недеља, 27. децембар 2015.

Pletenice sa Nutellom i krokantom



Zamalo da ostanete bez fotkica (i "modela") jer već dva dana čekam da se malo razvedri kako bih mogla da fotkam ove pletenice (morate mi verovati da su bile dve, sada je ostala jedna:)). Ovaj post je trebao da bude praznični, ali stiže sa malim zakašnjenjem i zato srećan Božić svima koji slave po Gregorijanskom kalendaru. Prelazimo odmah na receptić tako da možda još stignete da ga isprobate u ovoj godini.:)

Pletenice sa Nutellom i krokantom


Ovo je zapravo jedna od varijacija omiljenog brioš testa sa filom po želji (Nutella, čokolada, cimet, lešnici, krokant itd.). Za dve male pletenice ili jednu veću potrebni su sledeći sastojci:

Sastojci: 500 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 100 g maslaca, 2 jaja, 2 kašike šećera, prstohvat soli, malo naribane limunove korice, oko 2 dl mleka + 1 jaje za premazivanje

Fil: 200 g Nutelle + oko 150 g krokanta od lešnika (75 g šećera, 75 g lešnika)

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom dok ne ispuni šolju. U dubljoj činiji izmešajte prosejano brašno, dodajte šećer, so, pripremljeni kvasac, cela jaja, kockice maslaca sobne temperature, naribanu limunovu koricu i mlako mleko. Zamesite srednje meko testo koje se ne lepi za ruke, pokrijte ga i ostavite da odmara pola sata.


Nakon odmaranja, testo rastanjite u pravougaonu koru i premažite Nutellom (ili pospite rendanom čokoladom). Napravite krokant od lešnika i ravnomerno rasporedite preko fila. Zamotajte rolat i oštrim nožem isecite duž čitave sredine tako da se vide slojevi fila.


Svaku polovinu presecite još na pola, tako da dobijete četiri trake, pa upletite dve i dve trakice. Stavite ih u kalup za pečenje obložen masnim papirom. Sačekajte još desetak minuta dok se rerna zagreje a zatim premažite umućenim jajetom. Pecite na 200 C oko 35-40 minuta da fino zarumene. Kad se malo prohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite kao slatki praznični doručak.:)


Krokant od lešnika: rastopite šećer kao karamel i dodajte cele, oljuštene, pečene lešnike. Brzo izmešajte tako da šećer potpuno obavije lešnike, pa sve prebacite na nauljeni tanjir da se ohladi. Usitnite u avanu ili multipraktiku i čuvajte u zatvorenoj teglici do upotrebe.

Pletenice možete spakovati u celofan, staviti neku lepu mašnicu odgore i napisati karticu, dobićete originalni novogodišnji poklon.:) Srećni praznici!:))


U sledećem postu čeka vas nekoliko ideja za slane zalogajčiće koje možete pripremiti za novogodišnju noć i zato provirite još koji put u ovoj godini.:)*

14 коментара:

  1. Pregledala sam sve sto sam propustila, ma sve lepse od lepseg, imla sam zelju sve da probam a novo praznicno zaglavlje ti je divno :) pozdravcic :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo nije humano! Što mi to radiš!? ☺ Ne zna se šta je lepše, dal zaglavlje dal pletenica!? Divotica, krasotica ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, sledeci put cu ubaciti jednu pletenicu u paketic, hihihi... saljem ti poljupce!:)

      Избриши
  3. Predivna pletenica sa mojim omiljenim sastojcima :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Predivna pletenica kao ukras stola ali kao i lijep poklon, divotica

    ОдговориИзбриши
  5. Ovakvom poklonu bih se obradovala! Divno izgleda!
    Sve najbolje za predstojeće blagdane!

    ОдговориИзбриши
  6. Da li znate otprilike mere vaseg kalupa posto planiram da kupim jedan takav duguljast, ali ne znam da li je bolji onaj od 25cm ili 30cm? Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nina, ako je cena pristupacna mozete slobodno nabaviti oba kalupa, mozda ce nekada zatrebati u isto vreme.:) Kalupice koristim po potrebi, tako sam recimo ove pletenice pekla u kalupu od 35 cm, dok je za hlepcice i neke druge kolace ipak prakticniji nesto manji.

      Избриши