понедељак, 11. новембар 2013.

Kolačići sa kafom

 
 
Samo za prave ljubitelje kafe.:) Ovog puta ću nešto detaljnije otkuckati recepte za kolačiće koje ste mogli da vidite u prošlom postu, tako da će linkovi sada voditi do ove stranice. Krećemo prvo od recepata sa kafom, pa ako ste ljubitelji kafe u kolačima, onda sam sigurna da će vam se nešto od izabranog dopasti.:)
 
Želim da se zahvalim svima na lepim komentarima prošlog puta, a posebno dragim blogericama na deljenju linkova. Znate da nisam baš tako aktivna na facebooku i recepte možete čitati samo na blogu (i neki put u magazinu MEZZE:), tako da su me koleginice vrlo prijatno iznenadile sa promocijom na facebooku, hvala puno drage moje Mirjana, Vesna, Nale, Gago, Daniela, Sanja, Zorice... i svima ostalima koje možda ne znam, a podelili su recepte dalje, nadam se da će fino poslužiti.:)))
 
Kockice sa kafom

 
Sastojci: 3 jaja, 150 g šećera, 125 g maslaca, 2,5 dl mleka, 200 g brašna, 2 kašike kakao praha, 1 prašak za pecivo + oko 1 dl kuvane kafe za natapanje kora

Fil: 1 dl slatke pavlake, 100 g čokolade, 1 kašičica instant kafe, par kašika nekog finog pekmeza

Glazura: 300 mlečne čokolade (može pola bele i pola tamne), 9 kašika ulja, zrna kafe za dekoraciju

Priprema:

Umutiti penasto 3 belanca i 75 g šećera. U drugoj posudi mutiti žumanca sa preostalom količinom šećera, dodati kakao prah i maslac sobne tempeature isečen na kockice. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i naizmenično dodavati sa malo mleka u umućena žumanca. Na kraju pažljivo umešati šam od belanaca.

Sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 200 C oko 15-tak minuta. Gotovu koru preseći na pola i preliti sa kuvanom kafom. Ostaviti da se potpuno ohladi.


U međuvremenu napraviti fil: umutiti slatku pavlaku kao šlag i polako sipati rastopljenu čokoladu. Dodati malo kafe radi lepše arome i sve fino izmešati.

Prohlađenu koru prvo premazati tankim slojem pekmeza po želji (nije obavazno), a zatim ravnomerno rasporediti pripremljeni fil. Pokriti drugom korom, malkice pritisnuti i staviti u zamrzivač da se sve fino rashladi.

Kolač iseći na manje kockice ili štanglice i preliti glazurom od čokolade. Za glazuru rastopiti čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja. Ako želite svetliju glazuru kombinujte belu i mlečnu čokoladu. U toplu glazuru spuštati po jedan kolačić i viljuškom ga pažljivo izvaditi da se ocedi (odložiti na žicu ili celofan). Na kraju svaki kolačić poprskati sa malo tamne čokolade i ukrasiti zrncem pečene kafe.

Recept je objavljen u junskom izdanju magazina MEZZE.


Praline sa kafom


Sastojci: 200 g čokolade sa većim procentom kakaa, 1 dl slatke pavlake, 150 g mlečne čokolade, 1 kašičica instant kafe, celi pečeni lešnici ili čokoladne bombonice sa punjenjem od kafe

Priprema:

Kalup za praline premazati rastopljneom čokoladom u dva sloja. Sačekati da se prvi sloj ohladi, pre nego što nanesemo i drugi sloj. Zagrejati slatku pavlaku i pre nego što provri skloniti sa ringle. Dodati kockice izlomljene čokolade, instant kafu i sve mešati dok se fino ne izjednači. Ostaviti da se fil malo prohladi, a zatim napuniti špric.

