субота, 7. октобар 2017.

Čajni keksići sa mandarinama


Keksići koji će vam doneti tračak sunca i definitvno vam ulepšati kišni dan!:) Testo možete napraviti već večeras, a sutra završiti pripremu i ispeći ove sunčane kolutiće. Preostaje vam samo da odaberete omiljeni film i ušuškate se ispod toplog ćebenceta, eto idealnog plana za kišno nedeljno popodne!:))

Čajni keksići sa mandarinama
(originalni receptić)


Sastojci: 200 g brašna, 200 g mlevenih badema, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 g maslaca, 1 jaje, 2 kašike naribane korice pomorandže, 1 kašika soka od pomorandže

Dekoracija: 5-6 neprskanih mandarina, 1 žumance za premazivanje, kristal šećer za posipanje

Priprema:

Mandarine dobro operite pod mlazom tople vode i obrišite. Isecite ih na vrlo tanke šnitice i poređajte na dupli sloj kuhinjskog papira, neka stoje barem 1h. Pre nego što ih stavite na keksiće, preokrenite kolutiće i prosušite i drugu stranu čistim kuhinjskim papirom.


Pomešajte brašno i mlevene blanširane bademe, dodajte šećer, vanilin šećer, naribanu koricu i sok pomorandže, jaje i puter isečen na kockice. Skupite sve sastojke i zamesite prhko testo.

Testo podelite na dva dela i oblikujte rolnice prečnika oko 5 cm. Zamotajte ih u foliju i stavite u frižider da se dobro rashlade i stegnu, neka stoje barem 3h na hladnom (postupak možete ubrzati ako ih stavite u hladnjak, samo pazite da se ne zalede previše).


Izvadite jednu rolnicu testa i isecite na tanke kolutiće. Poređajte na pleh preko papira za pečenje. Koristeći dno čaše, napravite malo udubljenje na svakom keksiću (ovaj korak možete i preskočiti). Premažite ih žumancetom i na svaki stavite po kolutić mandarine.

Pospite ih kristal šećerom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta (oni će se malo raširiti preilikom pečenja). Keksići su gotovi čim blago zarumene na ivicama, a šećer na vrhu počne da se kristališe.

Ako želite da keksići budu posebno hrskavi, pospite ih sa još malo šećera kad su gotovi i vratite u gornji deo rerne da se peku još 1-2 minuta. Gotove keksiće mižete posuti šećerom u prahu pre služenja. Prijatno grickanje!:))


Napomena: keksiće možete napraviti i sa kolutićima limuna ili manje pomorandže, samo pazite da kora ne buda prskana.

Нема коментара:

Постави коментар