четвртак, 23. мај 2013.

Romantične ružice

 
Vreme je za novi post u Art kutku i ovog puta ćemo napraviti romantične ružice od atlas trake. Sav potreban materijal možete naći u bilo kojoj prodavnici pozamanterije, ako možda još niste kupovali ovu traku samo zamolite prodavačicu da vam pokaže. Atlas traka ima dva lica, jedno je malo sjajnije a drugo mat, širine je 7 cm i postoji zaista u svim mogućim nijansama.:)
 
Kad jednom naučite da pravite ove ružice, posle ćete stalno želeti da ih pravite. Mogu biti lep detalj na maturskoj haljini, možete ih nositi oko ruke ili pričvrstiti na kaiš. Možete čak napraviti i ukrasne šnalice za kosu, ideje su bezbrojne. Ružice se veoma lako i brzo naprave, računajte da će vam za izradu jedne ružice biti potrebno oko 50-tak cm atlas trake.
 
Potreban materijal (za jednu ružicu): 50 cm atlas trake, malo konca, satenske trake i perlice
 
Postupak:
 
Izmerite atlas traku i isecite je na dužinu od 50 cm. Za početak preklopite 0,5 cm trake na jednom kraju i blago pritisnite da zadrži taj oblik. Traka pod prstima izgleda kao da je pomalo uštirkana tako da se neće brzo razmotati. Možete je preklopiti još par puta da dobijte početak tj. osnovu ružice.
 
 
Kad ste napravili osnovu, počnite polako da obavijate preostali deo trake oko osnove. Držite je u jednoj ruci a drugom rukom prebacujte traku u širokim krugovima, neka ima dovoljno prostora između slojeva da bi ruža postala "rascvetana". Povremeno preklopite traku tj.uvrtite je oko njene ose, da bi se smenjivale mat i sjajna strana. Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu traku.


Kad ste stigli do kraja, još uvek držite sve namotane slojeve u ruci, i samo malo uhvatite koncem na donjem kraju da biste učvrstili ružicu. Proverite da li ste lepo obuhvatili sve slojeve da se neki ne bi slučajno kasnije izvukao. Ako ste zadovoljni izgledom ružice vaš posao je sada završen. :)

Možete uvek razmotati ružicu (pre nego što je ušijete) ako niste zadovoljni oblikom i ponovo je zamotati. Igrajte se i uživajte!:)))
 
 
Možete napraviti nekoliko ružica i spojiti ih u lep buketić. Pustite mašti na volju i budite razigrani, dodajte par perlica ili satenske trake koje će vašem rascvetanom buketiću dati nežnu i romantičnu notu. Na slikama (dole) možete videti kako izgledaju ružice koje sam ranije pravila, ako vas možda još nešto bude zanimalo oko izrade rado ću odgovoriti.:)
 
 
 

6 коментара: