уторак, 27. септембар 2011.

Cokoladne soljice



Jeste li za soljicu cokolade i mozda malo cappuccino krema?:)) Ako je Vas odgovor DA, onda samo pazljivo pogledajte slicicu i sve ce Vam se samo kazati... videcete da su ove soljice malkice drugacije, nisu onakve kakve nam se cine na prvi pogled, u njima ne mozemo posluziti toplu kafu ali ih zato mozemo fino grickati dok uzivamo u kremi od cappuccina... ove soljice su napravljene od cokolade!:))

Pre par godina sam u jednom casopisu (mislim da je cak bilo neko predbozicno izdanje), videla sliku ovih soljica od cokolade i od tada zelim da ih napravim. Moj prvi pokusaj nije prosao bas uspesno, naime soljice sam probala da napravim u obicnim, keramickim soljicama za kafu i to je bio potpuni promasaj... nisam ih mogla nikako izvaditi napolje.


Nije pomoglo ni potapanje u vrucu vodu, ni hladjenje u frizideru, cokoladne soljice jednostavno nisu htele da "izadju" iz kalupa, tako da sam ih na kraju morala sastugati sa stranica. Kako se casopis odavno negde izgubio, nisam mogla da proverim recept ali sam prilicno sigurna da je pisalo da se koriste upravo te obicne soljice. No dobro, nije to toliko bilo strasno... od sastrugane cokolade, koja je sada licila na gomilicu finog praha, uz dodatak mleka, napravila sam na kraju solju tople cokolade.;)


Medjutim, sledeci pokusaj je bio daleko uspesniji i sada cu Vam otkriti malu tajnu... treba koristiti male plasticne soljice za kafu, najbolje bi bilo da su pri dnu uze a gore sire, jer ce se tako lakse izvaditi iz kalupa. Ovakve soljice mozete naci u skoro svakoj knjizari, mislim da su od 1 dl, a imaju cak i malu drsku sa strane... ali mi cemo napraviti cak i drske od cokolade.;))


Sastojci (za 2 soljice): 100 g cokolade, 2 dl slatke pavlake,1 kasicica nes-kafe ili cappuccina

Priprema:

Otopiti cokoladu na pari ili na tihoj vatri, pa cetkicom premazati male plasticne soljice za kafu. Najbolje je koristiti male plasticne soljice da bi kasnije lakse mogli da izvadimo one "cokoladne". Kad se stegne prvi sloj cokolade, namazati jos jedan sloj i sacekati da se cokolada potpuno stegne (mozemo ih staviti u frizider da bi ubrzali postupak).


Kad se cokolada fino stegla, kalupice preokrenuti na dole i pristisnuti malo pri vrhu da bi se cokoladni sloj odvojio. Plasticnu soljicu pazljivo pritiskati i blago lupkati sve dok na kraju ne ispadne nasa cokoladna soljica.:)

Naravno, trebaju nam i drske za soljice, pa cemo njih isto napraviti od cokolade. Na masnom papiru "nacrtati" nekoliko malih drskica u obliku broja dva i to pomocu rastopljene cokolade koju smo stavili u fisek od papira ili spric. Napraviti i rezervne drske u slucaju da se neka slomi prilikom lepljenja i sve staviti u frizider da se stegne. Na kraju, rastopiti jos malo cokolade i zalepiti drske na soljice:)


Soljice od cokolade mozemo napuniti kremom od cappuccina, musom od cokolade, sladoledom itd.... neka to bude nesto po Vasoj zelji. Za krem od cappuccina dovoljno je samo umutiti slatku pavlaku i na kraju dodati malo cappuccino praha ili nes-kafe razmucene u hladnoj vodi, mozete dodati i malo secera u prahu ako volite da krema bude sladja.:)

Posluzite ih uz snitice Lotus terrine napravljene prema receptu nase Une sa Coolinarike.;)))

субота, 24. септембар 2011.

S.O.S.- resen problem:)

 '
Drugari, moram da napisem ovako post jer me blogger od sinoc "ne slusa", pa ne znam da li je to do mog bloga ili jos neko ima ovakav problem?;) Naime, misteriozno mi se izgubila lista Vasih blogova sa desne strane, kao i arhiva recepata, tagovi, nagradice itd... napominjem da nista nisam dirala, menjala niti brisala, pa mi nije jasno gde je sve moglo da nestane?:)

Evo kako to izgleda kod mene, ispod avatara i uvodnog posta, ostali su mi citaoci, video i baner za jednu od nasih igrica, a posle toga prazan prostor, nema nistaaaa sve do kraja stranice...:(


Pokusala sam da izbrisem "kolacice", isla na Refresh stranice i nije pomoglo, mislila sam da ce se nekako samo od sebe srediti do jutra, ali nista se nije desilo. Kartica za podesavanja na kontrolnoj tabli uredno prikazuje sve stavke, kao da su i dalje tu samo sto ih nema nigde na blogu, hehe...;)

Znate sta me zanima, da li se i kod Vas ovako prikazuje kad otvorite stranicu ili mozete da vidite linkove, blogove i najnovije postove sa desne strane? Ako mozda neko zna kako se ovo moze resiti, bila bih veoma zahvalna... help, pleaaaase!:))

Dodatak

Drugari, sada je ponovo sve ok, izgleda da se problem resio sam od sebe ili ste nekako pomogli da se razbije blokada, hehe... hvala punoo!;)))

p.s. novi receptici za neki dan!:)))

четвртак, 22. септембар 2011.

Koh od griza u dve boje



Dobar dan, dragi moji... jeste li raspolozeni za jedan lagani i fini desert? Verujem da vec imate sve potrebne sastojke u kuci, mozete odmah ukljuciti i rernu da se polako greje dok procitate ovaj receptic do kraja i popijte kaficu.;)

Ovo je kolac mog detinjstva koji je mama nekada cesto pravila, i kad bi tatu i mene pitala sta cemo za desert, mi bismo se odmah brzo usaglasili da to bude koh od griza.;) Ovaj kolac je vrlo zgodan da se potrosi visak mleka, sav je nekako penast i vazdusast, samo se topi u ustima poput najfinijeg oblacka.:)

Videla sam da ovaj recept vec postoji i na Vasim blogovima, svi su oni zapravo veoma slicni, ali zelela sam da Vam napisem i moju omiljenu, "kucnu" verziju, neka se nadje u nasem beskrajnom blogerskom moru.:) Ovaj koh se mozda malkice razlikuje jer se pravi u dve boje, pa izgleda veoma zanimljivo kad se sece, a evo sta nam sve treba od sastojaka:

Sastojci: 5 jaja, 5 kasika secera, 8 kasika griza, 2 kasike brasna, 1 kasika kakao praha

Za preliv: 1 l mleka, 3 kasike secera

Priprema:

Umutiti penasto belanaca mikserom, dodavati postepeno secer i jedno po jednu zumance. Na kraju, pazljivo umesati kasiku po kasiku griza i brasna. Smesu sipati u okrugli kalup za tortu precnika 24 cm, a na dno kalupa staviti krug isecen od masnog papira ili samo dobro podmazati maslacem i posuti sa malo brasna (ivice kalupa ne treba premazivati).

Odvojiti par kasika smese i dodati kakao, sve lepo izmesati pa rasporediti na par mesta preko zute smese u kalupu (kao na slici). Staviti da se pece u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 25-30 minuta.


Koh je gotov kada se biskvit malo odvoji od ivica pleha, a najbolje je proveriti pomocu stapica ili igle da li je ispecen kako treba. Odvojiti potpuno biskvit od pleha, ako je potrebno iseci nozem svuda u krug, pa preokrenuti na veci tanjir za posluzivanje. Sa donje korice (koja je sada gore) skinuti papir za pecenje.

Razmutiti 3 kasike secera u hladnom mleku i pazljivo preliti preko jos vruceg  biskvita, ne sve odjednom vec sipati po malo da se sve lepo rasporedi i dobro upije. Mozda nece trebati cela kolicina mleka, nekada ostane 1-2 dl mleka, sve zavisi koliko ce biskvit upiti. Kad primetimo da se na tanjiru vec polako skupio visak mleka, mozemo prestati sa prelivanjem kolaca.

Koh je najlepse posluziti malo rashladjen, pa ako imate vremena ostavite ga sat-dva u frizideru da se lepo rashladi. A onda, secite na kriske kao tortu i uzivajte... prijatnoo!;))


недеља, 18. септембар 2011.

Jedan nedeljni rucak: pilece roladice i savijaca sa slatkim sirom i grozdjem



Samo dva recepta na brzaka, bez puno slika, cisto da ih imam zabelezene u arhivi za neku drugu priliku jer su nam se dopali, a mozda ce i Vama posluziti kao inspiracija za ukusan rucak. Kako cesto spremamo piletinu, ovog puta sam se odlucila da umesto uobicajenih przenih batacica napravim roladice, a za nadev sam iskoristila od svega po malo sta se naslo u frizideru... uz neku finu supicu imacete za kratko vreme kompletan rucak.;)

Ako imate vremena, isprobajte i ovaj brzi recept za savijacu sa slatkim sirom i grozdjem koja ce se sasvim lepo uklopiti na kraju rucka, a mozete je grickati i uz popodnevnu soljicu kafe ili caja.;))

Pilece roladice


Sastojci: 4 komada pilecih bataka sa karabacima, 100 g suvog mesa (pecenice), spanac, sir, sargarepa, sampinjoni, so, biber

Priprema:

Izvaditi pazljivo kosti iz bataka i karabataka tako da se dobiju lepe snicle. Posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. Na svaku "sniclu" staviti najpre listice tanko secene pecenice, preko toga rasporediti nekoliko listica svezeg spanaca ili tanak sloj blansiranog, staviti zatim stapice svezeg ili dimljenog sira, pa sve lepo zamotati u roladicu. Roladice pricvrsiti kuhinjskim koncem da se ne razmotaju prilikom pecenja.

