среда, 31. мај 2017.

Sve od trešanja 3.


Tezge na pijaci su prepune slatkih crvenih voćkica, a ako ste srećnik da ih imate u bašti, onda se odmah zaputite tamo sa korpicom i naberite trešnje za ova dva receptića.:))

Slatko od trešanja


Prošle godine smo punili teglice sa slatkom od belih trešanja, a evo ih sada i u crvenoj varijanti, nismo  mogli da se dogovorimo koje nam se više dopadaju, pa smo ih napravili u obe verzije.:))

Sastojci: 1 kg očišćenih trešanja, 600 g šećera, 1 limun, štapić vanile


Priprema:

Trešnje operite, skinite peteljke i izvadite koštice. Stavite trešnje u dublju šerpu i pospite šećerom, neka stoje 3-4 h da puste sok. Zatim kuvajte slatko na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Dodajte kolutiće neprskanog limuna i štapić vanile, pa kuvajte još 15-20 minuta. 




Slatko je gotovo kada trešnje postanu prozirne, a sirup dobije lepu gustinu meda. Kašikom sklonite penu sa površine i šerpu pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite da se potpuno ohladi, a sutradan sipajte u čiste tegle i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i suvom mestu do upotrebe. 

Napomena: ako kuvate veću količinu slatka odjednom, možda će biti potrebno produžiti vreme kuvanja, sve dok se fino ne zgusne.:)

Brzi kolač sa trešnjama


Omiljeni kolač kad počne sezona voćkica, pravimo ga od svih mogućih vrsta voća, a sada otvaramo sezonu sa trešnjama. Kolač sam pekla u kalupu za venac, a kako je bilo nešto više smese napunila sam i par papirnatih korpica.:)


Puno pozdrava iz naše cvetne "bašte", doduše trešnje baš ne uspevaju ali zato su se ostale cvećke baš lepo razbaškarile.... mah-mah!:)))


14 коментара:

  1. Анониман1. јун 2017. 22:03

    Fantasticno izgleda sve! Tresnje su kod nas 7 do 8 Evra po kg. Upotrebiti tresnje na nesto drugo osim sveze ih pojesti je cista dekadencija. Uzivajte u ovoj lepoti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, zao mi je sto su tako skupe, cena je zaista neverovatna... ovde su trenutno 2 evra/kg, pa cak je i to puno u odnosu na cene drugog voca. Mozda je resenje zasaditi drvce, makar u neku veeliku saksiju ako vec nemamo bastu.:))

      Избриши
  2. Zdravo, slatko od tresanja je veoma ukusaneleelegantna ideja za goste, moja baba pravila a ja jos uvek pamtim ukus a i izled sto bio crvenije boje od onog na slici. Pogledala sam slike recepta na link, slatko od belih tresanja ali htela bih da vidim kakve su to bele tresnje prirodno jer na slici deluju zute. Videla sam bele tresnje i kod nas u Grckoj ali malo su crvene, nisu sasvim bele A mi ih zovemo petrokerasa,znaci tresnje od kamena, zbog toga da su malo tvrde. Slatko od tresanja mozemo dodati u cokoladnom slatkisu sto vi zovete salamu... Ono sa orasima, lesnikom....��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bakini slatkisi uvek ostanu u najlepsem secanju.:)) Bele tresnje su skroz bele, mozda malo naginju na krem boju, evo kao na ovom linku... http://udzakubrasna.blogspot.rs/2012/06/slatko-od-belih-tresanja.html :)) Verujem da su u kombinaciji sa cokoladom pun pogodak!:))

      Избриши
    2. Hvala. haha nikad nisam videla takve.ne lici na tresnju

      Избриши
  3. Kod Lane, kao i uvek sve miriše na dom!

    Ja imam sreće da su straiji posadili trešnju u dvorištu, pa mogu da uživam u svim njenim čarima... Deca su se pela na drvo, trčkarala okolo, mama je skuvala slatko, a moja i sestrina ideja je bio kolač - kuglof sa trešnjama...
    Mogu da se pohvalim, sve je izvrsno izgledalo. Gostili smo se, a nešto ostavili i za goste :)

    Veliki pozdrav za našu kreativnu Lanu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divota, tresnjino drvo u basti, pa kad se rascveta bezbrojnim cveticima u prolece... pravo blago!:)) Mi smo u soliteru, pa se trudim da makar na terasi napravim ugodjaj.:) Samo uzivajte, veliki pozdrav mami, seki i celoj ekipi... zelim vam svima prijatan vikend!:))

      Избриши
  4. Ne znam šta je lepše, da li slatko u teglici ili cveće u baštici :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман6. јун 2017. 07:25

    Na ovo u sred zimemogu samo da seoblizujem :) Inače smo se preselili i baš ispred kuće imamo veliko trešnjino drvo jedva čekam da procveta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jos malo pa cemo se zameniti (mislim na godisnja doba:), a na prolece pravac na isprobavanje tresanja, srecno preseljenje i sve najlepse u novoj kucici!:))

      Избриши