Kako mi je samo vreme brzo proletelo, dok sam se okrenula vec je proslo skoro desetak dana od poslednjeg posta.;) Ove "vetrenjace" sam pravila odmah sutradan, posle onog peciva sa cokoladom, i to samo da bih utvrdila kako se domace lisnato testo ponasa ako ostane cele noci u frizideru... i mogu vam reci da je eksperiment odlicno uspeo i cini mi se da mu nije ni malo smetala hladnoca.;))
Testo sam prethodne veceri zamotala u plasticnu foliju i stavila u frizider. Iako je bilo u foliji, ujutru se na povrsini testa napravila tanka korica koja je malo ispucala, ali to se sve posle lepo izravnalo kad sam testo rastanjila.:)
Za 16 vetrenjaca bilo je dovoljno pola pakovanja lisnatog testa (pripremljenog prema receptu za
Pain au chocolat, ali mozete koristiti i kupovno). Testo treba samo tanko razviti i ostrim nozem iseci kvadrate velicine 10x 10 cm. Uglove kvadrata zaseci do pola i presaviti prema sredini da dobije izgled vetrenjace (slika dole).
Na svaki kvadratic staviti po pola kajsije (mogu se prethodno malo poseceriti sa unutrasnje strane, jer meni nisu bile dovoljno slatke;)). Sve staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 C i peci 15-20 minuta. Gotove vetrenjace posuti secerom u prahu pre sluzenja ili ih samo premazati sa malo razredjenog pekmeza od kajsija da bi dobile lep sjaj.;))
Napomena: umesto kasjija mozemo koristiti i neko drugo voce po zelji (breskve, sljive...) ili stavljati po malo pekmeza na svaki kvadratic... najlepse ih je grickati dok su jos tople, onako fino uz caj ili nes kafu.;)
Les moulins à vents aux abricots
Ingrédients: 250 g de pâte feuilletée, des abricotes frais, sucre glace
Préparation :
Préchauffez le four à 200 C. Sur la planche farinée, étalez la pâte feuilletée au rouleau sur 3-4 cm d´épaisseur, puis découpez en carreés de 10x 10 cm. Entaillez les coins et puis repliez vers le centre.Posez ½ abricot au milieu et faitez cuire pendant 15 minutes. Saupodrez de sucre glace avant de servir.
On peut utiliser la confiture ou d´autre fruits selon votre désir.:)
Obožavam kajsije :)
ОдговориИзбришиOvo deluje baš-baš ukusno :) ♥
Tina, ako ih mozda budes nekada pravila samo dodaj malkice secera, meni nekako nisu bile dovoljno slatke ili je to mozda zbog vrste kajsija, inace sve vrlo brzo bude gotovo ako se vec ima spremljeno lisnato testo.;))
ОдговориИзбришиPredivna ideja za brzu poslasticu. Vetrenjače su prekrasne...
ОдговориИзбришиVolim takvo hrskavo testo.Bas su divne;)
ОдговориИзбришиI meni se zavrtilo! Samo mi se slatke, narančaste, hrskave vjetrenjače vrte pred očima! :)
ОдговориИзбришиobožavam lisnato tijesto u kombinaciji s voćem, mogla bi to jesti svaki dan
ОдговориИзбришиodlično je ovo!
ОдговориИзбришиFantazija su!!!
ОдговориИзбришиKako je dekorativno,prekrasno izgleda..pozdrav draga!
ОдговориИзбришиOvo je prefino. Baš dekorativno i mami na greh, eh:)
ОдговориИзбришиSve ti je prelepo. Divne fotkice...
ОдговориИзбриши