четвртак, 23. мај 2013.

Cake pops


Pre nekog vremena sam imala vrlo lep zadatak, drugarica me je zamolila da joj pomognem oko pravljenja kolačića za devojačko veče, trebalo je da bude nešto romantično, prolećno i raspevano.:) Razmisljala sam neko vreme i onda sam rešila da joj napravim cake pops koji su mi delovali nekako razigrano i nežno u isto vreme. Sem toga, mogu se veoma lepo dekorisati i zgodno su posluženje u jednoj takvoj svečanoj prilici.
Bilo je tu naravno i drugih kolačića, a kako je ovo nešto novo na blogu želela bih da podelim recept sa vama. Kao osnova za ove bombice mogu vam koristiti i biskvitne kockice od torte natopljene rumom ili nekim finim likerom. Ovog puta odlučila sam se da ih napravim prema omiljenom receptu za Plazma tortu, svi sastojci su dati za pola mere.:) 

Sastojci: 150 g Plazma keksa, 100 g šećera u prahu, 125 g maslaca, 75 g mlevenih oraha, 75 g suvog grožđa, 1 dl soka od pomorandže
Dekoracija: čokoladna glazura, cvetići od fondana, šećerne perlice
Priprema:
Izmešajte mleveni Plazma keks, šećer u prahu, orahe i suvo grožđe (možete ih prethodno potopiti u malo ruma:). Dodajte maslac iseckan na kockice i sok od sveže pomorandže. Sve fino sjedinite u glatku smesu. Dodajte još malo soka ili mlevenog keksa ako je potrebno da biste mogli lakše da oblikujete bombice.
 
Oblikujte bombice i stavite ih na štapiće koje ste prethodno provukli kroz čokoladu. Ostavite u frižider da se malo prohlade i stegnu, a u međuvremenu pripremite glazuru od čokolade. Rastopite belu i crnu čokoladu sa malo ulja u posebnim posudicama (na 100 g čokolade obično dodam 3 kašike ulja).
Ohlađene bombice prelijte rastopljenom čokoladom, pospite šećernim perlicama, možete ih dekorisati i rastopljenom čokoladom ili jednostavno zalepiti cvetiće od fondana. Sačekajte da se glazura potpuno osuši a onda vežite male mašnice.:)

Napomena: dok se glazura na bombicama suši, štapiće možete staviti u neku teglu napunjenu šećerom da ih ne biste držali u ruci.:) Naša čitateljka La Leche Belgrade dala je još jednu odličnu ideju da štapiće, pre stavljanja bombica, na kratko provučemo kroz čokoladu, tako bombice neće spadati kad se osuše... hvala još jednom na korisnom savetu, mislim da će puno pomoći naredni put.:)) 
 
Recept je objavljen i u majskom broju magazina MEZZE.:)

47 коментара:

  1. Već sam htjela otić spavat i onda su me privukle ove tvoje fotkice divnih cake popsa, čista romantika. Takve najviše volim :)

    ОдговориИзбриши
  2. Како бајковито, нежно. Прелепо, свака девојка би пожелела.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tajana, prvi put sam ih pravila za ovu priliku i stvarno sam uzivala, mislim da ce sledeci put ici jos lakse.:))

      Избриши
  3. Koje stapice koristite? Za koliko kuglica je dovoljno 100 gr cokolade?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozete koristiti drvene stapice za rostilj, a sto se tice cokoladne glazure sve zavisi koliko su velike bombice, mozete uvek naknadno dodati jos malkice cokolade ako zatreba (mere za glazuru su ovde navedene samo okvirno:)).

      Избриши
  4. joj!!!! draga lana! opet si me ostavila bez riječi svojom izvedbom, slikama,....
    malo je reći: predivno!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Lanice ovo je preslatka idejica,jako mi se sviđa,znaš da ja volim sve sa romantičnim štihom..veliki pozdrav,lijep dan ti želim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce, znala sam da ce se tebi posebno dopasti, lep pozdrav ti saljem!:)))

      Избриши
  6. Lana super si se setila da uzmeš plazma tortu kao osnovu jer je meni malo suludo da pečeš tortu da bi je posle izmrvio, a ovak imaš više vremena da se posvetiš dekoraciji. Mnogo su lepe, ali sve iz tvoje kuhinje je uvek cakum-pakum!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, hvala ti, znas da sam nekako razmisljala u istom pravcu, ova smesa je sama po sebi vrlo ukusna, zapravo to je bila prva tortica koju sam napravila kad sam pocela da kuvam.:))

      Избриши
  7. Sve na ovom blogu je apsolutno bozanstveno! Prava mala umetnost i milina za oci :))) Ovo je predivnoooo! veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Savrseno sve izgleda! Obozavam tvoju preciznost i urednost.

    ОдговориИзбриши
  9. Divno. Malopre sam razmišljala kako bi ih mogla napraviti. Imaću u vidu!:)

    ОдговориИзбриши
  10. DA i ja sam htela stapice za rostilj. Mada su oni siljati na vrhu pa sam se plasila da kuglice ne spadaju. Da li stapice prvo potapate u glazuru pre nabadanja u kuglice( kao za klasicne cake pops??) ili ne! Vidim da se u USA praktikuje potapanje u candy melt, da li bi kod nas bila neka slicna varijanta da bi se dobile u boji?? Ni ja ne volim vestacku boju, ali bih zelela da ih devojcici za rodjendan napravim bas roze.... Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da bi se mogli odseci ti siljasti krajevi, mada ih nisam dirala ali bilo je par kuglica koje su skliznule sa stapica, pa sam ih posle stavila u korpice, ali ostali su se dobro drzali.:)) Eto, to je dobra ideja da se stapici prvo potope u glazuru, s obzirom da sam ih radila prvi put nemam puno iskustva u tome, ali svidja mi ideja i stavicu je kao posebnu napomenu uz receptic, hvala puno!:)

      Sto se tice roze boje, mozete dodati malo prehrambene crvene boje u glazuru od bele cokolade, jos je lepse ako stavite par kapi arome maline pa ce onda divno miristi.:)) Puno pozdrava!

      Избриши
  11. svaka cast, nisam sumnjala da ce ti savrseno ispasti, bravo :) stvarno su krasni
    jasam ihvec nekoliko puta kanila raditi, pa nikako

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tamara, evo i ja sam ih sada pravila prvi put, mislim da ce sledeci put ispasti jos bolje, tako da samo napred i drzim ti fige!:)))

      Избриши
  12. Divno,prelijepo,božanstveno... Kolačići su kao iz bajke... baš si ih lijepo napravila,sigurno su bili pravo iznenadjene,za tako važno veče.
    Pravila sam ih već,za NG,možda se sjećaš slikica. Da,prvo se štapići provuku kroz čokoladu pa se stavljaju kuglice na štapić i tako se čvrsto drže.
    puno pozdrava od nas...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, drugarice, odmah sam se setila tvojih kolacica, zgodan mi je taj stos sa provlacenjem kroz cokoladu, moracu da primenim sledeci put, uvek nesto lepo naucim od vas.:)) Saljem punooo pozdrava celoj ekipi!:)))

      Избриши
  13. Jaoooj. Tako nezno, romanticno, a i preukusno. Skoro sam ih jela na nekoj svadbi i izgledaju kao fabricki napravljeni, a u stavri se tako lako prave. Samo malo kreativnosti i dobre volje, i voila! Eto ideje za moje devojacko. Ili svadbu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saska, ove bombice se zaista mogu praviti od bilo cega, moze to biti neki omiljeni receptic za kolace ili cak tortica.:)) Drzim ti fige i za jedno i za drugo!;))))

      Избриши
  14. U stvari bombice mogu da se prave od bilo cega jer je sve u stvari u dekoraciji...a ti si tu kraljica !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iznenadila sam se koliko ih je zapravo jednostavno raditi, mogu se zaista napraviti od bilo koje smese, mislim da cu se tek sada igrati.:))) Saljem ti puno lepih pozdrava, mah-mah!:))

      Избриши
  15. Tako nježni i slatki popsići, mljac :)
    A fotke su ko iz žurnala!

    ОдговориИзбриши
  16. Kako divno izgledaju.. bilo bi mi žao pojesti :)

    ОдговориИзбриши
  17. Одговори
    1. Eh, toliko ste me sada nahvalili, nacisto cu se uobraziti, hihihi... ljuuubim te!:)))

      Избриши
  18. Jaokako su lepe i tako romantične sa cvetićima. :)
    Je l baš moram da se udam ili mogu da dobijem neku preko veze? :)

    ОдговориИзбриши
  19. Tako su divne, baš razmišljam kako bi bile lijepe i za rođendane curicama. Odmah spreman!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Ingrid, za decije rockase ovakve stvari su dusu dale, sem toga i klinci mogu pomagati u njihovom pravljenju pa ce im sve to biti jos zabavnije.:)))

      Избриши