субота, 25. мај 2019.

Slatko darivanje :)


Dragi moji, na blogu vas čekaju DVA slatka paketića, u svakom od njih se nalaze lepa knjiga i kalup za kolačiće (sa slike:). Već dugo mi stoje spremni za darivanje samo nikako da ugrabim vremena, pa sam rešila da to bude baš danas. Dovoljno je da mi napišete u komentarima koji je vaš omiljeni kolač iz detinjstva (ako želite možete slobodno podeliti i neko lepo sećanje:), pa ću narednog vikenda odabrati dva srećna dobitnika (a možda konačno i napraviti neki receptić za blog:))).

Neka rok za ostavljanje komentara bude sledeći petak 31.5. a već narednog vikenda saznaćete na koju stranu idu paketići (u obzir dolaze sve četiri strane sveta:)).

(ilustracija sa neta)

A za čitaoce iz regiona, na kioscima vas čekaju MAMINI KOLAČI #2 i puuno slatkih receptića koje ćete napraviti brzo i lako, a možda već neke isprobati i ovog vikenda - uživajte u lepom danu i do skorog čitanja!:))



(malo fotkica iz novog broja:)

13 коментара:

  1. Moje djetinjstvo mirise na princes krofne. Uvijek kad ih vidim u glavi mi je slika jednog nedeljnog prijepodneva. Ne sjecam se koliko sam imala godina ali znam da je na tv-u bila pcelica Maja a iz rerne se sirio miris princes krofni koje sam ja obozavala i zeljno iscekivala.

    ОдговориИзбриши
  2. Hmm, moje djetinstvo je vezano uz moju nonu, njene tjestenine, njoke, mineštre, i naravno nezaboravna rožata koje je radila od tuknutih domaćih jaja, koja su uvijek bila u pola cijene, šparna je bila kao i sve none koje su odhranile svoju djecu za vrijeme rata.Rožata je uvijek divno mirisla ne naravno od gore navedenih jaja nego od njenog rožolina koje je sama radila od naše stotle ruže, ispod koje nam se nije dala ni igrati, jer ta ruža je bila posebna.Rožata kad je gotovo zahtjeva dugo vrijeme hlađenja a onda okretanje na tanjur, kad samo uvije gledali taj divni zlatni karamel kakao se cijedi niz stijenke, a onda bi prstići sami krenuli u želji da se uhvati koja zalutala kap.None već odavno nema i ruža za rožoljo je uvenula odavno, valjda od tuge jer je nitko tako toplo i brino nije čuvao kao nona,ali ja još uvijek radim rožatu i zante što, ne čemkam više da se ohladi, jedem je toplu i uvjek malo popričam sa nonom.

    ОдговориИзбриши
  3. To je torta sa keksom i obicna cicvara kao fil! :) Sve najlepse!

    ОдговориИзбриши
  4. Moj omiljeni slatkiš detinjstva je karamel oblanda. Pravila je moja baka za slavu, Novu godinu, Uskrs i još ponekad u toku godine... Ja sam sad već iskusna domaćica, pravim razne kolače i poslastice, ali se nikako ne usuđejem da napravim baš tu oblandu, sve se plašim da neće imati taj slatkasti miris i ukus koji pamtim.

    ОдговориИзбриши
  5. Nesto sto mi vrati majku bar na tren je torta sa bananama

    ОдговориИзбриши
  6. Kola sa makom i voćem je ono što me vraća u detinjstvo. Moja mama je umela da ga napravi tako dobro da još uvek pamtim taj ukus. Prelep ukus maka sa limunom je ono što me podseća na nju i njenu kuhinu. Jednostavan kolač ali spoj sastojaka je to što ga je činilo neodoljivim. Kolač sa makom je moja mama pravila sa jabukama a nekad sa kruškama, ali tajni sastoja je sigurno limunov sok. Cela kuća je mirisala na ovaj prelepi kolač. Dok čekam da nam stignu kruške moraću ovaj kolač da napravim sa jabukama.

    ОдговориИзбриши
  7. Kako već 18 godina živim u Herceg Novom ove godine tek drugi put od kada sam se preselila se poklopio kalendar mog dolaska kući sa devojačkom slavom Sv. Đorđe. Mesecima samo nas tri dogovarale kolače uglavnom one koje ja donosim iz Novoga jer sam po Bokeljskoj tradiciji za mrsnu slavu pravila i Perašku tortu. Vanilice po receptu iz Patinog kuvara nasleđen od bake Leposave sa pričom o krađi duple doze iz ormara za Sv. Đorđa jedne posleratne godine, je pravila mama. Ali moje iznenađenje je bilo kada sam u zamrzivaču našla pleh sa kolačem Tri dana u plehu ikona ukusa mog detinjstva i moja priča o krađi ovog kolača iz zamrzivača za jednu predratnu slavu osamdesetih u Beogradu.

    ОдговориИзбриши
  8. Moji kolači iz detinjstva su putrenjaci ,koje je moja baka pravila ,a kasnije mama pa
    onda ja.U Slavoniji ih tako zovemo.Isključivo se prave od putera pa miris i ukus ovih kolačića ostaje za sva vremena.

    ОдговориИзбриши
  9. Gledam sličice iz "maminih kolača" i divim se umešnosti i skladu boja, prelepo :)

    ОдговориИзбриши
  10. Rolatic od oblande filovane uprzenim jabukama, a po sredini krem bananica.... Nije spreman cesto, ali svakako je bio omiljen... Mirisao je predivno...

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Lana, kad si rekla omiljeni slatkiš ih detinjstva prvo na šta sam pomislila je umućeno žumance sa šećerom, to mi je bilo uvek omiljena poslastica za nedeljno dobro jutro, kako jednostavno, a tako ukusno, ručno umućeno od svežih jaja :). Da, upravo to, jednostavnost koja uvek donese savršen ukus. Ali hajde, da se popnemo na malo višu stepenicu, druga omiljena i ozbiljnija poslastica su zapravo zapečene slatke palačike sa sirom, mmmm, divota, i evo dok pišem, shvatam da moram to da podelim i na svom blogu, savršena, bar za mene, opet svojim jednostavim sastojcima koji u svom spoju daju savršen ukus.

    ОдговориИзбриши
  12. Omiljeni kolač mog detinjstva su vanilice moje baba Dese. Savršenstvo ukusa i mirisa. Drugi kolač koji me vraća u detinjstvo je rolat od jagoda i slatke pavlake i podseća na drugu baku. Obe su bile savršene kuvarice (ah, koja baka to nije?) mada su im recepti za kolače i druge poslastice bili sasvim različiti. To smo pre nekoliko godina sestra i ja primetile dok smo pravile spisak omiljenih kolača za koje smo tražile da nam detaljno izdiktiraju recepte i postupak da bi ih sačuvale od zaborava.

    ОдговориИзбриши
  13. Secanje na detinjstvo uvek ce biti majkine kiflice sa ratlukom, divne, meke kao dusa,uvaljane u prah secer. Ali nista manje ni babina strudla sa dzemom. Jos mogu da osetim miris koji se siri kad je izvadi iz rerne i onako vrucu uvije u krpu. Najsladje iscekivanje. :-)

    ОдговориИзбриши