уторак, 27. септембар 2011.

Cokoladne soljice



Jeste li za soljicu cokolade i mozda malo cappuccino krema?:)) Ako je Vas odgovor DA, onda samo pazljivo pogledajte slicicu i sve ce Vam se samo kazati... videcete da su ove soljice malkice drugacije, nisu onakve kakve nam se cine na prvi pogled, u njima ne mozemo posluziti toplu kafu ali ih zato mozemo fino grickati dok uzivamo u kremi od cappuccina... ove soljice su napravljene od cokolade!:))

Pre par godina sam u jednom casopisu (mislim da je cak bilo neko predbozicno izdanje), videla sliku ovih soljica od cokolade i od tada zelim da ih napravim. Moj prvi pokusaj nije prosao bas uspesno, naime soljice sam probala da napravim u obicnim, keramickim soljicama za kafu i to je bio potpuni promasaj... nisam ih mogla nikako izvaditi napolje.


Nije pomoglo ni potapanje u vrucu vodu, ni hladjenje u frizideru, cokoladne soljice jednostavno nisu htele da "izadju" iz kalupa, tako da sam ih na kraju morala sastugati sa stranica. Kako se casopis odavno negde izgubio, nisam mogla da proverim recept ali sam prilicno sigurna da je pisalo da se koriste upravo te obicne soljice. No dobro, nije to toliko bilo strasno... od sastrugane cokolade, koja je sada licila na gomilicu finog praha, uz dodatak mleka, napravila sam na kraju solju tople cokolade.;)


Medjutim, sledeci pokusaj je bio daleko uspesniji i sada cu Vam otkriti malu tajnu... treba koristiti male plasticne soljice za kafu, najbolje bi bilo da su pri dnu uze a gore sire, jer ce se tako lakse izvaditi iz kalupa. Ovakve soljice mozete naci u skoro svakoj knjizari, mislim da su od 1 dl, a imaju cak i malu drsku sa strane... ali mi cemo napraviti cak i drske od cokolade.;))


Sastojci (za 2 soljice): 100 g cokolade, 2 dl slatke pavlake,1 kasicica nes-kafe ili cappuccina

Priprema:

Otopiti cokoladu na pari ili na tihoj vatri, pa cetkicom premazati male plasticne soljice za kafu. Najbolje je koristiti male plasticne soljice da bi kasnije lakse mogli da izvadimo one "cokoladne". Kad se stegne prvi sloj cokolade, namazati jos jedan sloj i sacekati da se cokolada potpuno stegne (mozemo ih staviti u frizider da bi ubrzali postupak).


Kad se cokolada fino stegla, kalupice preokrenuti na dole i pristisnuti malo pri vrhu da bi se cokoladni sloj odvojio. Plasticnu soljicu pazljivo pritiskati i blago lupkati sve dok na kraju ne ispadne nasa cokoladna soljica.:)

Naravno, trebaju nam i drske za soljice, pa cemo njih isto napraviti od cokolade. Na masnom papiru "nacrtati" nekoliko malih drskica u obliku broja dva i to pomocu rastopljene cokolade koju smo stavili u fisek od papira ili spric. Napraviti i rezervne drske u slucaju da se neka slomi prilikom lepljenja i sve staviti u frizider da se stegne. Na kraju, rastopiti jos malo cokolade i zalepiti drske na soljice:)


Soljice od cokolade mozemo napuniti kremom od cappuccina, musom od cokolade, sladoledom itd.... neka to bude nesto po Vasoj zelji. Za krem od cappuccina dovoljno je samo umutiti slatku pavlaku i na kraju dodati malo cappuccino praha ili nes-kafe razmucene u hladnoj vodi, mozete dodati i malo secera u prahu ako volite da krema bude sladja.:)

Posluzite ih uz snitice Lotus terrine napravljene prema receptu nase Une sa Coolinarike.;)))

42 коментара:

  1. Jooooooj Lana šta nam radiš. Danas sam gledala kako Buddy-Cake Boss pravi čokoladne kutije u običnim plastičnim kutijama u kojima nam pakuju sir u prodavnicama pa ih puni kremom ovakvim i jagodama umočenim u čokoladu i odmah sam pomislila da ću to jednog dana uraditi. Ti si veći genije od Badija.

    Ove šoljice nisam nigde videla, a doduše nisam ih ni tražila. Fenomenalno! Kolač je izvstan. Ti si verovatno Petit Beurre koristila?

    ОдговориИзбриши
  2. ;)) Draga Jelena, volim isto da gledam Badija kako majstorski pravi one njegove tortice, mada nisam skoro pratila nove epizode, nadam se da ce reprizirati tu danasnju, bas bih volela da vidim te kutijice.

    U knjizarama se moze naci vise modela tih plasticnih soljica, ove su mi nekako bile zgodne za rad, pa sam zato stavila sliku ako mozete da ih nadjete, mada mislim da ce biti dobro i sa nekim tako slicnim.

    A koristila sam Speculas keksice, radi ih Bambi i pakovanje je od 200 g, samo nema ga bas uvek u prodavnicama, pa kad ga nadjem, odmah se snabdem sa par kutija!;D

    ОдговориИзбриши
  3. Joooj, ingeniozno, fabulozno (ah, sto volim da te hvalim, nista mi sladje nije), majstorski odradjeno i samo mogu da ti se divim na strpljenju i vestini. Lana, bravo!

    ОдговориИзбриши
  4. Lepo kaze Jelena, stvarno si genije :) Ovo definitvno pamtim!
    I meni je odavno zapalo za oko nesto slicno, cokoladne soljice napunjene tiramisu kremom. Na slici su bile one malene coko soljice koje se dobijaju pomocu silikonskih kalupa. Kalupe nemam pa sam neko vreme nakontavala kako da improvizujem i, na kraju, nista pametno nisam smislila i tako su pali u zaborav. Kad sam videla tvoj post odmah su mi pale na pamet :)

    Drskice su premedene!

    ОдговориИзбриши
  5. Genijalno!! Ne znam što mi je ljepše - šalica ili krema ili šnitice ili sve skupa :))

    Vidjela sam već fotke čokoladnih šalica i stoji mi negdje u mislima da ih moram jednom napraviti. Vidjela sam i kutiju Cake Bossa koju Jelena spominje i imala sam u planu servirati sladoled u njoj, ali je ideja isto na čekanju.

    ОдговориИзбриши
  6. Ne mogu zaista da verujem šta si ovo uspela da izvedeš, prava umetnost :)

    ОдговориИзбриши
  7. Koja fenomenalna ideja, genijalne su šoljice!

    ОдговориИзбриши
  8. Nemam reči, sve ovo skupa izgleda fenomenalno. Ovo j definitivno umetnost i svaka ti čast!

    ОдговориИзбриши
  9. Potpuno si me osvojila ovim šoljicama, predivne su i sve si tako lepo i savršeno napravila... Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo samo ti možeš ovako uraditi. Ne znam šta bi mene natjeralo na ovakav poduhavat! svaka čast, majstorice!!!

    ОдговориИзбриши
  11. Lana, oduševljavaš! Svaka ti čast na ovim čokoladnim šaličicama, izgledaju kao iz najboljih svjetskih čokoladarnica :) Ja bih se "ubila" u ovome dok ne bih mogla disati, preeeefino! Obožavam taj spoj kave i čokolade

    ОдговориИзбриши
  12. Pa ovo je fantastično, bas bih mogla popiti i ja malo iz ove soljice iako nisam bas "kafaros"

    ОдговориИзбриши
  13. Kad bi sve moglo da nam bude ovako čokoladno u životu... :) Rado bih "popila" taj kapićino krem iz ovakvim šoljica :)

    ОдговориИзбриши
  14. Eeee, Laniceee, pa ovo mi baš treba za jednu torticu za subotu, smarala sam Unči da mi oda tajnu, ali za sad se nije javila... ;) divna ideja, pozajmljujem je obavezno :)))

    ОдговориИзбриши
  15. Morala sam Bambi sajt da posetim da vidim taj Spekulas. Pa ja taj keks gotivim a nisam znala da je to to. Davno sam ga jela i to iz Metroa njihova robna marka, i nikako da ga nađem ponovo. Listajući prouzvode Bambija videla sam da imaju i jedan novi keks Kolo čokoladni sa belim centrom, kao Oreo, tj. ako ti treba mogla bi da bude zamena za Oreo.

    ОдговориИзбриши
  16. Zadivljena sam!!! Iako mislim kako nisam smjela čitati ovaj post dok žudim za nečim kremastim! Prekrasno, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  17. Osvojila si me ovim šoljicama, draga Lana!!! Divna ideja, a izvedba- SAVRŠENA!! A i šnitice mame... i mame...:)

    ОдговориИзбриши
  18. Joj, pa to je prekrasno, jednom ću to napravit, nismo baš od čokolade, ali za neke goste obavezno.

    ОдговориИзбриши
  19. Ali baš Lana, ovako nešto možeš samo ti!? Od ideje do realizacije i do fotografija, ja sam zadivljena!

    ОдговориИзбриши
  20. Wow..que rico hermoso y cremoso me encanta,luce absolutamente tentador,abrazos cordiales.

    ОдговориИзбриши
  21. Dakle ovo i oni koji ne piju kafu moraju probati.Koja divna ideja;))

    ОдговориИзбриши
  22. Uhhhh ženo :), ovo je ljupko do besvijesti! Uz ovu salamicu sa strane, savršenstvo! :)

    ОдговориИзбриши
  23. wow! ostala sam bez teksta! prava pravcata čokoladna umjetnost!

    ОдговориИзбриши
  24. Ovo samo ti možeš ovako lepo da složiš! Genije! Divim ti se na umeću i strpljenu!

    ОдговориИзбриши
  25. Ovo stvarno ostavlja bez teksta,totalno genijalno i originalno..oduševljena sam potpuno koliko si kretivna i umješna...veliki ti pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  26. Da ti odgovorim na pitanje koje si postavila na početku: Da, jesam i sa uživanjem ću navratiti na kaficu. :))))))

    Super što si postavila i sličicu kalupića - šoljica, jer sad znam kakve da tražim. Ustvari, nemam što da tražim, imaju ih u supermarketu gdje pazarim :)

    Ovaj receptić sam si zabilježila i hoću da ga spremim za Božić ili za Novu Godinu. Nekako mi je baš prigodan za zimu :)

    ОдговориИзбриши
  27. Dragi moji, nije ih uopste tesko napraviti, videcete i sami... eto, bice mi drago ako ovaj recept fino posluzi kao ideja, a vrlo fino idu uz Unine terine sa keksicima.;))

    @Mihaela, jedva cekam tvoje soljice sa tiramisu kremom, mmmm... verujem da ce to biti prava bomba!;))

    @ Jelena, eto sad mozes da ih isprobas, meni su ti keksici isto jako fini, mozda bi se mogli napraviti i u domacoj radinosti. A potrazicu i te okrugle keksice, nisam probala Oreo mada ima bas puno lepih receptica i moglo bi se napraviti puno toga sa njima.;))

    @ Natasa, uvek ste dobrodosli i kad sledeci put budete prolazili ovuda, obavezno da napravite pauzu kod nas!;)) A te soljice bi mozda bilo dobro odmah kupiti, da slucajno ne nestanu u medjuvremenu, hihih...;D

    Saljem vam punooo lepih pozdrava!;)))

    ОдговориИзбриши
  28. Lana, sladoled od vanile sa grubo mrvljenim Oreo keksima, e taj sladoled sanjam! Pravi i Nestle to, ali nije kako treba.

    ОдговориИзбриши
  29. Auuuu taman posla kod tebe da pravimo pauzu! Zadnji put je pauza trajala 8 sati, ako se ne varam?! :)))))

    Samo kafa i pokoji vic o taštama i toliko! :D

    ОдговориИзбриши
  30. @Jelena, taj sladoled zvuci odlicno...njam, njam!;)))
    @Natasa, ma ko je stigao da gleda na sat, samo vi nas lepo zaracunajte u marsutu, a cas cemo pristaviti tu kaficu!;D kiss

    ОдговориИзбриши
  31. Nemam reci!!! Ovo je fenomenalno! Svaka cast! Uvek me odusevis svojim kreacijama... :)

    ОдговориИзбриши
  32. odlicno!! svidja mi se jako, jako! ja obicno radim male posudice (u onim papirnatim casicama za bombice) i u njih sipam liker od visanja.

    ОдговориИзбриши
  33. @Lusitania, to onda bude nesto poput pralina, mmmm...;))
    Hvala cure!;))) puno vas pozdravljam!

    ОдговориИзбриши
  34. nešto mi se dešava s komentarima, ovo sam komentirala a sad ne vidim komentar
    uglavnom ove šalice sam i ja vidjela u nekom časopisu i zabiježila si da napravim, međutim još nisu došle na red, hvala za ovaj savjet sa platičnim šalicama, ja bih isto bila koristila obične za kavu pa možda ne bih mogla da sipam van, eto sad ću ovako kao što si ti
    jako su simpatične

    ОдговориИзбриши
  35. Bravo Lana, ovo je zbilja prekrasno i super si napravila ove čokoladne šoljice, punjenje, a i i kolačić sa kojim su poslužene je super. Ipak, šoljice su glavne zvijezde, mjerkala sam ih i ja neko vrijeme ali nisam se još odvažila napraviti ih, sada će uz tvoje upute biti lakše. Baš si me ovim oduševila !

    ОдговориИзбриши
  36. Pa ti si neumorna i nepredvidiva!
    Skroz šašave šoljice, i svaka čast na trudu i upornosti!

    ОдговориИзбриши
  37. Ne mogu da se odlučim da li sam više fascinirana idejom, realizacijom ili prikazom, a verujem da je i ukus fantastičan! Čestitam, Lana, svaki put nadmašiš sebe, a i da se nadovežem na Jelenin komentar: Badi ti nije ni do kolena, jer njegove torte su samo za pokazivanje, ne bih imala želju da ih probam, jer su ono što ja zovem "hlebare" (suvi patišpanji sa slatkom pavlakom)

    ОдговориИзбриши
  38. Ajme, malo je reci da sam odusevljena, ovo je predivno!!!

    ОдговориИзбриши
  39. Šoljice su baš ,baš divne. Božanstven slatkiš! :)

    ОдговориИзбриши