петак, 18. јун 2021.

Mali letnji jelovnik (petak)

 


Klopica koja će vas osvežiti (na+30) a ujedno i zasititi, uz minimum vremena potrošenog na pripremu.:)

          PETAK

  • Pašteta od sočiva (doručak)
  • Riba pečena u papiru (ručak ili večera)
  • Panzanela salata (ručak ili večera)


Sastojci: 2 šolje kuvanog sočiva, 1 crni luk, 1 čen belog luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber

Priprema:

Sočivo potpiti u hladnu vodu prethodnog dana, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen kao za supu (šargarepa, koren peršuna, paštrnak i kolutić celera). Sve kuvati na laganoj temperaturi oko 40-60 minuta da sočivo i povrće fino omekšaju. Ocediti skuvano sočivo (tečnost u kojoj se kuvalo iskoriti za čorbicu) i ostaviti da se prohladi.

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. U blender staviti sočivo, dodati pripremljeni luk, jedan čen belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino izmiksati da se dobije kremasti namaz. Na kraju dodajte dosta sitno seckanog svežeg peršuna i još malkice ulja ako volite.

Poslužiti kao namaz uz hleb i po želji posuti sitno seckanim ljubičastim ili mladim lukom koji će dati lep kontrast. Tako pripremljenu paštetu možete čuvati u frižideru 3-4 dana.

Riba pečena u papiru

Možete odabrati bilo koju ribu po želji (pastrmku, skušu, kod nas je bila haringa). Očistite je i blago posolite sa svih strana, a zatim kao nadev stavite par kolutića limuna, malo belog luka i peršuna. Sve prelijte uljem i sa malo belog vina, pa fino "ušuškajte" u papir za pečenje.

Pecite oko 30 minuta, odmotajte paketić i vratite u rernu da se peče jos desetak minuta dok se ne uhvati lepa korica. Poslužite uz krompiriće i sezonsku salatu. Prijatno!:)


Panzanela salata

Sastojci: 500 g paradajza, 1 ljubičasti luk, 1 manja integralna veknica, so, biber, maslinovo ulje, masline po želji

Priprema:

Hleb isecite na kockice, raširite preko papira za pečenje i poprskajte sa malo ulja. Pecite u rerni na 180 da zarumeni. Za to vreme isecite paradajz na polovine, a ljubičasti luk na fina rebarca ili sitne kockice. 

Sve izmešajte u dubljoj činiji, posolite i pobiberite po ukusu, te prelijte sa malo ulja. Na kraju dodajte kockice prepečenog hleba i blago promešajte. Dodajte nekoliko crnih maslina po želji i odmah poslužite. Prijatno!:)


Нема коментара:

Постави коментар