Danas nas je obradovao prvi sneg, tako je bilo lepo videti krovove pod pokrivačem od nežnih, belih pahuljica. I zato stiže nekoliko "snežnih" receptića za zimsku inspiraciju, a mogli ste ih već ranije pročitati i u magazinu MEZZE.:)
Beze labudići
Sastojci: 1 belance,
60 g šećera, malo limunovog soka
Fil: 100 g bele
čokolade, 100 g krem sira, 50 g šećera u prahu
Priprema:
Umutite belance u
čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte vrlo malo limunovog soka i sve sipajte u špric sa malim okruglim otvorom. Pleh obložite papirom za
pečenje i “nacrtajte” krila i vratove labudića. Sve sušite na 100 C oko pola sata,
zatim isključite rernu i ostavite da se figurice osuše do kraja (pazite da tanki vratovi ne izgore, pa ih možete izvaditi i ranije iz pleha).
Za kremu umutite krem sir i šećer u prahu, na kraju dodajte rastopljenu belu čokoladu. Sve fino izjednačite i ostavite u frižider da se malo stegne.
Napunite špric sa kremom i spajajte po dva krila, zatim dodajte vrat a oči nacrtajte čokoladom. Labudiće stavite u papirnate korpice. Najbolje je sve spajati istog dana kada će se služiti, jer dužim stajanjem labudići omekšaju.
Napunite špric sa kremom i spajajte po dva krila, zatim dodajte vrat a oči nacrtajte čokoladom. Labudiće stavite u papirnate korpice. Najbolje je sve spajati istog dana kada će se služiti, jer dužim stajanjem labudići omekšaju.
Snežni rolatić
Sastojci: 4 belanca,
100 g šećera, 2 kašike brašna, malo limunovog soka, 100 g seckanih lešnika (ili badema) za
posipanje
Fil: 2 dl slatke
pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike kisele pavlake
Priprema:
Umutite belanca u
čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju pažljivo umešajte brašno i
dodajte kašičicu limunovog soka. Smesu sipajte u pleh (otprilike na 2/3 pleha
od rerne) preko papira za pečenje i pospite sitno seckanim lešnicima. Pecite
15-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180
C da korica blago zarumeni.
Pečenu koricu prebacite na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zamotajte rolat. Kad se ohladi, razvijte koru i premažite filom od slatke pavlake. Ponovo zavijte rolat i ostavite da se dobro rashladi, tako ćete ga kasnije lakše iseći.:)
Za fil umutite slatku pavlaku kao slag, dodajte šećer po ukusu i na kraju umešajte par kašika kisele pavlake. Možete dodati i malo smrznutog bobičastog voća po želji.:)
Minjoni sa voćnim želeom
Sastojci: 4 belanca, 150 g šećera, 125 g maslaca, 170 g brašna,
30 g kokosa, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice
Sirup: 1 kafena šoljica vode (0,75 dl), 1
kafena šoljica šećera , sok od 1 limuna
Žele fil: 2 dl soka od ananasa, 2 kašike šećera, 1 kašika
limunovog soka, 1 kesica želatina u prahu (10 g)
Beli fil: 2 dl slatke pavlake, šećer u prahu po ukusu
Glazura: oko 300 g bele čokolade, 9 kašika
ulja
Priprema:
Umutite penasto
belanca sa 100 g šećera. U posebnoj posudi izmešajte maslac sa preostalom
količinom šećera. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, pa naizmenično sipajte
mleko i brašno u umućeni maslac i mutite mikserom. Na kraju dodajte kokos,
malo naribane limunove korice i umešajte sneg od belanaca. Smesu sipajte u
veliki pleh od rerne preko papira za pečenje. Pecite na 180 C oko 20-tak
minuta.
U
medjuvremenu napravite žele – razmutite želatin u prahu sa par kašika hladnog
soka. Preostali sok zagrejete, dodajte šećer, limunov sok i na kraju želatin.
Promešajte da se želatin rastopi i sklonite sa ringle da se ohladi.
Skuvajte sirup od šećera i vode, pa na kraju dodajte sok od limuna. Ispečenu koricu
izvadite iz pleha i poprskajte sirupom. Sačekajte da se potpuno ohladi a zatim
isecite na dva dela.
Prvu koricu premažite
želeom dok se još polu tečan, pa sačekajte da se stegne. Umutite slatku
pavlaku kao slag i premažite preko želea. Preko toga stavite drugu koricu i sve
prekrijte folijom. Ostavite u zamrzivač da se dobro rashladi i stegne. Zatim isecite na štanglice i prelijte glazurom od bele čokolade, a odgore možete naribati malo muskatnog oraščića.
Bele trufle
Sastojci: 100 g bele
čokolade, 100 g krem sira, 100 g mlevenog keksa, 50 g kokosa, 50 g šećera u
prahu, 1 vanilin šećer, malo naribane limunove korice, 1 kašika ruma
Glazura: 200 g bele
čokolade, 6 kašika ulja
Priprema:
Rastopite belu
čokoladu na pari ili na laganoj temperaturi. Izmešajte krem sir sa šećerom u prahu,
dodajte rastopljenu čokoladu i redom sve ostale sastojke. Izjednačite smesu i
stavite u frižider da se malo stegne. Zatim oblikujte kuglice i
prelijte ih glazurom od bele čokolade (ispadne oko 15-tak bombica).
Sve kolačiće čuvajte na hladnom do služenja.:)
Sve kolačiće čuvajte na hladnom do služenja.:)
Preslatki su! Ovi divi kolači toliko deluju nežno i pahuljasto,baš u stilu pahulja i snega.Čestitam1 Divni ste! :)
ОдговориИзбришиHvala najlepse na svemu... saljem lepe pozdrave i kolacice.:)))
ОдговориИзбришиLanaaaaaa, darling! Pa šta mi radiš sa ovim snežnim kolačima!?!? Izgutaću ceo ekran, eto šta ću! 😘
ОдговориИзбришиDraga Gago, mislim da je najbolje da dodjes, pa cemo za jedno da ih grickamo.:)))
ИзбришиKoji beli tanjir, kako elegantno i posebno!
ОдговориИзбриши:))) Vekiii, zabusavam nacisto... ovo su kolacici iz arhive, ne stizem, nadam se da cu jos nesto napraviti u ovoj godini.:)))
ИзбришиLanina iskrenost je nebeska !! Kako te razumem...
Избриши:)))) cmokic...
ИзбришиP.S. hvala i na FB deljenju... vidim da pokusavas da me tamo preselis.:)))*
ОдговориИзбришиE da ja znam kako da otvorim sama i da se postavim kao admin ja bih to uradila i polako jedan po jedan....! Moram da te tužim šefu!
Избриши:))) Znam da bi ti to rado ucinila, hihihi... sreca da Zukerberg to jos nije smislio za fejs.:)))
ИзбришиWow, niko kao ti I nikad.. toliko njeznosti I topline u ovim slicicama niko nikad nije uspio zabiljeziti.. divni kolacici...
ОдговориИзбришиHvala ti puno draga moja.:)))*
ИзбришиOčarana sam :))
ОдговориИзбришиKoliko strpljenja je potrebno da bi se izvele ovakve sitnice "u detalj" :) Bilo bi mi žao da ih jedem, ovo je samo za gledanje :))
Hvalaaa... samo cemo ih izneti i reci gostima da ne diraju, hihihi.:)))
ИзбришиDa li koru motam u vlaznu krpu, ili u suvu?
ОдговориИзбришиRolatic mozete zamotati u suvu krpu posutu secerom ili u vlaznu (bez secera), a mozda je cak najjednostavnije da ga zamotate zajedno sa papirom na kome se pekao, slobodno izaberite postupak koji Vam najvise odgovara.:) Lep pozdrav!
ИзбришиEto meni tematskih kolačića za sledeći Božić, a teško je reći koji će biti omiljen. Svaki je na svoj način primamljiv. Bravo!
ОдговориИзбриши