петак, 18. октобар 2013.

Slatka pita od muškatne tikve

 

Dobila sam od komšinice jednu lepu bundevicu/tikvu, kruškolikog oblika i divne krem boje. Na moje iznenađenje meso je bilo svetlo narandžaste boje, gotovo bele, ali vrlo mirisno... taman za jednu finu piticu.:)

Sastojci: 500 g tankih kora, oko 1 kg naribane bundeve (bele), oko 2 dl mineralne vode, 2 dl ulja, par kašika griza, šećer po ukusu, malo cimeta

Priprema:

Budevu oljuštiti, očistiti od semenki i naribati kao jabuke. Svaku koru poprskati sa kašikom ulja i mineralne vode, pa ređati po 3 kore jednu na drugu. Na treću koru posuti malo griza uz ivicu i rasporediti naribanu bundevu. Pošećeriti po ukusu (sa 2-3 kašike šećera) i posuti malo cimetom. Sve pažljivo uviti u rolnice i ređati na podmazan pleh jednu do druge.


 S obzirom da u pakovanju ima oko 15-16 kora, obično se dobije 5 rolnica. Premazati ih sa malo ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Gotove pitice ostaviti da se malo prohlade, pa zatim iseći na manje parčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu... prijatno!:)

Napomena: na isti način možete napraviti i pitu od jabuka ili višanja.:)


Za sreću su potrebne male stvari....

Nešto što me je ovih dana inspirisalo i razveselilo... poklon CD sa Gibonnijevim pesmama (kao dodatak iz nedeljnog magazina), topli cappucino dok ujutru krstarim netom i čitam omiljene blogove, nove modlice za praline (o tome više reči u sledećem postu:), jedan paketić sa diiivnom šoljom i kesica slatkih krompira (kod nas ih nema u prodaji) koji su mi stigli na kućnu adresu brzom poštom, novi receptić za uspele kroasane (podeliću ga sa vama uskoro), jesen u mom gradu, hrskavi i mirisni palmiers uz toplu čokoladu sa cimetom, šetnja bulevarom posle kiše....

Dragi moji, želim vam divan, sunčan, topao i mirisan vikend okupan najlepšim bojama jeseni... čitamo se u ponedeljak kada vam spremam i jedno malo iznenađenje na blogu.:))

 

25 коментара:

  1. Lano, ma ti si mnogo slatka i pozitivna! Volim ljude koji mi nabace osmjeh na lice! :)
    Pitica ti je mnogo fina... Mislim da si dobila muškatnu tikvu (butternut squash), a nju najviše volim... Nikad je nisam koristila za pitu... Moraću da probam! :)
    Divan vikend i tebi! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, dear... drago mi je ako sam ti ulepsala dan.:) Mislim da si u pravu za muskatnu tikvu, nisam se setila da je fotkam odmah celu, vec tek posle kad sam oljustila, hihihi... hvala ti puno.:))

      Избриши
  2. Kupih juče muškatni tikvu za pitu, jer je obožavam, naša gošća je ne voli te je i ne spremih, ali ću zato danas da je napravim samo za mene a njima ću pitu od jabuka..ja još stavim i malo suvog gržđa u tu pitu a po nekad i malo cimeta ( šta ću, volim taj ukus ). Vidim kod tebe je bela tikva, kod nas su žute..baš bih volela da znam da li je i ukus isti. Divne slike i ova mala iznenađenja čuda čine u našoj duši.
    Topli pozdrav i uživaj u ovim lepim jesenskim šetnjama i bojama, koje nam priroda pruža.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad gosti budu videli kako sve fino izgleda, mislim da ce probati makar parcence pite i sa bundevom... volim kada ima dosta cimeta, a sa grozdjicama nisam pravila, eto dobre ideje za sledeci put.:) p.s. male stvari su nekada sasvim dovoljne da ulepsaju dan, saljem i tebi lepe pozdrave!:))

      Избриши
  3. krasna štrudlica! ja još nikada nisam štrudlu s bundevom radila, a baš ju volim u desertima, i stalno zaboravim na ovo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, jako je fina na ovaj nacin, napravi jednom za probu... samo reci ako treba da te podsetim.:)) kiss

      Избриши
  4. Baš ti je fina ova pitica. Jako volim bundeve iliti tikve. Imaš mnogo lepe drangulije u tom paketiću:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu ti reci da sam sada prvi put pravila pitu sa belom bundevom, ali ona narandzasta je prava stvar.:)) p.s. deda mraz je malo poranio ove godine, hihih...;)))

      Избриши
  5. Pokrenucu peticiju da se u gradu uz prvu jutarnju kafu kao radna obaveza uvede citanje tvog bloga. Pa kad bi samo jos neko video grad ( i ne samo grad) tvojim ocima, gde bi nam bio kraj. Meni na daljinu ulepsas dan. O receptima vise necu ni da pricam :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;))) Nemoooj, molim te, bice onda guzva na blogu.:D Bolje ovako, volim kad mi u goste dodje malo, ali odabrano drustvo... saljem lepe pozdrave.;))) cmook...

