четвртак, 12. октобар 2017.

Slatko i kašasti sok od dunja



Sačuvajte najbolje od jeseni i spakujte voćkice u teglice i flaše - slatko i kašasti sok od dunja, mmmm!:)) Sve je vrlo jednostavno za pripremu i neće vam oduzeti puno vremena, a dobićete prekrasne plodove jeseni u teglicama u kojima možete uživati kad napadaju prve pahuljice.:))

Slatko od dunja


Sastojci: 1 kg dunja (4-5 komada), 600 g šećera, 3 dl vode, sok od 1/2 limuna, nekoliko listića rozetle

Priprema:

Skuvati sirup od šećera i vode. Oljuštiti dunje i izvaditi koštice, pa ih narendati kao jabuke. Odmah spustiti u pripremljeni sirup, dodati limunov sok i kuvati na laganoj temperaturi oko pola sata.

Pomeriti slatko sa ringle i pokriti šerpu vlažnom kuhinjskom krpom. Sutradan kad se slatko ohladi, možete ga sipati u čiste tegle. Čuvati na suvom i hladnom mestu do upotrebe. Slatko može stajati do godinu dana, ali najverovatnije će se pre potrošiti. Poslužiti uz čašu vode (i kaficu:) dragim gostima i prijateljima.:))



Kašasti sok od dunja


Sastojci: 3 kg dunja, 6 l vode, 1 kg šećera, 2 kesice limontusa ili limunov sok

Priprema:

Dunje oljuštite i isecite na kockice. Prelijte sa malo vode i kuvajte oko 20-30 minuta dok voće ne omekša. Zatim sve ispasirajte ili usitnite u blenderu (zajedno sa vodom u kome se kuvalo), dodajte 6 l vode, šećer i limontus ili sok od limuna po ukusu.

Kuvajte još par minuta dok se šećer rastopi, a zatim sipajte u čiste zagrejane flaše. Zatvorite i ušuškajte flaše, ostavite ih tako dok se potpuno ne ohlade. Sok pre upotrebe promućkajte i možete odmah koristiti.:)


Napomena: na isti način možete pripremati sok i od drugog voća, recimo jabuka, krušaka ili napraviti omiljeni miks, posebno je lepa kombinacija sa jabukma, dunjama i šargarepom.:)

12 коментара:

  1. Dopadaju mi se oba recepta, Jedva čekam dunje

    ОдговориИзбриши
  2. Meni ove godine nisu rodile dunje neznam zasto, ali nije strasno ima u komsiluku pa cu ukrasti neku ha!ha! Fantasticni recepti kao i sve ostalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Posle odneses komsinici teglicu slatka za probu, haha... hvala draga, lep pozdrav ti leti!:))

      Избриши
  3. Volim svako slatko, pa i od dunja :) Moja mama je pravila, a ja nisam nikad, pa sad gledam u tvoje slike kao u one mamine teglice :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nisam ni ja do sada, samo par teglica za probu... super brzo i jednostavno za pripremu, sad razmisljam da napravim novu turu.:))*

      Избриши
  4. Da li za sok od dunja,jabuka i sargarepe ide ista kolicana vode,secera i limuntusa ili se nesto menja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, sve ide isto, a odnos dunja, jabuke i sargarepe mozete menjati u zavisnosti od toga sta vise volite, samo neka se uklopi u 3 kg.:))

      Избриши