четвртак, 21. фебруар 2013.

Iz bakine kuhinje: Grenadir marš



Da li volite nasuvo sa krompirom, flekice sa kupusom, rezance sa makom, taške sa pekmezom ili možda gomboce sa sirom?:) Ova jela me nekako vraćaju u detinjstvo, toplo, ušuškano i bezbrižno, i odmah se nekako pred očima smenjuju sličice bake kraj šporeta ili za velikim, drvenim stolom dok vešto razvlači testo za rezance i povremeno posipa brašnom da se ne zalepi. Na šporetu se već greje veliki lonac sa vodom u kome veselo igraju mehurići dok iz obližnjeg tiganja dopire slatkasti miris luka i crvene paprike. U drugom loncu kockice kuvanog krompira strpljivo čekaju svoj red da im se pridruže.

Danas nam baka pravi Grenadir marš za ručak a potrebni su nam sledeći sastojci:

Sastojci za testo: 500 g brašna, oko 2,5 dl mlake vode, 1 kašičica soli
Sastojci za fil: 1 veća glavica crnog luka, 500 g krompira, 1 kašičica soli, 1 kašika mlevene začinske paprike
Priprema:
Krompir oljuštite i iseckajte na manje kockice. Stavite da se kuvaju u slanoj vodi oko 20-tak minuta. Za to vreme pripremite domaće flekice.
Zamesite srednje meko testo od brašna, soli i vode. Testo bi trebalo da bude nešto mekše nego za rezance. Oblikujte jufkicu i prebacite je na sto posut brašnom. Istanjite jufkicu oklagijom koliko možete i posipajte brašnom sve vreme da se testo ne bi lepilo.
Zatim, testo namotajte na oklagiju i oštrim nožem presecite po sredini, a zatim još na pola. Dobićete dve trake testa koje treba naizmenično seckati, pravo i ukoso, da biste dobili male flekice testa. Iseckajte tako obe trake i flekice malo rastresite rukama da se što pre osuše. Neka se odmaraju na stolu dok pripremate nadev.



Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte kockice kuvanog krompira i sve pospite sa 1 kašikom slatke mlevene paprike. Možete i ispasirati jedan deo kuvanog krompira ako više volite.:) 
U dublji lonac sipajte vodu, dodajte 1 kašičicu soli i zagrevajte dok ne provri. Spuštajte pripremljene flekice i kratko kuvajte dok ne isplivaju na povšinu. Izvadite ih rupičastom kašikom i prebacite u tiganj sa dinstanim lukom i krompirom. Promešajte.
Na isti način skuvajte sve preostale flekice, fino izmešajte sa lukom i poslužite odmah dok je sve lepo toplo.


A kako baka priprema domaće flekice za Grenadir marš možete pogledati na foto slajdu koji sledi. Recept i sve sličice pripreme možete takođe pogledati i u februarskom broju magazina Mezze na stranicama 28-35.... pa, da zasučemo odmah rukave!:)
Hvala puno Maji koja mi je pomogla da sve ove fotografije uklopim u slide show.:))

33 коментара:

  1. Одговори
    1. :)) Ovog puta bakica mi je bila glavni chef za pripremu rucka, moj zadatak je bio laksi, trebalo je samo fotkati i zabeleziti sve bitne momente.:))

      Избриши
  2. Ja ovo zovem testo sa krompirom, i mislim da mi je to jedno od omiljenih jela. Jel to moje "testo" isto sto i grenadir mars ili nasuvo sa krompirom? Ako nije, koja je razlika?
    Divno je sto su slike sve sa bakini rukama... Bas sam se vratial u detinjstvo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Saska, jeste!:)) To je isto jelo samo sto ga mozda drugacije zovemo, baka je jos uvek majstor da to sve lepo pripremi, kad ja napravim nije mi toliko slatko.:))

      Избриши
    2. Isto tako je i za strudle. Kad se samo setim tog vestog razvlacenja testa, i posle onog brzog kidanja viskova testa koje visi oko stola... Joooj <3

      Избриши
  3. Kod nas se ovo nije nikad spremalo ali mislim da je baka spremala rezance sa makom kad je sestra bila mala a kad sam ja dosla vec je bila stara tako da nisam zapamtila nista od njenih jela a i gledale smo se veoma rijetko jer je zivjela dosta daleko od nas ali bez obzira na to ovo mi jelo veoma fino izgleda i vec se dugo spremam da ga probam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Irena, mozes praviti i sa gotovim testom, neki put kad nemam puno vremena onda napravim sa kupovnim flekicama ili koristim one sire rezance, ali sa domacim testom je tek ono pravo i bude vrlo ukusno.:))

