Svim dragim prijateljima i čitaocima bloga koji večeras slave Badnje veče i sutra Božić, želim da praznik provedu u miru i lepom raspoloženju sa najdražima i prijateljima.:)
Za večerašnju posnu trpezu možete poslužiti slatke zalogajčiće u sirupu (miks baklavica sa različitim nadevom), a što duže budu stajale biće sve ukusnije... ako preostanu.:)))
BAKLAVICE
Sastojci: 500 g tankih kora, 1 šolja rendanih jabuka, 1 šolja mlevenih oraha/lešnika, 1 šolja seckanih oraha, badema i lešnika, vanilin šećer, 1 šolja suvih šljiva, naribana korica limuna i pomorandže, rendana čokolada, par kašika prezle + ulje za premazivanje kora
Sirup: 1 kg šećera, 6 dl vode, 1 veći limun (sok) + kolutići limnuna (po želji)
Priprema:
Napravite prvo sirup kako bi imao dovoljno vremena da se ohladi. Šećer sipajte u dublju šerpicu i prelijte vodom. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte sok od jednog većeg limuna i nekoliko kolutića (za dekoraciju). Sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
Pripremite nekoliko manjih činijica (za svaki nadev posebno), sledi par predloga:
- Jabuke narendajte i kratko dinstajte na malo ulja da omekšaju. Možete dodati 1-2 kašike šećera i malo mlevenog cimeta po ukusu. Ostavite na stranu da se prohlade.
- Suve šljive prelijte kašikom ruma i ostavite malo da stoje. Zatim ih sitno iseckajte ili sameljite u blenderu. Po želji dodajte mlevene ili seckane orahe.
- Šolju mlevenih oraha pomešajte sa pola šolje šećera (možete dodati i kesicu vanilin šećera, te malo naribane korice limuna ili pomorandže).
- Pomešajte šolju mlevenih pečenih lešnika sa naribanom čokoladom, te naribajte koricu neprskane pomorandže.
- Napravite mešavinu orašastog voća (bademi, orasi, lešnici, pistaći) i sve sitno iseckajte. Stavite u posebnu činijicu.
Rolnice - uzmite dve kore i poprskajte ih sa malo ulja (
možete ih premazati i četkicom), pa stavite jednu koru preko druge. Na ivicu pospite malo prezle i rasporedite fil od jabuka. Sve čvrsto zavijte u rolat i prebacite u pleh za pečenje
(možete napraviti i više rolata ako želite.:) Tako pripremljene rolatiće iseckajte na manje parčiće, recimo na dužinu od 5-6 cm. Premažite ih sa malo ulja pre pečenja.
Trouglići - poprskajte jednu koru uljem (ili premažite četkicom), pa isecite na 4 lente
(možete ih preseći još na pola ako su dugačke). Svaku traku preklopite po dužini, na jedan kraj stavite kašičicu nadeva od suvih šljiva
(ili neki drugi fil po želji) i sve preklopite više puta da biste dobili trougliće.
Pužići - odvojte 4 kore i svaku premažite sa malo ulja. Stavite dve kore, jednu preko druge, i pospite ih mešavinom mlevenih oraha/lešnika i šećera preko cele površine. Preko toga stavite još dve kore i ponovo pospite orasima ili lešnicima. Zatim sve čvrsto zavijte u rolatić i isecite na manje parčiće
(dužine 2-3 cm). Poređajte ih na pleh sa presečenom stranom na gore.
Korpice - isecite 2-3 kore na manje kvadrate i svaki premažite uljem
(možete ih modlicom iseći i na krugove). U kalup za mafine stavite po 3-4 kruga/lista i pritisnite da se formira korpica tj. udubljenje u koje ćete staviti fil. Korpice možete puniti seckanim orašastim voćem, višnjama ili nekim drugim nadevom po želji. Pazite, korpice se peku kraće od ostalih baklavica, a čim malo zarumene izvadite ih iz rerne i prelijte sirupom
(sipajte po par kašika sirupa dok su još u kalupima).
Kocke/romboidi - u manju dublju posudu slažite naizmenično kore i fil. Stavite 2-3 kore, svaku poprskajte sa malo ulja, pa zatim rasporedite deo fila (
postupak ponovite još 3-4 puta). Pre pečenja, isecite na manje kocke ili romboide i premažite sa malo ulja.
Baklavice pecite oko 30 minuta na 200 C da blago zarumene, a zatim ih još tople prelijte hladnim sirupom
(ne sve odjednom, sipajte po malo sirupa i sačekajte da se upije). Baklavice možete odmah poslužiti ali su puno ukusnije ako ih ostavite da prenoće kako bi se lepo natopile u sirupu.:)
Srećno Badnje veče i Božić!:))