недеља, 8. јануар 2017.

Medena kućica


Ako ste možda poručkali sve božićne keksiće, čak i one koje ste sklonili u kutije da se nađu kad dođu gosti, a nije vam baš do klizanja na ledu i zimskih radosti na snegu (na -25C), imate malo vremena i raspoloženi ste za igranje u kuhinji, napravite medenu kućicu i razveslite najmlađe.... zapravo, najviše ćete se vi radovati (a usput i fino zagrejati:))).

Možete koristiti omiljeni recept za medeno testo, a ja sam ih radila po ovom receptu. Na papiru jednostavno nacrtajte delove u željenoj veličini. Isecite sve delove i stavite ih preko testa koje ste rastanjili, pa oštrim nožem isecite po modelima. Ako je ostalo testa možete izvaditi par jelkica i irvasa ili napraviti medenjake.:)


Testo sa medom se najčešće vrlo kratko peče, za desetak minuta je gotovo, zato budite u blizini.:) Ostavite da se potpuno ohladi, a onda zasucite rukave, spremite perlice i pustite mašti na volju.:)

Napravite rojal glazuru za šaranje, umutite jedno belance u šam i postepeno dodajte oko 250 g šećera u prahu. Smesa bi trebalo da bude dovoljno gusta da se ne razliva kad se stavi preko keksića, probajte na nekom manjem delu pa dodajte još šećera po potrebi ili malo limunovog soka ako je gusto.


Stavite smesu od belanca u kesu za zamrzivač i odsecite sasvim mali vrh na jednom kraju. Našarajte prvo sve stranice (i jelkice), dodajte perlice ili uključite i najmlađe da vam pomažu. A onda sve ostavite i zaboravite na kućicu narednih sat-dva, neka se glazura dobro osuši. Trebaće vam malo glazure i za spajanje stranica, pa nemojte baš sve potrošiti.:)

(šema za manju i veću kuću)

Prvo spojite zidove kućice, malo sačekajte i pridržite po potrebi kako bi se svi delovi lepo spojili. Krov stavite na kraju, a onda popunite ili popravite ako još nešto treba. Stavite i dimnjak, ako ste ga možda planirali, i kućica je skoro gotova. Ostalo je samo da dodate par jekica sa strane, pa sve obilno pospite šećerom u prahu ("sneg" će ujedno zakamuflirati nedostatke:)).

Sada možete da se opustite i uživate u svemu što ste napravili, a niste ni verovali da ćete moći... baš je ispalo lako i zabavno na kraju, zar ne?:)))


P.S. ovaj post je trebalo da bude objavljen ranije, čak sam razmišljala da ga ostavim za sledeću novu godinu, pa ipak prijateljica mi je pomogla da promenim mišljenje.:) Po istom receptu možete napraviti medene saonice medene figurice, lepo se zabavite!:))

19 коментара:

  1. Mnogo je slatka, Pravimo svake godine uvek zajedno ali dekoracija je u dečijim rukama , pa normalno bude vrlo obojeno i prepuno svakojakih slatkiša

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takva kucica mora biti kao iz bajke, a zabava je zagarantovana... saljem vam lepe pozdrave i zelje za Novu 2017.!:))

      Избриши
  2. Divna! Ja ove godine nisam pravila i bas mi je neobicno bez kucice. Mozda i napravim neku ovih dana i onako nema sta da se radi po ovoj hladnoci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je ovo prva kucica, a odavno imam zelju da je napravim, dalo bi se jos malo poraditi na dekoraciji, ali uvezbacu vec do sledece godine.:)) I napravi svakako, pogotovo sto jos traje i raspus, klinci ce biti odusevljeni.:))

      Избриши
  3. Mislim da ce sad da izadje neki patuljak...
    Vidite sta ima u prodaji za takve recepte
    http://boutique.ricardocuisine.com/en/catalogue/product_details/0640300040000-3d-house-shaped-cookie-cutters

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uuuh, sto ove ima finih kalupica... hvalaa!:)) p.s. cini mi se da jedan patuljak mase sa prozora.:)))

      Избриши
  4. Predivno, perfekcionista ste. Hvala i sve najlepse u Novoj godini. Cime ste napravili onaj sneg na krovu kucice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, svako dobro i sve najlepse u Novoj!:)) Sneg je zapravo obican secer u prahu, kad se sve nasara i zalepi, samo obilno pospite prosejanim secerom... moze i fino melvenim kokosom.:))

      Избриши
  5. Ti si bas nedostizna! Prelijepo! Zelim ti sve najbolje u novoj godini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, draga Gordana!:)) Sve najlepse u Novoj, tebi i tvojima najdrazima, i jos puno lepih prica.:)))

      Избриши
  6. Divna kućica kao iz bajke o Ivici i Marici :))

    Puno strpljenja i veštine je potrebno da bi nastalo ovakvo delo, bravo :) Ti si medju blogerima ona lokomotiva koja vuče napred kompozciju svojim idejama i umećem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Da nije bilo tebe, mozda bi ova kucica tek sledece godine ugledala svetlo dana... zato hvalaa puno:!)))*

      Избриши
  7. Krasna ti je. Ja se svake godine spremam da je napravim za Božić ali me uvijek zanese u krivom smjesru i nikako da stignem. Možda ove godine.
    U nadi je spas...

    ОдговориИзбриши
  8. Divna kućica i lepo objašnjeno, Dana sam otkrila blog i sada lagano iščitavam. Moj blog se nalazi na adresi http://traganjezaizgubljenimvremenom.blogspot.rs/ pa ako želiš možeš ga pogledati i pratiti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro mi dosla.:)) Divno ime za blog, navraticu sigurno... sve najlepse!:)))

      Избриши
  9. zdravo lana da li mozda zns zasto se prave svetosavkse perece? trazila sam u netu i nasla sam ovo
    https://www.srbijadanas.com/clanak/danas-obavezno-omesite-perece-razlog-za-vezan-je-za-svetog-savu-26-01-2016
    ne znam da li je to istina ili ako nesot drugo znas molim ako zelis reci i meni. hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, nisam bas upoznata sa obicajima, ali zato od srca preporucujem ovaj receptic nase drage Jafi.:))
      http://kcbyjafi.blogspot.rs/search?q=svetosavske+perece

      Избриши
  10. Hvala, vise puta sam ih pravila ali nisam znala pricu. Prijatno.

    ОдговориИзбриши