понедељак, 11. фебруар 2013.

Suši rolnice od kelja

 
 
Moram nešto da vas pitam, da li volite kelj i šta pripremate od njega?:) To vas najozbiljije pitam, možda ste više ljubitelj njegovih bližih i daljih rođaka u zelenoj, beloj i ljubičastoj boji, poput kupusa, karfiola i prokulica:) Iskreno, meni je kelj možda najmanje omiljena namirnica od svih zelenih biljčica i zaista ga retko spremam. Znam da je dobar i prepun korisnih sastojaka, ali uvek radije izaberem nešto drugo umesto njega, neku lepu glavicu kupusa ili one slatke male prokulice, a on jadničak nekako ostane po strani.
 
Pre par dana, chef se vratio sa pijace i doneo jednu veeeliku, "friziranu", zelenu glavicu, moram priznati baš lep primerak.:) Pa čak i on, koji nije baš njegov ljubitelj, kaže da mu je tako lepo izgledao pa se zato odlučio da ga donese kući sa sobom: "Napravi nešto od njega, a možeš ga čak i slikati.":) Ok, nešto ću već smisliti, možda bi nam se više dopao kad bi bio samo fini dodatak, a ne "glavna zvezda" jela... pa da, mogu napraviti rolnice od njega i to upravo ovakve!:)))
 
 
Suši rolnice od kelja 
 
Sastojci: nekoliko većih listova kelja, 1 kafena šoljica pirinča, 1 manja glavica crnog luka, 4 lepe i prave šargarepe, so
 
Priprema: 
 
Odabrati 4 lepe i prave šargarepe, oljuštiti ih i staviti da se kuvaju u blago posoljenoj vodi. Šargarepe kuvati oko 30-tak minuta dok ne omekšaju. Izvaditi ih, ocediti i ostaviti da se ohlade.
 
U medjuvremenu skuvati i pririnač na klasičan način. Obično prvo propržim seckani crni luk na malo ulja, dodam oprani pirinač i sipam duplu veću količinu vode (1:2). Dodam malo šećera i soli po ukusu. Kad se pirinač fino skuvao, ostavim ga na stranu da se prohladi.
 
Odvojiti sada spoljne listove kelja, dobro oprati i spustiti na par minuta u kipuću vodu u koju smo dodali malo soli. Blanširati oko 5 minuta dok lišće ne omekša. Listove kelja zatim izvaditi, ocediti i sačekati dok se malo ohlade (nećemo da se baš ispečemo dok motamo rolnice:).
 


Kuvanu šargarepu zaseći oštrim nožem na par mesta celom dužinom i napraviti kao male useke da bi kasnije imala izgled cveta i preseku. To isto ponoviti i sa preostalim šargarepama.

Na ravnu podlogu staviti nekoliko kuvanih listova kelja tako da se malo preklapaju. Ako je sredina suviše čvrsta, slobodno iseći da bi nam kasnije bilo lakše da uvijemo rolnice. Može se raditi i preko male asurice ili alu folije.

Preko listova kelja ravnomerno rasporediti kuvani pirinač u tankom sloju, ali ne sasvim do ivice. Zatim, duž jedne strane staviti dve šargarepe (možda će biti dovoljna i samo jedna šargarepa, ako je dovoljno dugačka). Pažljivo zamotati u rolnicu i čvrsto stisnuti. Uviti u alu foliju i staviti u frižider da se dobro stegne.

Ako imate materijala možete napraviti nekoliko takvih rolnica, meni su ispale dve, a od svake kasnije možete iseći 5-6 manjih komada.


Kad se rolnice lepo ohlade, skinuti foliju i pažljivo ih iseći na 5-6 manjih komada. Okrenuti vertikalno i servirati po 3 ili 4 na svakom tanjiru. Poslužiti uz neki fini umak po želji ili ljuti sos... prijatno!:)

Napomena: osim šargarepe, kao nadev se može koristiti i boranija (zelena), praziluk, tanki fileti piletine ili ribe, sve u zavisnosti od inspiracije i od toga šta trenutno imate u frižideru.:)

p.s. a šta je bilo sa preostalom glavicom kelja i šta sam napravila od nje, to ćete moći da pročitate u jednom od sledećih nastavaka!:)))
 

21 коментар:

  1. Jako volim kelj (ohrovt, po domače verzota). Obično pravim minestru (kelj, krompir, fižol, češnjak, luk).
    To si stvarno divno napravila. I ja sam več pravila ovakav suši i veoma mi se sviđa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Hvala puno na lepoj ideji, moram probati da malo cesce uvrstim kelj na nasoj trpezi.:))

      Избриши
  2. Lep način da se ubije kelj:-) Imam jedno 30 godina recept iz Burde za sarmice od kelja. Poručen mi je kelj za ručak možda ga i isproam:-)
    Mogao bi ovaj tvoj lepi suši ali kod nas u kući tu bi morale da budu i neke juneće šnicle:-) Napraviću pa da vidim šta će da kažu:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sarmice od kelja, odlicna ideja!:) a ni snicle nece puno "smetati" u tanjiru!;))

      Избриши
  3. Одговори
    1. :) Moram jos nesto smisliti, kako da ga zakamufliram u jos nekom jelu, ni mojim ukucanima se bas ne kotira visoko na listi.:))

      Избриши
  4. lana, lana,... da te nema trebalo bi te izmisliti. inače i ja i svi moji ukućani volimo kelj kao i sve što je zelene boje :) ali, ovo je izvrsna ideja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, kuckaj brzzzo molim te jos neki receptic da imam ideju za naredni put sta napraviti od njega.:))

      Избриши
  5. Divan ti je ovaj sushi. Rado bih gricnula sve to sa tanjirića. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je tako dobra ideja i još bolja tvoja izvedba da sam baš oduševljena. Iako jako volim zeleno povrće kelj mi nije baš najomiljeniji, ali u ovom izdanju lako to može postati !

    ОдговориИзбриши
  7. lana, ovo je stvarno fantastična ideja, oduševljena sam! volim svo povrće, osim graška :D

    ОдговориИзбриши
  8. Uh, sad si me uhvatila. Ja stvarno ne volim kelj :D Ali ideja mi je divna i točno znam kome bih ovo mogla pripremiti :)))

    ОдговориИзбриши
  9. Kako dekorativno izgleda,fantastična mi je ovo varijanta sa keljom,zbilja kod tebe mi je raj receptića,uvijek nešto nađem posebno i preukusno:)

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala, drugari, bas me raduje da vam se svidjaju rolnice.:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Odlična ideja i super izgledaju :) Pogotovo radi boja :)

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo izgleda savršeno. Kad sam pogledala sliku mislila sam da je losos, onda sam se iznenadila kad sam vidjela mrkvu. Super ideja. Ja kelj jako često koristim jer ga imam u vrtu pa cesto radim krem juhe ili pire od kelja. To mi je glavno zeleno preko zime jer podnosi niske temperature

    ОдговориИзбриши
  13. Lana, ovo je moj prvi komentar na tvom blogu, iako te pratim nekoliko meseci. Komplimenti na vrlo preglednom i sa ukusom urednjenim blogu! Recepti mi izgledaju sjajno, ovaj sushi cu definitivno da isprobam. Ove tvoje fotografije redovno prouzrukuju vodu u mojim ustima!

    ОдговориИзбриши