      Избриши
  4. Nikada nismo jeli ovo jelo, ali jeli smo i krpice sa zeljem i tijesto s orasima ili makom, kao i rezance na mlijeku. Kako mi je nezamislivo jesti krumpir s tijestom (ili kruhom), ovo mogu samo gledati - iako vjerujem da je zbilja fino.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh da, flekice sa kupusom, pa onda slatke sa orasima, makom ili grizom, to su bas sve fina domaca jela, mozda je ovo malkice neobicna kombinacija sa dve vrste skroba, ali je vrlo ukusno. Baka je inace Vojvodjanka pa se to sve cesto pravilo u njenom kraju i kasnije kod nas kuci.:))

      Избриши
  5. Kako je lijepo gledati bakine ruke kako vješto rade, a sigurno je isto tako lijepo kasnije probati ono što je baka pripremila. Prekrasno Lana, šaljem velike pozdrave dragoj baki, krasno jelo je pripremila, a mene je sa njime i upoznala jer mi ovo nismo baš radili tako da mi je poprilično novo. U svakom slučaju odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja, nadam se da ce vam se svideti receptic i da cete mozda jednom napraviti za rucak. Saljem punooo lepih pozdrava!:))

      Избриши
  6. Jooj... kako se raznezim kad vidim ove smezurane, a nezne ruke kako znalacki barataju sa testom. Ogroman pozdrav baki i hvala joj sto nam je pokazala svoje umece!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puuuno, prenecu baki sve lepe utiske i mislim da ce joj biti drago, puno pozdrava!:)))

      Избриши
  7. Kod nas se ne pripremaju navedena jela i uspomene na baku imam kroz neka druga jela karakteristična za kraj u kojem živim.
    Post ti je jako lijep i sigurna sam da je baka ponosna na svoju unučicu i da ste se vas dvije lijepo zabavile u kuhinji. Nadam se da ćeš ju još koji put ugostiti na svom blogu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tamara, mozda bi to bila lepa ideja za neki naredni post, sta smo voleli kao maleni i koja nas jela podsecaju na detinjstvo.:)) p.s.a prenecu baki utiske, pa mozda nam ponovo nesto pripremi.:))

      Избриши
  8. jooj koliko puta sam ovo jela, ne mogu ni izbrojat :) Meni je mama uvijek pripremala ovo jelo, točno se sjećam tog mirisa crvene paprike i luka :) Sad ga i je ponekad radim, nekad s tijestom, nekad bez, ali uvijek mi budi uspomene :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Bas volim sto sam te onda podsetila, meni je ovo isto jako drago jelo i mislim da bakin rucak uvek bude nekako ukusniji.:))

      Избриши
  9. Vrlo cesto ih pravim,jer su omiljene mom starijem sinu.Mi ih zovemo valjuske. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, bas mi je drago, da znas da sam se pitala da li se ovo jelo jos negde pravi i pod kojim nazivom je poznato, sad si mi pomogla.:)) Puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  10. :)) Draga Petra, jako mi je drago da nas ima jos koji volimo ovo jelo, nista bez domace kuhinje.:))

    ОдговориИзбриши
  11. Moje omiljeno, testo pa još sa krompirom:) Samo bakine ruke znaju zašto je njihova hrana slatka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Rado, mislim da je to zbog posebnog "zacina" koji nase bake dodaju u jelo, mrvica osmeha i pregrst ljubavi.:)))

      Избриши
  12. Dirljiv post, vraća u djetinjstvo...
    Obožavam većinu toga što si navela u uvodu, mi ih malo drugačije zovemo ali jela su u biti jednaka, poznati nam i tako dragi okusi i mirisi djetinjstva. Granadir marš takodjer volim.
    Baš mi je drago vidjeti ovakve postove. Lijepi pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Bas mi je drago zbog receptica, mislim da su nase bake sve spremale po istoj kuharici, hvala puno na javljanju i saljem lepe pozdrave!:))

      Избриши
  13. e ovo nikad nisam probala ali sviđa mi se s tvojih fotki i recepta, baš ukusno djeluje!

    ОдговориИзбриши
  14. Do skoro nisam ni znala da postoji jelo sa takvim imenom, ali kad sam probala oduševila sam se, i ukusom i jednostavnošću pripreme. Odlično je! Verujem da je sa domaćim flekicama to ono pravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za brzu varijantu moze se napraviti i sa kupovnom testeninom, ali je sa domacom puno ukusnije i lepse, sve bude gotovo za nesto manje od sat vremena.:)

      Избриши
  15. Predivno otkriće! Moja baka je ovo često radila jer volimo grenadir marš, ali sada mi nažalost više ne može dati recept ni upute jer je bolesna :-( Sutra ću se ja okušati u pravljenju grendira ;-) uz to mi super paše salata od svježih krastavaca sa vrhnjem i češnjakom ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Solea, zao mi je zbog bake, nadam se da ce se oporaviti... mozda vi sada nju iznenadite ovim recepticem, verujem da ce se obradovati.:) p.s. salatica zvuci odlicno u toj kombinaciji.:)

      Избриши