четвртак, 9. фебруар 2012.

Veknica sa sunkom

 
Dragi moji, izgleda da ce nam zima potrajati jos neko vreme, pa evo par recepata da se malo ugrejemo.:) Pravila sam nesto fino od testa sa sirom zbog cega je divno mekano, pa ako kojim slucajem imate malo svezeg sira u frizideru, mozete isprobati ovo pecivo sa sunkom ili napraviti Tart sa makom.:)
 
Testo sa sirom je neutralnog ukusa pa se moze fino kombinovati u slanim i u slatkim receptima, mozete praviti prazne ili punjene kiflice, veknicu sa slanim ili slatkim nadevom, a odlicno je i za razne slatkise (o tome nesto vise u narednom postu).
 

Sastojci: 250 g brasna, 1 kasicica soli, 1 kasicica praska za pecivo, 125 g svzeg sira, 5 kasika mleka, 5 kasika ulja, 1 jaje

Fil: 100 g suvog mesa, 100 g kackavalja (ementalera, gaude i sl.), 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Izmesati brasno, so i prasak za pecivo, dodati izmrvljeni svezi sir (mozete koristiti i svapski), malo mleka i ulja i jedno jaje. Zamesiti srednje meko testo koje se moze odmah dalje razvijati, ne treba prethodno da odmara.

Ako zelite da napravite kiflice, testo razvijte u okruglu koru i isecite na 12 trouglica. Mozete staviti nadev od seckane sunke ili sira i zamotati kiflice. Premazati umucenim jajetom, blago posoliti odgore i posuti kimom ili susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-tak minuta.:)


Za veknicu, testo razviti u pravougaonu koru i iseci par trakica testa koje cemo iskoristiti za ukrasavanje. Celu povrsinu testa premazati blago umucenim jajetom i posuti sitno seckanom sunkom i kockicama kackavalja (ili nekog drugog sira).

Zamotati u rolatic i ukrasiti trakicama testa, premazati preostalim umucenim jajetom i posuti susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30.tak minuta dok ne dobije finu rumenu boju.


Testo je veoma mekano cak i sutradan, moze se jednostavno samo zagrejati u rerni ako slucajno ostane... bon appétit!.))

U narednom postu mozete pogledati recept za Tart sa makom od istog ovog testa.:))


7 коментара:

  1. Ovaj kruh je odličan, a naročito zato što nije dizani pa je sve skupa brzo gotovo.

    ОдговориИзбриши
  2. Uh, jako dobro. I baš zato što ne treba čekati da se digne, jer u mene ni kuća nije tako topla pa raditi sa dizanim tjestima je sada teško. Biti će ubrzo isprobano!

    ОдговориИзбриши
  3. Kruhić izgelda super, kao i kiflice. Divim ti se na uredno izvaljanom krugu za kiflice, meni je to SF

    ОдговориИзбриши
  4. Uh, što si ih fino spakovala, ove kiflice, mislim!

    A roladica ti je isto super! I što Katarina kaže, brzo gotovo! :)

    ОдговориИзбриши
  5. jako lijepo, dekorativno i nadjev mi se jako sviđa :)

    ОдговориИзбриши
  6. Zamisli da si dete koje nakon celog popodneva na snegu, obraza rumenih od zime, ulazi u kuću koja miriši na ovako nešto! E, ja ću sutra biti mama iz te priče! Hvala na divnom receptu!

    ОдговориИзбриши
  7. Veknica ti je super... i ja od kako je ovo jako zahladnelo svaki dan nešto pečem jer toplo pecivo neverovatno prija posle smrzavanja napolju :)

    ОдговориИзбриши