субота, 21. септембар 2013.

Sve od grožđa


Posle skoro dva mesesa duge letnje pauze, već sam se pomalo uželela naših blogerskih igrica.:) Više o pravilima igrice za food blogere Ajme, koliko nas je možete pročitati na prethodnom linku, a verujem da ste već iz samog naslova pogodili šta smo imali za temu ovog meseca.

Naša draga domaćica Jovanka baštovanka, autorica bloga Kutlačom po kazanu, zadala nam je pre početka letnje pauze temu za mesec septembar - grožđe, i evo mog domaćeg zadatka i ulaznice za igricu.:)

Piletina sa belim grožđem


Sastojci: 1 manje pile, 200 g belog grožđa, 2 češnja belog luka, 1 dl belog vina, so, biber, ulje, začinsko bilje

Priprema:

Pile isecite na manje komade, malo posolite sa obe strane. Na zagrejanom ulju brzo propržite 2 češnja belog luka, tek toliko da fino zamiriše. Dodajte piletinu i kratko ispržite sa obe strane da uhvati koricu. Sipajte belo vino i smanjite temeperaturu. Dinstajte na laganoj vatri 30-tak minuta dok skoro sva tečnost ne ispari, ako je potrebno dodajte i malo vode.

Na polovini dinstanja, okrenite piletinu sa druge strane i dodajte zrna belog grožđa. Neka se sve zajedno dinsta još 15-tak minuta, na kraju malo pojačajte temperaturu da fino zarumeni.


Piletina je gotova kada dobije lepu rumenu koricu i kada skoro sva tečnost ispari. Servirajte uz prilog od pirinča prelijte umakom i pospite seckanim svežim peršunom. Piletina spremljena na ovaj način ima divan slatkasti ukus, a i zrna grožđa dobiju posebno fini šmek... bon appétit!



Kolač sa crnim grožđem i kukuruznim brašnom


Recept za ovaj rustični italijanski kolač sam pronašla na netu, veoma je fin i podseća na naš omiljeni kolač koji obično pravimo sa sezonskim voćem. Veoma je lagan i osvežavajući, gledajte ako možete da izaberete grožđe sa sitnijim semenkama jer nije baš tako zgodno kada posle naiđete na njih.:) U originalu kolač se sprema sa maslinovim uljem i palentom, ali je isto tako fin i sa običnim uljem i sitnim kukuruznim brašnom.

Sastojci: 150 g belog pšeničnog brašna, 75 g kukurznog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prtohvat soli, 2 velika jaja, 100 g šećera, 1 dl ulja, 0,5 dl mleka, 1 vanilin šećer, naribana korica pola limuna, oko 2 šolje očišćenog crnog grožđa, šećer u prahu za posipanje

Priprema:


Umutiti mikserom jaja i šećer, dodajte ulje, mleko, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu. Pomešajte obe vrsta brašna sa praškom za pecivo, pa lagano umešajte u umućena jaja.

Kalup za pečenje (prečnika 26 cm) namažite maslacem i pospite sa malo brašna. Sipajte pripremljenu smesu i po površini pobacajte polovinu zrna grožđa, a drugu polovinu sačuvajte za kasnije jer će tako zrna samo delimično potonuti i ostaće vidljiva.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta, zatim izvadite kolač i pospite preostalim zrnima grožđa. Vratite kolač u rernu i pecite još 30-40 minuta sve dok se testo ne odvoji od ivica kalupa. Gotov kolač pospite šećerom u prahu, sačekajte da se malo prohladi i onda poslužite.:)

originalni recept:)


Kompot od grožđa

                      (slika iz arhive:)
 
Mislim da ovaj recept već znate napamet koliko ga često kuckam u poslednje vreme, ali je zaista jednostavan i fin.:) Najdraži mi je kompot od višanja i volim da pravim kompote, ali se posle retko kada setim da sama otvorim teglu. Međutim, chef je druga priča i on ih jako voli, pa onda ih i ja probam:)
 
Dakle, za kompot od grožđa treba vam lepo i čvrsto belo i crno grožđe. Skinite bobice sa grančica i lepo ih operite. Čiste tegle napunite sa očišćenim bobicama grožđa i preko voća stavite po 6 kašika šećera (oko 100 g) ako su tegle velike (od 750 ml). Sipajte hladnu vodu sa česme skoro do vrha i dobro zatvorite tegle.
 
U dublji lonac, na dno stavite jednu kuhinjsku krpu, poređajte 2-3 tegle i napunite lonac mlakom vodom tako da potpuno prekrije poklopce. Bilo bi dobro da voda čak malkice prelazi preko poklopaca. Zagrejte vodu i kad proključa kuvajte 5 minuta.
 
 
Pažljivo izvadite tegle iz lonca, odlijte malo vode i onda ih uhvatite debljom krpom i izvadite, pazite da se ne ispečete. Poređajte tegle na neki drveni podmetač i ostavite da se potpuno ohlade. Na isti način skuvajte preostale teglice kompota.

Možda ćete sutradan primetiti sitne mehuriće vazduha koji se podižu prema površini, ne brinite sve je u redu i to je normalan proces. Kasnije će to sve prestati, a šećer koji je ostao na dnu rastvoriće se postepeno.

Ovako pripremljen kompot možete čuvati godinu dana a sasvim se fino održi i duže. Možete ga odmah probati čim se ohladi, ali ipak imajte na umu da je potrebno izvesno vreme dok se šećer potpuno rastvori. Zato je najbolje otvoriti teglice kompota tek posle 2-3 meseca kada napolju fino zahladi i zaveju snežne pahuljice.:)

24 коментара:

  1. Kako si ti kreativna osoba! Blago tebi! A i nama sto mozemo sve ovo da vidimo i citamo. Jos kad bi moglo da se proba...

    ОдговориИзбриши
  2. Kupila ja grozje, ali mi djeca pojela, tako da nista od kolaca za igricu. Ovaj tvoj kolac mi se posebno svidja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Neka, lepse je poruckati sveze voce... a kolaci mogu i nekom drugom prilikom.:)) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  3. Slike su mi očaravajuće...kupih grožđe da napravim nešto za igricu ali od kuvanje džemova, ne stižem.

    ОдговориИзбриши
  4. divni recepti! da znaš da nisam nikad koristila grožđe u slanim jelima, sviša mi se

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, nisam ni ja i mogu ti reci da sam se iznenadila kako se sve dobro uklopilo, ako stignes isprobaj svakako, punoo pozdrava!:))

      Избриши
  5. ti si carica!!!
    predivni, zanimljivi recepti...ja sam bez ideje jer je kod mene parola: najbolje ga je pojesti svježega :)

    ОдговориИзбриши
  6. Podržavam šefa on zna šta je lepo! Nisam nikad jela kompot od grožđa mora da je dobro!
    Domaći si uradila za 5+! Ja ću možda biti ponavljač :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Grozdje u kompotu ostane fino hrskavo i kao da ga grickas sveze usred zime.:))) p.s. imas jos vremena da stignes sve...;))) kiss

      Избриши
  7. Svaka cast, draga moja:) Ja bih se bez razmisljanja zaletela na onaj kolacic, hihihiiii :)

    ОдговориИзбриши
  8. Ne volim svježe grožđe u kolačima, a u slanim jelima ga nikad nisam koristila. Ovaj kompot u teglicama mi je pravo otkriće, zvuči odlično. Fora mi je ona fotka na kojoj je teglica s mjehurićima. Sigurno mora biti čarobno kad usred zime otvoriš teglice i uživate.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu ti reci da je vrlo zanimljiva kombinacija i u slatkim i u slanim jelima, nisam ni ja dosad koristila, ali sam prijatno iznenadjena novim ukusima.:) p.s.nekada teglice ne docekaju zimu..:)))

      Избриши
  9. Odlični recepti sa grožđem, iskreno ne znam što mi se najviše sviđa, ali kompot me ipak odmah privukao da ga napravim i upravo sam zatvorila teglicu :), baš me zanima koliko dugo ću izdržati da je otvorim i probam . Do sada nisam jela kompot od grožđa i čim sam ga ovdje vidjela znala sam da ide na isprobavanje. Sve jako dobro izgleda, bravo Lana i ovaj put !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, nadam se da ce ti se dopasti, samo sacekaj jos malkice dok se secer potpuno rastopi, onda ce tek biti pravi... samo uzivajte.:))) Puno te pozdravljam!:)))

      Избриши
  10. Dok sam ja lencarila ti si bila bas vredna, trebace mi vremena da prostudiram sta si sve napravila, al sve kao i uvek izgleda bozanstveno i kao da ce da mi iskoci iz ekrana, sto bi mi sad kad raspakivam kofere i samo perem i susim tako dobro doslo ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Nadam se da je kratki predah prijao, sada cekamo neke lepe, nove receptice.:)))

      Избриши