U svaku pralinu istisnuti malo fila, pa u sredinu staviti po jedan ceo lešnik ili čokoladnu bombonicu sa punjenjem od kafe. Preliti rastopljenom čokoladom i ostaviti da se stegne. Gotove pralinice pažljivo izvaditi iz kalupa i složiti u neku lepu kutijicu kao poklon.:)


Kolač sa kafom


Ovi kolači su poput najfinije tortice, a originalni recept pronaći ćete na Mirjaninom blogu Cooking by Mirjana, a sličicu za ove kolače sam prvo primetila na Masaterinom blogu Recepti iz moje biljžnice koji su me oduševili i potom odveli do Mirjaninog recepta.

Posetite njihove stranice i pronaćite još puno divnih receptića za kolače, torte, ukusna jela i najfinije pecivo. Hvala drage moje na prelepim kolačićima koji će se od sada često naći i na našem stolu.:)

Sastojci (za koru): 6 belanaca, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 3 kašike brašna

Fil: 6 žumanaca, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 ml kuvane crne kafe (ili 1 kašičica instant kafe), 150 g čokolade, 150 g maslaca

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam, dodati potupno šećer, mlevene orahe i na kraju pažljivo umešati brašno. Sipati u kalup (20 x 30 cm) obložen papirom za pečenje i peći na 200 oko 15-tak minuta.

Za fil umutiti na pari žumanca sa šećerom i kafom. Kad se krema već fino zgusne, dodati čokoladu izlomljneu na kockice i promešati da se izjednači. U prohlađenu kremu umešati maslac i premazati preko kore. Rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko fila.

Napomena: ostalo mi je malo ganaš kreme od pravljenja pralina, pa sam iskoristila za dekoraciju kolačića, mada su vrlo lepi i ako ih ostavite samo sa čokoladnom glazurom.:)

p.s. ako ne možete da odolite kolačićima sa finom aromom kafe, zavirite i ovde , možda pronađete slatkiš baš po vašem ukusu.:))

31 коментар:

  1. U receptu za kocke sa kafom se pominje mlijecna cokolada ali na slici izgledaju kao da su preliveni bijelom cokoladom. Jel greska u receptu ili boje na slici nisu bas vjerne? Sta si stavljala u ovaj kolac sa kafom kuvanu ili instant kafu pitam zbog cvrstine fila jer je ovaj na slici bas fino kremas i bas bi takav htjela i da dobijem. Kolaci su inace predivni kao i svi tvoji kolaci a ja malo davim jer hocu da mi budu bas ovakvi kao na tvojoj slici.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, može se kombinovati i sa belom čokoladom da bi se postigla svetlija nijanasa, nekada stavim samo mlečnu čokoladu a nekada dodam i malo bele, evo dopisala sam sada uz receptić:)
      U Mirjaninom receptu za kolače sam koristila kuvanu kafu, sve se kuvalo zajedno sa žumancima na pari dok se nije fino zgustilo.:) p.s. samo ti pitaj, moža neki put u žurbi promašim da napišem sve detalje, pa slobodno me ispravite (evo, zaboravila sam malopre da spomenem i kafu u sastojcima:)). Puno te pozdravljam!:)))

      Избриши
  2. Lana, ma ti si genije! Sad si mi dala genijalnu ideju za ove kocke koje planiram odavno da napravim jer ih i dalje sanjam a glazura ima da s ekupi u Austriji gotova, nekako je plastična a ne šećerna
    http://www.wienerpunschkrapfen.com/en
    Ova tvoja bela čokolada sa uljem pa još koja kap crvene boje mislim da će uraditi trik. Genijalno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, znam da su ti to omiljeni kolacici, mislim da bi fino izgledale sa glazurom od bele cokolade i malo pink boje... jos samo da nadjemo pravi receptic.:)) p.s. i ja bih volela da saznam kako se rade one prave secerne glazure na minjonima, ali to jos nisam provalila.:)))

      Избриши
    2. Lana, ova glazura nije šećerna, čak nije ni mnogo slatka već nekako plastična skroz, tako da sam baš kontala da bi šećerna roza kao za Rozen tortu bila too much. Ovo mi se čini kao super ideja sa belom čokoladom. Konkretnog recepta nema ali imam čitav folder pa mora da se iskombinuje.

      Избриши
    3. ;))) Sigurna sam da ce nesto fino ispasti iz tog eksperimenta, javi kad treba da dodjemo na degustaciju.:)))

      Избриши
  3. Draga Lana, kad ćeš ti otvoriti slastičarnicu, pa da doputujem na izlet i najedem se tvojih kolača? :)
    obožavam kavu a i deserte s njom. ovo je prekrasno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Mozes uvek doci na kolacice, nemoj cekati da tvorim poslasticarnicu, hihihi... a poziv i za kaficu uvek stoji.;)))

      Избриши
  4. Zašto svi ovi krasni kolačići sadrže kavu (koju ne volim)?!

    ОдговориИзбриши
  5. :))) Moze i bez kafe, bice isto tako finiiii... te sa kaficom slobodno prebaci u moj tanjiric.:)))

    ОдговориИзбриши
  6. Lanice uvijek uzdišem nad tvojim slikama,joj tako bih voljela svratiti do tebe na jednu kavicu i koji kolačić,mislim da bi nam vrijeme proletjelo za tren...puno te pozdravljamo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Držim fige da jednom zajedno popijemo tu kaficu, baš bih volela... punoo pozdrava i vama!:)))

      Избриши
  7. Divni su! Već sam ih dva puta pravila, s tim što sam drugi put recept malo prilagodila našem ukusu. Smanjila sam šećer na 150, a čokoladu na 100 grama u filu. Takođe sam dodala rum umesto kafe, a u koricu 3 kašike otopljenog putera (zbog brašna, da bude mekše).
    Tvoja prezentacija ovog recepta, kao i uvek, izvanedna.
    Veliki pozdrav,
    Duška

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Duška, hvala puno na divnim predlozima, verujem da se kolačići budu još ukusniji, meni su se isto jako dopalo, evo sledeći put dodajem i malkice ruma.:)) Veliki pozdrav!:))

      Избриши
  8. Moj komentar se odnosi na poslednji recept.
    Duška

    ОдговориИзбриши
  9. Jako lepi kolači sa kaficom. Odavno nisam pravila ništa sa kafom a obožavam kafene poslastice:) Draga moja, nema na čemu, uvek:) <3 Kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, možes Tamaru i Zoku pod ruku, pa da mi lepo dođete sve zajedno... evo, odmah stavljam i kaficu.;)))

      Избриши
  10. Jao, sve je savršeno. Idem da se dogovorim sa Tamarom kada dolazimo. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Sve kod tebe izgleda nepodnošljivo lako i lepo :-) Ubiše me glazure, kad to dođe na red smrkne mi se :-)

    ОдговориИзбриши
  12. Hajde sačekajte i mene,ja ću samo kafu i da se divim ovim kolačićima.

    ОдговориИзбриши
  13. Kolaci su kao i uvek besprekorni, a slicice predivne. Ova prva, za kockice sa kafom mi je posebno lepa i drugacija od ostalih tvojih slika.
    Lana, citam ovo za FB...Ti si tako skromna, nenametljiva, mada bi imala puno razloga da budes drugacija.
    Puno te pozdravljam :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo, možda je to zbog drugačije podloge, najviše volim da je sve na belom a ove kockce su na drvenoj podlozi (tj. na daščicama od parketa:)) cmook i veliki pozdrav... tako mi je drago da si se ponovo prihvatila kuckanja receptića.;))

      Избриши
  14. mmm predivni su Lana :)
    Moram da te pitam nesto, cije dodatke koristis za dekoracije? Treba mi neka preporuka hocu da porucim ali neznam koji je dobar....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mima, uputila bih te na firmu TorteCo iz Panceva koji imaju zaista divan izbor poslasticarskog pribora, sve se moze naruciti online a salju brzom postom.:) p.s. odgovor prilicno kasni, ali nadam se da ce korisiti jos nekome... saljem ti veliki pozdrav!:)

      http://www.torteco.com/

      Избриши