Poneta odusevljenjem zbog cokoladnih korpica, resila sam da isprobam jos neki recept iz "cokoladne" knjige J. Bellefontaine koja mi je dosla do ruku. Odlucila sam se da ovog puta napravim keksice koji su imali tako romanticno ime "Viennese chocolate fingers", i na slici delovali zaista interesantno, tako neobicno upleteni i do pola prekriveni cokoladom.
Svi sastojci su bili zameseni, smesa stavljena u spric i samo ih je trebalo istisnuti na papir za pecenje...nista lakse!:) Hm, ali nije sve islo tako glatko...fina cokoladna smesa, iako mekana, jednostavno nije htela da izadje iz sprica...dobro, nista strasno, pomislila sam, dodacu malo mleka, sve ponovo zamesiti i pokusati ponovo. Ali ni ovoga puta, nista se nije desilo...oni divno cipkasto upleteni keksici sa slike jednostavno nisu hteli da se pojave na drugom kraju sprica.:(
A onda mi se pred ocima stvorila slika Masaterinih finih domacih keksica napravljenih na masini, kojima sam se pre neki dan divila na njenom blogu http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com/2009/10/keksi-na-masinu.html. ...to je bilo resenje, ubrzo je pleh bio ispunjen cokoladnim vencicima i "prsticima", a svega 15 minuta kasnije vec smo uzivali u toplim, neverovatno prhkim keksicima...ipak su vredeli truda!;)))
Cokoladni keksici
Sastojci: 125 g maslaca, 75 g secera u prahu, 175 g brasna, 25 g gustina, 1 ravna kasicica praska za pecivo, 75 g cokolade, 2-3 kasike mleka
Glazura: 100 g cokolade, 3 kasike ulja
Priprema:
Umutiti penasto maslac i secer, dodati brasno, gustin i rastopljenu cokoladu. Zamesiti mekano testo i na masini praviti keksice, ili ako vam podje za rukom istisnuti iz sprica pomocu najsireg zvezdastog nastavka. Redjati ih na pleh preko masnog papira, peci na 190 C 15-tak minuta. Kad se potpuno ohlade, svaki keksic do pola preliti cokoladnom glazurom i staviti na celofan dok se cokolada ne stegne.
Napomena: keksice mozete samo sa donje strane premazati cokoladom, pa kad se stegne spajati po dva sa malo kreme od maslaca.:)
predivni su...
ОдговориИзбришиMnogo volim keksiće na mašini. Planiram da pravim ovih dana neke iz mamine sveske, probaću i ove tvoje, baš su mi slatki.
ОдговориИзбришиodlicno si se snasla, a bitno je da su fini...nazalost puno knjiga nije dosljedno:(
ОдговориИзбришиPozdrav,oduševljena sam ovim blogom,sve je predivno od slika,recepata i pratećih tekstova naravno :)
ОдговориИзбришиPonesto isprobavam i sve ispadne ok!Hvala na svemu sto delite sa nama !