak napraviti i samo tu kremu u mleku ali onda od 1 l mleka (6 zumanaca, 10 kasika secera, 8-9 kasika brasna (pola brasno, pola gustin da bi krema bila finija), a ako pravis ovako dva fila onda moze i od 1/2 l mleka.
    Umesto slaga slobodno stavi umucenu slatku pavlaku, 4 dl bi trebala da budu dovoljna za fil + 4 dl za premazivanje i ruzice. Sa malinama ce biti isto finaaa.. tu sam ako nesto zatreba.:)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман5. јун 2012. 00:20

    super torta za desetku.da li moze puding umesto fila od pavlake.

    ОдговориИзбриши
  20. :)) Hvala... mozete staviti i puding ako vise volite ili jednostavno napraviti duplu meru zute kreme sa mlekom, bice isto tako fino.:)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  21. Sinoć sam pravila i kore su se osušile, ali kad sam pokušala da ih odlepim sa papira, teško je išlo i pukle su mi na pola. Izvadila sam ih odmah iz rerne, onako vruće. Ne znam da li je trebalo da sačekam da se u rerni ohlade. Nakon što sam izvadila iz rerne, sačekala sam da se ohlade, pa onda skidala. Zašto mi se to desilo? Hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Katarina, oprostite sto odgovor kasni, neki put se desi da propustim pitanje, pogotovo ako je postavljeno ispod starijih postova. Ne smeta sto su korice izvadjene odmah vruce, mada mozete i sacekati da se potpuno ohlade, ali meni je isto zgodnije da ih izvadim dok su jos tople.:)

      Prvo nozem zasecem svuda okolo da se odlepe od ivice pleha ako su se slucajno zalepile i brzo ih preokrenem (zajedno sa plehom) na sto. Ako je jedna strana pleha mozda bez ivice, samo blago uzdignuta, mozete celu koru pazljivo izvuci zajedno sa papirom.

      Desi se neki put da je korice tesko odvojiti, ali je onda u pitanju papir za pecenje, jednostavno sa nekih papira je nemoguce bilo sta odlepiti, preporucila bih papir marke Fino koji se do sada pokazao kao najbolji.:) Ako su korice potpuno osusene, onda ide bez problema, dogodi se da se zalepi ako belanca nisu bas skroz osusena.

      Ako se neki put i desi da korica pukne na pola, nije strasno jer kad se sve lepo nafiluje nece se primetiti. Kada secete beze koricu, koristite uvek reckavi noz i "testerisite" po malo, onda nece puci.:)

      Eto, nadam se da sam bar malkice pomogla za drugi put, verujem da ce sledece kore ici bez problema.:)) Puno pozdrava...

      Избриши
  22. Predivna jos jedan odlican recept sa tvog bloga koji sam isprobala

    ОдговориИзбриши
  23. Odlican recept :) zanima me nesto oko slag pene u prahu :) jel to izmerim 250 grama praha pa umutim ili umucen slag treba da je 250gr.? Ovde u Londonu nema tih kesica sa slagom ali probacu da nadjem negde.. Vidim na internetu da su kesice od 40grama znaci trebam 6 kesica pa pomesam sa kiselom vodom i pavlakom (?) ako Sam dobro shvatio..
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  24. Da, treba izmeriti 250 g slag pene u prahu pa tek onda umutiti, ali ako vam je zgodnije mozete korisiti i umucenu slatku pavlaku. U tom slucaju slobodno izostavite mineralnu vodu i kiselo mleko i samo premazite umucenom slatkom pavlakom, mislim da bi 1 l tecne slatke pavlake bio sasvim dovoljan za filovanje izmedju slojeva i dekoraciju cele torte.:)

    ОдговориИзбриши
  25. Nasao sam slag u prahu u poljskoj trgovini pa ću to umutiti sa mineralnom vodom i kiselom pavlakom. Slatka pavlaka (double cream) kad se umuti je nekako nestabilna ako se ne drži u frižideru i čim je na toplom torta počne da pada.
    Mnogo Vam Hvala na pomoći :)

    ОдговориИзбриши
  26. Imam par pitanja vezano za kore.......u nekim receptima sam videla da treba ukljuciti ventilator prilikom pecenja beze kora, pa me zanima kako ste vi pekli vase, i da li treba podmazati papir za pecenje pre stavljanja belanaca??Izvinite na ovoliko pitanja, hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nina, korice sam pekla u obicnoj pecnici (bez ventilatora) i ako stavljate papir za pecenje ne morate ga prethodno podmazivati, korica se vrlo lako se odvaja od papira kad se fino osusi.:) p.s. slobodno pitajte sve sta nije jasno.:) puno pozdrava...

      Избриши
  27. ja sad pravim tortu muzu za rodjendan videcemo kako ce ispasti ..nadam se da ce biti odlicna .ja imam pleh od lerne ali mi se cini kad isecem na 3 dela koru da ce biti jako uzane dali moze samo dva dela ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, mozete slobodno iseci koru i na dva dela, nece nista smetati ako se slag stavi direktno preko fila. Nazalost, ne stignem da ispratim komentare ispod starijih postova, pa me mozete uvek kontatirati na mejl ili postaviti pitanje ispod poslednjeg posta ako je nesto hitno.:) p.s. nadam se da je tortica fino uspela i da je slavljenik bio zadovoljan.:)

      Избриши
  28. Danas je pravim , imam pitanje vezano za susenje kora, drzi li se rerna otvorenom (negdje sam procitala da se stavi nesto izmedju vrata i rerne da bude mrvicu otvorena) dok se suse? hvala unapred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odgovor kasni ali nadam se da je tortica uspela!:))) Mozete malo odskrinuti vrata da struji vazduh, sad kad razmislim meni su se korice najlepse susile na starom stednjaku (kome se vrata nisu dobro zatvarala:), ali od kako smo ga zamenili ne uspevam vise da osusim beze korice.:(

      Избриши
  29. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши