недеља, 22. новембар 2015.

Gratinirana piletina sa krompirom



Predlog za ukusan i brz nedeljni ručak, a sve pripremljeno u jednom tiganju (što odmah znači manje posuđa za pranje:). Uživajte u vikendu i lepo se ušuškajte (najbolje uz neku dobru knjigu ili film), a ako baš morate da izađete onda se samo dobro utoplite da vas hladan zimski vetar ne oduuuuva!:D

Recept koji je poslužio kao inspiracija :)

Gratinirana piletina sa krompirom


Sastojci: 2 pileća bataka sa pribatacima (ili neki drugi deo piletine), 1 crni luk, 1 češanj belog luka, oko 500 g krompira, 2 dl mleka, parmezan, so, biber u zrnu, lovorov list, začinsko bilje po želji (ruzmarin, peršun, timijan i dr.)

Priprema:

Piletinu posoliti i pobiberiti sa svih strana (dodati i malo mlevene paprike po želji) i staviti na zagrejano ulje tako da kožica bude okrenuta dole. Dodati nekoliko zrna bibera, list lovora i začinsko bilje po želji, pa sve pržiti desetak minuta sa obe strane da meso dobije finu koricu. Zatim, izvaditi na tanjir i ostaviti na stranu.


Krompir oljuštiti i iseći na vrlo fine listiće, kao za čips. Isprati pod mlazom hladne vode, posoliti i izmešati (ako treba duže stoji, ostavite ga u hladnoj vodi).


Na ulju na kome se pržilo meso propžiti sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodati češanj belog luka i pustiti samo malo da zamiriše. Dodati krompir, preliti mlekom i posuti parmezanom po želji.

Preko krompira rasporediti piletinu, pa zatim sve staviti u rernu da se peče oko 30-40 minuta (dok krompir i meso ne omekšaju). Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.

Prijatno!:) 

8 коментара: