Malo slatke inspiracije za predstojeće praznike - kolačići sa puuuno čokolade i finog fila od kafe (e, da... ima tu i malo ruma i likera, tako da pazite šta radite:)))).
Rum kockice sa kafom
Sastojci: 4 jaja, 4 kašike šećera, 50 g čokolade, 50 g mlevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 kašika ruma
Fil: 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 50 g čokolade, 1 jaje, 1 kašičica instant kafe
Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja
Priprema:
Umutiti 4 žumanca sa šećerom, umešati rastopljenu čokoladu, mlevene orahe, dodati kašiku brašna, rum i na kraju sneg od umućenih belanaca. Sve fino izjednačiti i sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C oko 20 minuta.
U međuvremenu skuvati na pari fil: umutiti jaje sa šećerom i dodati kašičicu instant kafe. Kad se fil malo zgusne staviti i kockice izlomljene čokolade. Prohlađeni fil umutiti sa maslacem.
Ohlađenu koru iseći na 3 dela i premazati pripremljenim filom (odvojiti malo fila za dekoraciju). Ostaviti da se kolač dobro ohladi a zatim ga iseći na kockice. Kockice preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti preostalim filom i zrnom kafe.
Napomena: za glazuru sam rastopila belu čokoladu i dodala vrlo malo crne čokolade do željene nijanse. Kolačiće možete preliti i sa mlečnom čokoladom.:)
Čokoladne praline (sa kafom)
Za praline: 200 g crne čokolade sa 70% kakaa
Fil: 150 ml slatke pavlake, 150 g čokolade, 25 g maslaca, 1 kašika likera od kafe
Priprema:
Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i uz pomoć
četkice premažite silikonske modlice u dva sloja. Ostavite da se čokolada
potpuno stegne pre nego što napunite filom.
Zagrejte slatku pavlaku i maslac. Pomerite sa ringle pre
nego što provri i dodajte kockice izlomljene čokolade. Sve promešajte da se čokolada
fino rastopi. Na kraju dodajte kašiku likera od kafe i ostavite fil da se ohladi.
Praline u modlicama napunite pripremljenim filom i
premažite rastopljenom čokoladom. Kad se čokolada popuno stegne lako ćete izvaditi pralinice iz kalupa.
Napomena: ove modlice su ovalnog oblika i nešto su veće, a na gornjoj strani imaju udubljenje koje se može napuniti čokoladom u drugoj boji radi lepšeg kontrasta.
(na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom i "cameo" kolačići (to mogu biti bilo koje omiljene bombice sa čokoladnom dekoracijom u obliku kameje).
Diiiiivniiiii! Šteta što su s kavom :(
ОдговориИзбришиZa tebe cu napraviti bez kafe, one ostale cu ja poruckati.:))))
ИзбришиCokoladu i kafu ne odbijam:)) Divno izgledaju!
ОдговориИзбришиHajde, "teleportiraj" se onda brzo!:))))
ИзбришиLiker od kafe, zanimljivo. Volim kombinaciju kafe i čokolade, takođe jako volim sladoled ukusom kafe. Ne bih jela ono koje sadrži 4 jaje, jela bih ono drugo jednostavnije ali ne razumem koje je na slilci.
ОдговориИзбришиDraga Demi, ove kockice/minjoni na slici su ti kolacici od 4 jajeta, a ovalne cokoladice su zapravo praline (levo na prvoj slici:)).
Избришиone velike ovalne sa prelivom od čokolade su i najlepše.
ИзбришиHvala na podrsci
ИзбришиNeprevaziđeni ste ! I ukus i izgled...a verovatno i miris...šteta što sam daleko...
ОдговориИзбришиHvala draga Mirjana, a kolacice cu poslati brzom postom ako treba.:))))
ИзбришиTo mi jedna od dražih kombinacija, kava i čokolada.
ОдговориИзбришиMeni je isto jedna od drazih kombinacija, hvala puno Petra.:))
ИзбришиI meni je kava omiljena u poslasticama, a kolacici izgledaju neodovljivo.
ОдговориИзбришиDraga Gordana, izvoli na kolacice, a skuvacemo i kaficu.:)))
ИзбришиPredobro izgledaju a i u okus ne sumnjam
ОдговориИзбришиDivno
Hvala puno draga moja.:))
ИзбришиOvaj tanjirić savršeno izgleda! :)
ОдговориИзбришиHvala puno draga Milkice.:)))
ИзбришиSavršeni... Volim kafu u kolačima, još kad vidim tvoje slike!!! Bogme si zakon za sitne kolače... i za krupne... i za torte... i za sve! ♥
ОдговориИзбришиDraga Gago, hvala na uvek lepim komentarima.:))) Saljem ti jedan virtuelni tanjiric i poljupce!
ИзбришиРетко свраћам, али кад год дођем останем без текста. Очима да се једе. Прелепо као и увек. Златне руке имаш :)
ОдговориИзбришиDraga Dragana, hvala puno na komplimentu, saljem lepe pozdrave i kolacice!:)))
ИзбришиИзвините, имам питање. У пишкоту првог колача не иду беланца? Само жуманци? Хвала унапред. Колачи дивно изгледају
ОдговориИзбришиDraga Tanja, dobro ste primetili, treba staviti i belanca koja se umute u penu, sad cu odmah dopuniti.:)
ИзбришиVaži. Hvala Vam puno na obaveštenju. Uskoro imam neku proslavu pa ću ih taman isprobati :)
ИзбришиLana ne zelim da se vidi moj blog na listi desno molim te, da li je to moguce?
ОдговориИзбришиOk, ako tako zelis, mogu ga skloniti sa liste, mada mi nije jasno zbog cega... ali postovacu tvoju zelju.
Избришиcekam da me isbrisete sa lista blogova
ОдговориИзбришиDraga moja, sklonila sam tvoj blog sa liste jer si me tako zamolila, mada mi je zao zbog toga i ne znam koji je razlog... ako se mozda kasnije predomislis, mogu ga uvek ponovo vratiti, ok?:)
ИзбришиHvala ti puno Lanico, i meni je žao... ima više razloga ali nemoj da brineš, nije zbog tebe, nastaviću gledati tvoje kreacije. Ti si meni simpatična, uvek si objasnila lepo i ljubazno, kao i sad, poštuješ. Važi, reći ću ako ću ikad poželiti.
ИзбришиVazi, kad god se odlucis samo reci i rado cu staviti tvoj sajt na listu omiljenih blogova.:)
ИзбришиИмате чудесен блог! Много вкусен и уютен! Поздрави от България!
ОдговориИзбришиHvala puno na poseti... saljem lepe pozdrave iz Srbije!:))
ИзбришиČista perfekcija!
ОдговориИзбриши♥ ♥ ♥
ИзбришиPOstovanje,zanima me ,vezano za rum kockice,koju ste belu cokoladu koristili i kako ste nanosili glazuru?
ОдговориИзбришиNe izgleda da ste je prelivali vec kao da ste umakali...i sve su savrseno iste :)Hvala.
Draga Jelena, koristim Kony belu cokoladu (Kony trade, Zitoradje) u crveno/prozirnom omotu, fino se topi i nema grudvica. Kolacice mozete preliti ili umakati u cokoladnu glazuru, vec kako Vam je zgodnije za rad, vazno je samo da budu dobro rashladjeni.:) Puno pozdrava!:)
ОдговориИзбриши