понедељак, 20. мај 2013.

Čorbica sa limunom


Jeste li već probali čorbicu sa limunom i rižom? Jedna lagana verzija klasične grčke Avgolemono supice sa limunom,  koja će nas okrepiti i osvežiti u tople letnje dane koje najavljuju za ovo leto. Brzo se priprema a sve sastojke uglavnom imamo kod kuće, ako još niste pravili najtoplije vam preporučujem da isprobate.:))


Sastojci: 1 l vode, 2 kockice za supu, 3 kašike riže, 1 žumance, 1 dl kisele pavlake, sok od limuna po ukusu + nekoliko kolutića za serviranje

Priprema:

Staviti 2 kockice za supu u kipuću vodu, dodati 3 kašike riže i kuvati 20-tak minuta. Pri kraju kuvanja, razmutiti žumance zajedno sa kiselom pavlakom i sokom od limuna. Dodati i malo supe da bi se sve bolje razmutilo, pa sipati u vruću supu koju smo prethodno isključili. Još jednom blago promešati i poslužiti odmah, a u svaki tanjir pre serviranja staviti po kolutić limuna... bon appétit!

 Napomena: supica će biti još ukusnija ako kockice za supu zamenimo pilećim bujonom.:) 


22 коментара:

  1. mislim da je ovo jedna fantastična juha...ej,...s limunom? ..ne može omanuti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, volela bih da je jednom napravis, mislim da bi ti se jako dopala.:))

      Избриши
  2. Katarina, nama je nekako u poslednje vreme ovo postala omiljena supica, malo-malo pa neko predlozi "A mogli bismo ponovo onu supicu sa limunom!", i stvarno nema nekog posla oko nje, a fino osvezava i kad se prohladi.:)) p.s. hvala ti na pinu!:D

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je naša omiljena supica/čorbica.Kad kuvam kokošiju supu, obavezno skuvam više i ostatak zamrznem u manjim posudicama, i onda napravim ovu supicu/čorbicu.Prijatno i uživajte!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, odlicna je ideja sa zamrzavanjem i zgodno je kad nam zatreba kasnije supica da obogatimo neko jelo ili dodamo po malo tu i tamo.:))

      Избриши
  4. Једно време сам стално правила супе/чорбе и онда престала...пресушила инспирација, и никако да "убодем" нешто ново а право.Е, ово је, мислим, баш то, много, баш много ми се допада јер делује као да могу да је направим без велике муке и проблема :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, onda recept stize u pravi cas, nadam se da ce ti se svideti ukus a ne sumnjam da ce i priprema proci u najboljem redu.:))

      Избриши
  5. Krasna juhica! A i recepti s jagodama izgledaju jako primamljivo, pogotovo beze torta, predivna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da vam se svidja izbor, supice se mozda ne srecu tako cesto na nasim blogovima.:))

      Избриши
  6. Savršena juha za ljetne dane, osvojila me na prvi pogled i na prvo čitanje !
    Isto tako me opet iznova osvajaju i deserti sa jagodama koji su mi odlični, ali beze torta je ipak na prvom mjestu ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da cete uzivati u ovoj laganoj supici, a tortica moze kao desert.:))

      Избриши
  7. Moja mama je jako cesto pravi samo sto je ona pravi od pilece supe..ne znam zasto je ja ne pravim...to je valjda jedna od onih stvari koje volim da mama napravi...mozda se jas uvek radi o pupcanoj vrpci ,zar ne?
    Kada se radi o jagodama ja sam a mus od jagoda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mamina jela su uvek posebno ukusna zato sto su zacinjena sa puuuno ljubavi.:)) Meni su jagodice nekako najdraze sveze, tako da retko docekaju kolacice, zapravo iznenadilo me je da sam skupila toliko receptica.:D

      Избриши
  8. Диктирала сам мами рецепт, предухитрила ме је и каже да је чорбица савршена, поздравља и захваљује :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Ova supica se pravo udomacila u mojoj kuhinji. Cesto je pravim i svi u kuci je jako vole. Dozivjela je i niz varijacija...Pravila sam je sa prosom, braon rizom, kinoom, sa komadicima piletine, teletine, narendanim povrcem....i uvijek je bila savrsena.

    ОдговориИзбриши