      Избриши
  6. Tebe bi trebalo klonirati u što više primeraka... :)
    Divna je pita, i ti si divna :)

    ОдговориИзбриши
  7. znaš da ovo nikada nisam probala?
    čini mi se ko da je s jabukama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, ta pitica je vrlo fina, mozes je praviti i sa narandzastom bundevom, a postupak je isti kao kod pite sa jabukama.:))

      Избриши
  8. Slažem se sa Jelenom Jovanović.
    A ja ionako svako jutro počinjem sa La cuisine creative,tamo je uvijek nekako toplo,svijetlo,veselo. Obožavam tvoje recepte-slike,pričice koje idu uz njih. E kad se to sve pročita i nauživa,onda se kreće sa obavezama...
    SA NESTRPLJENJEM OČEKUJEM SVAKI TVOJ RECEPT. SVE JE SUPER. Pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, pa moram onda ubuduce da ujutru serviram i neke kolacice uz kaficu, hihhi.... puno vas sve ljubim i pozdravljam!:)))

      Избриши
  9. Uvijek sam radila slanu bundevaru, jer se tikva morala posoliti da pusti vodu. Jedne sam godine isto tako dobila od susjede tikvu koja ne treba pustiti vodu i napravila sam svoju prvu slatku bundevaru. Oduševljenju nije bilo kraja.
    Kolaž koji si nam stavila na kraju je stvarno šećer na kraju i jedva čekam tvoje sljedeće postove. Posebno me zanima novi kalup (s obzirom da obožavam praline), a i oni kroasani su mi zanimljivi, čini mi se da bi mogao biti u pitanju recept koji imam namjeru isprobati pa sam jaaaaaaaaako znatiželjna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, da, moze se malo ocediti ako je bundeva pustila vodu, mada ima nekih vrsta koje se mogu odmah stavljati, ova je bila od takvih.:) Eto, a ja nisam nikada radila slanu verziju, ne racunam mafine sa tikvicama, moram pogledati kod tebe na blogu da li ima neki takav receptic.:)
      p.s. saznacete u ponedeljak sta sam planirala sa kalupicima, a gledacu i da recept za kroasane ubacim sto pre, mada mi je ovog meseca vec malo popunjen program.. kiss:)

      Избриши
  10. Obožavam bučnicu, prekrasan recept. Ja sam se ove godine odvažila i sama radila kore, ali i s kupovnima mi je bučnica uvijek odlična!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa domacim koricama je tek posebno finoo, ali mogu neki put posluziti i kupovne, pogotovo ako ima bas jako gladnih u kuci koji ne mogu docekati da se ispece.;)))

      Избриши
  11. Baš je neobična ova svijetla tikva, ali sigurno ukusna...

    ОдговориИзбриши
  12. Krasan recept, obožavam pite :). I slažem se s tobom da nas male stvari vesele, to su čari života. I ja se veselim uvijek malim stvarima i presretna sam kad dobijem neki kalupić ili bilo kakve sitnice za kuhinjicu.. sad više obično ni ne pomišljam da kupujem kozmetiku ili nešto, razmišljam samo što mi treba za kuhinjicu :). Divne te stvari vesele.. a da ti kažem, jedna od stvari koje mene vesele su i postovi na tvom blogu, svaki tvoj post je poseban i uživam u čitanju i dan je odmah ljepši!

    ОдговориИзбриши
  13. Ukoliko sam primetial i shvatila u piticu stavis bundevu samo rendanu, nisi ostavial da pusti ikakve vode, zar ne ? pa nameravam da pravi mpitu od bundeva a nisam sigurna da li da prvo przim bundevu rendanu, da li da kuvam, ili da stavi mu fil ovako nekuvanu? naravno cu staviti nesto da pije vodu, kao pirinac ili bulgur ili slicno da ne otkriva tajne. Ali da li je to dovoljno da ne budu mokre pitice ???????

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, stavljam samo rendanu bundevu, moze se malo isecediti mada ona ne pustu puno vode, za razliku od jabuka. Najcesce pravim pitu sa narandzastom bundevom (one lepe velike sa narandzastim "mesom"), ali ovog puta je bila bela. Fil odmah stavljam, ne przim ga niti kuvam prethodno, jer ce on fino omekasati prilikom pecenja, dovoljno je samo staviti malo griza kao podlogu (1-2 kasike duz ivice kore) i on ce upiti visak tecnosti. Pita u sredini bude divno mekana, a spolja hrskava.:)) Nadam se da ce ti se svideti, puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  14. Hvala na informacijama. Necu praviti ove pitice vec neku pitu sasvim drugaciju,ne pravim recepte drugih, kad sam probala vacila u smece, uzalud sastojke, samo ono sto kuvam ja volim.
    Srecne praznike!

    ОдговориИзбриши