петак, 14. октобар 2022.

Slatki jastučići :)

 


Mekane i mirisne, pa još sa filom od maka i listićima jabuka... a još uvek nemaju ime.:) E, pa ne može tako, kako recept da bude bez imena... i zato, ako ste kreativno inspirisani, slobodno budite kum/a ovim slatkim zalogajima!:)

Autor čiji predlog na kraju bude stajao umesto naslova, dobiće na poklon mali znak pažnje - jedan slatki rokovnik za pisanje recepata i set meda modlica!:)

Update (17.10.2022.): čestitam kumi i molim Tanju da mi napiše adresu!:)))


Slatki jastučići

Sastojci: 500 g brašna, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 60 g rastopljenog putera, 1 jaje, 200 ml jogurta ili mleka, oko 100 ml vode + 1 žumance za premazivanje

Fil: 150 g maka, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 šoljica mleka, malo narendane korice limuna, 1 veća jabuka

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekati da se kvasac aktivira.

U dublju posudu staviti brašno, dodati šećer i malo soli, nadošli kvasac, rastopljeni puter, jaje, mlako mleko ili jogurt. Zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke, pokriti ga i ostaviti da odmara 20-ak minuta.

Testo podeliti na 8 delova i oblikovati loptice.  Odvojiti na stranu dve loptice (za pravljenje mreže), a preostale loptice rastanjiti u manji krug.

Napraviti gušći fil od maka, šećera i toplog mleka. Dodati vanilin šećer i malo narendane korice limuna. Jabuku oljuštiti i iseći na četvrtine, a zatim na tanje listiće. Poprskati ih limunovim sokom da ne potamne i posuti sa malo šećera.

Na sredinu svakog kruga staviti po kašiku fila od maka, a preko toga poređati listiće jabuka.

Testo koje smo odvojili na stranu spojiti i rastanjiti, pa nožem ili rolerom napraviti male zareze (kao na slici). Testo podečiti na 6 delova i pažljivo raširiti da dobije oblik mreže. Postaviti ih preko napravljenog peciva i sve lepo ušuškati. Višak testa iseći ili podvući ispod pogačica.

Pecivo prebaciti na pleh za pečenje i premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta da lepo zarumeni.

Na kraju, gotovo pecivo posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.:)

Savet: pecivo se može praviti sa slatkim ili slanim filom (vanil kremom, pekmezom, sirom i dr.), a jabuke se mogu zameniti sezonskim voćem po želji (šljivama, bobicama grožđa, breskvama ili kajsijama iz kompota).

Prijatno grickanje!:)




6 коментара: