Lagano, letnje jelo sa daskom Mediterana... umesto skarpine sasvim fino ce posluziti i neka druga vrsta ribe, sve ususkajte zajedno sa povrcem, zacinite sa malo mediteranskih zacina, prelijte maslinovim uljem i belim vinom... i dok se rucak lagano pece u rerni, imacete sasvim dovoljno vremena da obidjete omiljene kulinarske blogove.;))
Sastojci: 1 kg smrznute skarpine, 500 g krompira, 1 crni luk, 2 cesnja belog luka, so, biber, ulje, 1 dl belog vina, sok od pola limuna, malo ruzmarina, listic lovora
Priprema:
Skarpinu ocistiti od krljusti i zaseci na par mesta sa jedne strane, malo posoliti i preliti limunovim sokom. Krompir iseci na tanje kolutice (moze se prethodno i kratko skuvati, 10-tak minuta bice dovoljno), crni luk iseci na cetvrtine ili osmine, a beli luk na tanke listice. Sve staviti u vatrostalnu posudu, preliti sa malo ulja, posuti ruzmarinom, dodati listic lovora i sipati belo vino.
Prekriti aluminijskom folijom i peci u rerni oko 40 minuta. Kad je krompir omeksao, skinuti foliju, preliti sve umakom od pecenje i zapeci jos desetak minuta da dobije lepu zlatnu boju. Pre serviranja, posuti sitno seckanim persunovim liscem i ukrasiti koluticem limuna... prijatno!;)
Napomena: pre nego sto nas rucak stavimo u rernu da se pece, mozemo dodati i 1-2 paradajza isecena na cetvrtine i ubaciti nekoliko maslina.;)
Rascasse au four
Ingrédients: 3 belles rascasse rouges (congelées), 500 g de pommes de terres, 1 oignon, 1 dl de vin blanc, 2 gousses d´ail, sel, l´huile d´olive, romarin, une feuille de lauriel
Préparation :
Ecaillez et lavez les rascasses. Faites quelques incisions profondes d´un côté du poisson, puis salez et arrosez de jus de citron. Mettez-les danas un plat allant au four, entourez les poissons de pommes de terres et d´oignon en rondelles. Ajoutez un peu d´huil, arrosez avec le vin blanc et assaisonnez de romarin et de laurier. Couvrez le plat avec une feuile de papier aluminuim et mettez au four, laissez cuire pendant 40 minutes. Puis, enlevez le papier aluminium et laissez dorez une dizaine de minutes. Bon appétit!
Uvek se odusevim kada vidim da je izasao novi post na tvom blogu :) Iskreno? Ruku bih sada dala za komad ove ribe :)
ОдговориИзбришиP.S. Prethodni komentar sam izbrisala jer je izgledao kao hijeroglif - nisam ukljucila odgovarajucu tastaturu :) :)
Obozavam ovako spremljenu ribu, bez putera, bez brasna, samo ulje, cesnjak, limun, so i riba (ostalo opcionalno)!!! Zivjela rerna i gradele! Fotke su tako njezne i divne!
ОдговориИзбришиObožavam škarpinu iz pećnice. NIsmo je već dugo jeli, tako da hvala za podsjetnik i primamljive fotke.
ОдговориИзбришиLana, ovo je recept bas po mom ukusu. Ribu jako volim i volela bih da mi je cesce na jelovniku, ali... Skarpinu jos nisam probala, ali ovakav nacin pripreme mi odgovara.
ОдговориИзбришиI ja krompir najcesce malo skuvam pre pecenja, to dosta ubraza citav proces koji se odvija u rerni.
prekrasan obrok!
ОдговориИзбришиSve je ok, dear... izbrisala sam ono sto je ispravljeno da ne smeta.;))
ОдговориИзбришиEto, bice mi drago ako recept posluzi kao inspiracija za jedan fini rucak... verujem da je ovo svima poznato, ali da se nekada malo podsetimo.))
@Ana, skarpina je vrlo fina riba, moze se naci smrznuta i ovo je bas bilo jedno takvo pakovanje od oko 1 kg... a kad sam prvi put pekla ovako krompirice, nikako da omekasaju, riba se brzo ispekla ali krompirici jos presni, hehe...pa sam se za sledeci put vec snasla!;D
Tako i ja pravim rucak kada moram otici po dijete i napraviti rucak,iako nije prepoucljivo ,ali ja ostavim sve u rerni i odem..kada se vratim svi fino ruckamo!!!!!
ОдговориИзбришиJa krompir za brze pecenje recem na snite,ma odlicno je i meni najdraze jelo ,jednostavno ,s okusom mediterana !!!!
Fino fino..petak..kod mene..znaci dan za ribu.Pa da probamo bas izgleda ukusno:)
ОдговориИзбришиOdlično, jako mi se sviđa.... volim ta jela koja gurneš u pećnicu ... i gotovo! Super!
ОдговориИзбришиPredivno!!! :) Baš jednostavno, a sigurno super ukusno... :)
ОдговориИзбришиEvo ručak za mene! Posebno volim škarpinu i njeno prekrasno čvrsto i bijelo meso, a smrzavanje joj ne smeta. Vidim da si stavila na dno mladi luk sa zelenim? To mi se posebno sviđa i ja bi baš ovako bez paradajza. Ja bi navela malo više vina, da huharica može pijuckati kad se čeka da bude gotovo. Ha, ha. Perfektan ručak.
ОдговориИзбришиVau! Meni riba nikad ne ispadne ovako lijepo kad ju pečem u pećnici! Svaka čast! :)
ОдговориИзбришиŠto je ovo dobroooo! Ovo beležim i probam:)
ОдговориИзбришиZagarantirano predobro...isto ju pravim,i to je stvarno preukusan način..veliki pozdrav!
ОдговориИзбришиŠkrpina je moja omiljena riba, možda samo malčice više volim pastrmku. Nisam je nikada pekla u rerni, odlična ideja.
ОдговориИзбришиHvala za recept!
i ja volim škarpinu ovako pripremljenu, posebno je slatka, mmmm
ОдговориИзбришиkrasno izgledaju ove tvoje ribice :)
Pozdrav, dragi moji... nadam se da ce ove ribice biti jedan fin rucak, zelim vam lep danasnji dan!;))
ОдговориИзбриши@Dunja, dobro si primetila, na dnu je jedan struk mladog luka, sve zajedno sa zelenisem, a moze i malo vina za kuharicu!;D
Slažem se za vino! Škarpinu jako volim ali je nisam spremala u rerni već samo pržila onako uvaljanu u brašno. Jedna stara Dalmatinka je mami pokazala da se škarpina okreće samo jednom, nikako više puta. Kad se jedna strana ispeče, okrene se, pa onda ako je velika može i onako sa strane da se zapeče. Ovo je još brže i lakše.
ОдговориИзбришиOvo je Škarpina na bejski način, sa Coolinarike, recept je odličan, znam to jer je pravim...
ОдговориИзбришиJako fino, škarpinu najviše volim pripremati na ovaj način
ОдговориИзбришиToday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop,
ОдговориИзбришиjust so she can be a youtube sensation. My
apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic
but I had to share it with someone!
Also visit my blog post ... paydayloans
videh je sad ponovo u MEZZE, drugačije je više nesprememam :-)
ОдговориИзбриши