петак, 30. децембар 2022.

U 5 do 12

 

Odlučili ste se za pripremu deserta u poslednji čas - nema problema, snežni rolatići će biti na vašem stolu za pola sata. Ostaje samo da ih lepo složite na tanjir i iznesete pred goste pre nego što sat otkuca 12 puta!:))

Snežni rolatići

Sastojci (kora): 6 belanaca, 2 žumanceta, 90 g šećera, 1 vanilin šećer, 90 g brašna, malo naribane korice limuna

 Fil: 500 ml mleka, 5 kašika šećera, 5 kašika gustina (skrobnog brašna), 1 vanilin šećer, 150 g putera, 100 g bele čokolade

Dekoracija: 400 ml slatke pavlake, šećer u prahu po ukusu, malo naribane limunove korice, 50 g kokosa za posipanje, šećerne perlice

 Priprema:

Umutiti belanca u šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance, pa lagano umešati brašno. Na kraju dodati malo naribane limunove korice. Sve lepo sjediniti i prebaciti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Pečenu koru prebaciti na vlažnu krpu, pa zamotati u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Dok se kora hladi, pripremiti fil. Razmutiti gustin, brašno i šećer u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad proključa sipati pripremljenu smesu. Kuvati par minuta uz neprestano mešanje dok se krema ne zgusne. Skloniti sa ringle i umešati kockice izlomljene čokolade. Kad se krema prohladi, umešati puter. Odvojiti par kašika kreme na stranu za premazivanje rolata.

Rolat razmotati i premazati pripremljenom kremom. Ponovo zamotati u rolat i premazati preostalom kremom sa svih strana. Posuti kokosom da se sve fino zalepi. Staviti u frižider da se rashladi i stegne.

Ohlađeni rolat iseći na šnite i položiti ih na tanjir. Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer u prahu po ukusu i malo naribane korice limuna. Šlag prebaciti u špric sa širim zvezdastim nastavkom i istisnuti preko isečenih rolatića. Na kraju, sve posuti perlicama u boji i rolatići se mogu poslužiti.:

                                        Srećna Nova godina, neka bude razigrana, 

                                       ispunjena čarobnim trenucima,

                                           uspešna i neponovljiva!:))) 

                     


понедељак, 26. децембар 2022.

Vesele sovice

 

      

Veseli kolačići  za nastupajuće praznike, a ako ih budete ukrašavali zajedno sa klincima izmamiće pregršt osmeha!:))                                 

Sastojci: 180 g brašna, 20 g kakao praha, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera, 1 kaf.šoljica ulja (75 ml), 2 jajeta, 2 kašike kisele pavlake, 150 ml mleka

 Dekoracija: 100 g čokolade, 100 g putera, 50 g šećera u prahu, fondan, čokoladne bombonice

 Priprema:                        

Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo. Posebno umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko i kiselu pavlaku. Sjediniti sa suvim sastojcima.

U kalup za mafine staviti papirnate korpice i napuniti ih do 2/3 pripremljenom smesom. Posuti ih rendanom čokoladom po želji.

Mafine peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Ostaviti ih da se potpuno ohlade.

Umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati rastopljenu čokoladu. Sve lepo sjediniti i kremu staviti u špric sa zvezdastim nastavkom, pa istisnuti pufnice preko mafina.

Rastanjiti malo belog fondana i izvaditi manje krugove (za okice), a preko njih zalepiti bombonice u boji. Od narandžastog fondana napraviti valjčiće i postaviti ih umesto kljunova. Sovice su gotove, a klinci će se posebno radovati ako ih budete zajedno dekorisali.:)


уторак, 20. децембар 2022.

Čarobna noć

 


Dragi moji, u susret najradosnijim praznicima, pred vama je izbor biranih receptića za čarobne trenutke koji se dugo pamte i ostaju u lepom sećanju!:))

1. Kuvano vino

2. Ljubicini svečani kolačići (1.deo)

3. Božićni panj

4. Twist štrudla

5.  Čokoladni liker  

6. Medena  kućica

7. Venčići sa cimetom

8. Ljubicini svečani kolačići (3.deo)

9. Bademi u čokoladi


P.S. pod od tagom "Božić" na blogu možete pronaći još puno lepih receptića i božićne inspiracije! :))


субота, 17. децембар 2022.

Savijača sa kiselim kupusom


Jedan pravi zimski recept koji će nas fino zagrejati i zasititi dok napolju provejava prvi sitan sneg.:)

Sastojci (za testo): 400 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 200 ml vode, 1 puna kašika masti, kim za posipanje

Nadev: 500 g kiselog kupusa, 1 crni luk, 100 g mesnate slanine, 1 kašičica kima u zrnu, mleveni biber, ½ kašičice tucane ljute paprike (po želji)

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom i šečera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno i so, dodati jaje, pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom zamesiti mekše testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta

Nakon odmaranja, testo podeliti na 2 dela i oblikovati loptice. Rastanjiti prvu lopticu u krug i premazati rastopljenom mašću. Rastanjiti i drugu lopticu, staviti preko prve kore ali je ne treba premazivati. Ostaviti da testo odmara još 15-20 minuta. 

Dok se testo odmra, pripremiti nadev. Crni luk sitno iseckati i propržiti zajedno sa kockicama slanine. Dodati kiseli kupus i dinstati sve zajedno desetak minuta dok kupus ne omekša. Po potrebi dodati malo vode ili masnoće. Začiniti kimom u zrnu, mlevenim biberom ili ljutom paprikom po želji. Ostaviti na stranu da se fil prohladi.

Testo prebaciti na kuhinjski stolnjak i rastanjiti najpre oklagijom koliko je moguće, a zatim pažljivo razvući prstima svuda u krug. Odseći višak testa na ivicama.

Rastanjeno testo poprskati rastopljenom mašću i preseći po sredini tako se dobiju dve kore. Duž svake kore rasporediti nadev od kiselog kupusa i uz pomoć stolnjaka zaviti u rolat. 

                                                                     (recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)

Prebaciti krajeve rolata jedan preko drugog i uplesti pletenicu. Pažljivo je preneti na pleh za pečenje i premazati umućenim jajetom. Posuti kimom po želji i ostaviti da još malo odmara dok se rerna zagreje. Peći na 200 C oko 30-40 minuta da dobije lepu rumenu koricu. Ako je potrebno, može se pokriti papirom za pečenje da ne izgori. Poslužiti toplo... prijatno grickanje!:))

уторак, 13. децембар 2022.

Slani kuglof od karfiola


Lagano i ukusno posluženje koje može biti lep početak svečanog ručka ili čak kompletna večera. Sastojke možete menjati po želji i prilagoditi vašim ukućanima, isprobajte kombinaciju sa maslinama, sušenim paradajzom i šunkom, ili pikantniju verziju sa dinstanim pečurkama i mlevenim mesom.:)

Slani kuglof od karfiola

Sastojci: 1 manji karfiol (oko 500 g), 100 g mesnate slanine, 1 veza mladog luka ili 1 praziluk, 3 jajeta, 80 g svežeg sira, 180 g brašna (integralnog ili običnog), 200 ml gustog jogurta, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, malo mlevenog bibera, seckani peršun

 Priprema:

Karfiol podeliti na cvetiće  kuvati 7-8 minuta u slanoj vodi, a zatim ocediti. Slaninu iseći na kockice i kratko propržiti na malo ulja. Dodati seckani mladi luk ili praziluk, pa sve zajedno još kratko propržiti. Skloniti na stranu da se prohladi. 


Umutiti jaja žicom, dodati jogurt, a zatim redom sve ostale sastojke (cvetiće karfiola, kockice slanine, dinstani luk, izmrvljeni sir i seckani peršun). Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, te sve posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Pripremljenu smesu sipati u podmazan manji kalup (recimo za kuglof ili duguljasti za pečenje hleba), pa peći na 200 C oko  30-40 minuta. Proveriti čačkalicom ili drvenim štapićem da li je sredina pečena, pa ako je potrebno produžiti pečenje za još koji minut. 

Kuglof ostaviti da se prohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo prebaciti na tanjir i poslužiti. Prijatno!:)

                                                                        (recept je objavljen u časopisu Hrono kuhinja)

субота, 10. децембар 2022.

Riba u soli


Malo drugačiji način pripreme ribe koja je pečena pod pokrivačem od soli.:) Možete koristiti bilo koju vrstu ribe, a isto tako pripremati i piletinu.:)

Riba u soli

Sastojci: 500 g ribe po uzboru (npr. skuša), 1 limun, 2 grančice ruzmarina, 1 kg soli, 1 belance, 75 ml vode

Priprema:

Ribu operite i očistite, izvadite utrobu, ali nemojte skidati krljušt. Limun isecite na kolutiće i iskoriste kao nadev, dodajte i grančice ruzmarina. Ribu ne treba soliti pošto će upiti dovoljno soli tokom pečenja.

Belance ulupajte u čvrstu penu, dodajte hladnu vodu i sipajte so (ne odjednom celu količinu, već postepeno). Izmešajte najpre kašikom, a zatim rukama da se sve fino sjedini.


Na pleh za pečenje stavite najpre sloj pripremljene soli, a preko toga ribu. Preostalu so rasporedite preko ribe i sve dobro ušuškajte tako da je potpuno prekrije. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 C oko 1h.

Izvadite pleh iz rerne i razbijte omot od soli. Pažljivo uklonite i krljušt koja se sasvim lako skida. Ribu isecite na filete i servirajte uz preliv od maslinovog ulja i limuna. Kao prilog možete poslužiti svežu salatu po izboru. Bon appétit!:)


                                                                    (recept je objavljen u časopisu Hrono kuhinja)

четвртак, 8. децембар 2022.

Posni slavski kolačići

(posni kolači)

Omiljeni posni kolačići koji vrlo lepo izgledaju na tanjiru i najčešće se nađu na listi za pravljenje.:) Recepte sam već objavila u jednoj facebook grupi za kolače, pre par godina, ali možda je zgodno da ih se podsetimo... sem toga, možda će vam se dopasti i neki drugi kolačići iz Slatke kolekcije.:)

 

STARINSKE PUSLICE OD ORAHA

Sastojci: 250 g oraha, 250 g šećera, 1 dl vode, 50 g čokolade

Šećer i vodu kuvati par minuta da sirup dobije gustinu meda. Dodati seckane orahe i čokoladu izlomljenu na kockice. Promešati i uz pomoć kašičice oblikovati male puslice. Ako je smesa retka dodati još malo oraha i čokolade, a ako se prebrzo stegne razrediti sa kašikom vruće vode.

URMICE

Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 50 g čokolade, malo pomorandžine korice, 1 kafena šoljica vode (75 ml)

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati samlevene smokve I malo naribane korice pomorandže. Sve kuvati 5-7 minuta, a zatim dodati čokoladu i mlevene orahe i sok od pomorandže. Kad se smesa ohladi, vlažnim rukama oblikovati valjčiće i redjati ih na tanjir. Ostaviti ih dan-dva da se prosuše, a zatim kolačiće preliti karamelisanim šećerom.

MAROKANCI

Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 50 g margarina, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, naribani muskatni oraščić i karanfilić

Izmešati orahe, šećer i začine, dodati margarin, malo limunovog soka i sirupa koliko je potrebno da se zamesi testo. Oblikovati male kupice, rahladiti ih a zatim svaku preliti rastopljenom čokoladom.


BOMBICE OD DUNJA I ŠARGAREPE

Sastojci: 400 g šećera, 1 kafena šoljica vode (75 ml), 250 g dunja, 250 g šargarepe, sok i korica od pola limuna ili pomorandže

Skuvati gust sirup od šećera i vode (kuvati 5-6 minuta). Oljuštiti dunje i šargarepu, pa krupno narendati. Staviti u vruć sirup I kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari. Pri kraju kuvanja sok i dodati naribanu koricu limuna ili pomorandže i kuvati još par minuta. Kad se prohladi oblikovati kuglice i uvaljati ih u kristal šećer. Sutradan ih staviti u papirnate korpice.


GRILIJAŠ KORPICE

Sastojci: 250 g lešnika, 200 g šećera, 150 g margarina, 100 g čokolade, 70 g suvog grozdja

Za korpice: oko 400 g šokolade, oko 70 malih papirnatih korpica

Napraviti grilijaš od karamelisanog šećera i lešnika, pa kad se prohladi usitniti u avanu ili samleti. Odvojiti par kašika na stranu za posipanje. Izmešati samleveni grilijaš, suvo grožđe, margarin i rastopljenu čokoladu. Kad se smesa stegne praviti male bombice.
Papirnate korpice premazati rastopljenom čokoladom u dva sloja, pa u svaku staviti po jednu kuglicu i uvaljati u grilijaš koji smo sačuvali. Kad se čokolada stegne, pažljivo skinuti paprinate korpice.


ORAH MINJONI

Sastojci: 150 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 150 g šećera u prahu, 100 g margarina, 1 vanilin šećer, 2-3 kašike ruma

Izmešati sve sastojke i rastanjiti testo. Okruglom modlicom izvaditi kolačiće i preliti čokoladnom glazurom. Pre nego što se glazura stegne, na svaki kolačić staviti po pola oraha (za dekorativniji izgled orasi se mogu prethodno provući kroz rastopljeni šećer).


MEDENA SALAMICA

Sastojci: 400 g čokolade, 150 g meda, 100 g seckanih pečenih lešnika, malo naribane korice pomorandže

Čokoladu izlomiti na kockice i zajedno sa medom polako rastopiti. Na kraju dodati krupno seckane pečene lešnike i malo naribane korice pomorandže. Sipati u kalup obložen folijom i ostaviti da se stegne.


SALAMICA SA SUSAMOM

Sastojci: 5 kašika meda, 50 g šećera, 50 g margarina, 50 g čokolade, 50 seckanih oraha, 100 g mlevenog keksa, 100 g pečenog susama + seckane žele bombone po želji

Na laganoj temperaturi rastopiti med, šećer, margarin i čokoladu. Dodati seckane orahe, mleveni keks i pečeni susam. Sve fino izjednačiti i sipati u odgovarajući kalup. Kad se stegne iseći na šnite.


субота, 3. децембар 2022.

Fini trouglovi sa višnjama


Veoma ukusan i svečani kolač za nastupajuće praznike, možete ga napraviti i u kombinaciji sa vanil kremom ili slatkim sirom uz dašak naribane limunove korice!:))

Fini trouglovi sa višnjama

Sastojci (kora): 500 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 70 g šećera, 70 g omekšanog putera, malo soli, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 250 ml mleka

Fil: 1 kg višanja bez koštica (svežih, smrznutih ili iz kompota), 100 g šećera, 50 g gustina (skrobnog brašna)

Za premazivanje kore: 150 g putera, 150 g šećera, 1 kašika meda, 3 kašike mleka, 150 g seckanih badema

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter, jaje i sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara pola sata.

Rastopiti puter sa šećerom i medom. Dodati malo mleka i seckane bademe, pa sve kratko prokuvati. Skloniti na stranu da se smesa prohladi.

Testo rastanjiti i prebaciti u podmazan pleh. Premazati pripremljenom mešavinom putera, šećera i badema preko cele površine. Ostaviti da odmara dok se rerna zagreje, a zatim peći na 180 C oko 30 minuta. Neka pleh bude dovoljno dubok jer će testo narasti prilikom pečenja, a puter i šećer na vrhu će se otopiti.

Pripremiti fil dok se kora peče. Višnje posuti šećerom i kratko prokuvati. Dodati gustin razmućen u malo soka od višanja ili hladne vode, pa sjediniti sa višanjama da se fil zgusne. Skloniti na stranu da se višnje ohlade.

Ohlađenu koru preseći na pola (radi lakšeg premazivanja), pa zatim horizontalno preseći tako da se dobiju dve kore. Donje kore premazati pripremljenim filom, pa vratiti gornje kore sa premazom od badema. Kolač staviti u frižider da se fino stegne, a zatim se može iseći po želji i poslužiti.

Prijatno!:))