Roladice kratko zapeci sa svih strana na vrucem ulju, a zatim ih prebaciti u vatrostalnu posudu. Svuda okolo lepo poredjati  krompirice, sipati malo vode i staviti u rernu da se peku na 200 C oko 40-tak minuta. Ako je potrebno, roladice okrenuti na pola pecenja da bi se fino zapekle sa svih strana.Pre serviranja skinuti konac i po zelji iseci na snitice.

Napomena: kao nadev za roladice mozete koristiti i sampinjone, staviti stapice barene sargarepe ili nesto drugo po izboru, sta se vec zatekne u frizideru. Roladice su veoma ukusne i ako se posluze hladne, fino narezane kao hladno predjelo.... prijatno!:)


Savijaca sa slatkim sirom i grozdjem


Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 4 jaja, 120 g secera, 120 g griza, 1,2 dl ulja, 2,5 dl jogurta, 1 vanilin secer, 1 prasak za pecivo, malo ulja

Fil: 750 g svapskog sira, 500 g crnog i belog grozdja, 1 jaje, 150 g secera, 2 vanilin secera, malo naribane limunove korice

Priprema:

Umutiti penasto jaja sa secerom, dodati ulje, jogurt i griz pomesan sa praskom za pecivo. Pripremiti i fil od svapskog sira, secera, jajeta i malo naribane limunove korice. Sve dobro izmesati i sjediniti. Grozdje oprati i ako je krupno iseci na pola i ocistiti od semenki.

Uzeti jednu koru i poprskati sa malo ulja, preko nje staviti drugu koru i sipati jednu kutlacu pripremljenog preliva, premazati celu koru u tankom sloju. Preko toga staviti trecu koru i ponovo premazati prelivom. Odgore staviti cetvrtu koru i rasporediti fil od sira i posuti grozdjem. Sve uviti kao rolat i staviti na podmazan pleh od rerne.

Od preostalih kora i fila napraviti jos 4 ista takva rolata. U pakovanju obicno bude 16-20 tankih kora, pa se od ove mere moze dobiti 4 ili 5 rolata. Ako je ostalo nesto preliva, slobodno ga iskoristite da premazete rolate pre pecenja, a mozete ih poprskati i sa malo ulja ili mleka. Rolate peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta.

Napomena: recept za savijacu je iz casopisa Dobra hrana ali sam mere malo prilagodila. Naime, prema originalnom receptu bilo je dosta preliva ali sam fil imala samo za 3 savijace. Pa, kako mi je ostalo jos nekoliko kora napravila sam i dve pite sa sljivama i cimetom.;) Ako zelite da pitu pravite samo sa filom od sirom, onda ce ove mere biti odgovarajuce.;)

уторак, 13. септембар 2011.

Lisnate koktel rolnice



Dragi moji, evo jednog zgodnog recepta koji mozete pripremiti za neku festu, potrebno je pakovanje gotovog lisnatog testa i nekoliko svezih kobasica, i za samo nesto vise od pola sata, koliko im treba da se ispeku, imacete puuun tanjir ukusnih rolnica.;)

Mozda ce ovaj receptic dobrodoci i nasim blogericama kada se budu okupile u subotu, necu moci da im se pridruzim ovog puta ali videcemo se svakako nekom drugom prilikom... cure, zelim vam lep provod na Adi!;))) p.s. ovo pivo koje vidite u pozadini posluzilo je samo za dekoraciju, khm...:))

Lisnate koktel rolnice


Sastojci: 500 g lisnatog testa, 300 g svezih kobasica, 1 jaje, 2-3 kasike prezle, malo seckanog persunovog lisca, biber;
Za premazivanje: 1 jaje, susam ili kim

Priprema:

Pripremiti prvo nadev: zaseci kobasice i izvaditi nadev, dodati jaje, malo bibera, seckano persunovo lisce i 2-3 kasike prezle da bi se smesa bolje povezala. Oblikovati 4 mala valjka, duzine kao sto je i razvijeno lisnato testo, pa ih posuti prezlom.

Rastanjiti lisnato testo i podeliti na pola, duz jedne ivice rasporediti nadev ("valjak") od sveze kobasice, a drugu ivicu testa premazati umucenim jajetom da bi se kasnije bolje zalepilo. Sada zamotati male rolatice i ostrim nozem iseci na rolnice duzine oko 4 cm, pa odgore zaseci jos na par mesta. Na isti nacin napraviti jos dva rolatica od druge polovine lisnatog testa.


Rolnice staviti u pleh za pecenje,  premazati umucenim jajetom i po zelji posuti susamom ili kimom. Peci ih u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C oko 30-tak minuta. Posluziti dok su jos tople... prijatno grickanje!;)))


Inspiraciju za ovaj recept  pronasla sam u casopisu Dobra hrana. Ove rolnice se mogu puniti i sa mlevenim mesom (kao u originalnom receptu) uz dodatak parmezana, a verujem da bi bile fine i sa nadevom od pecuraka... mozda cete Vi jos imati neku zgodnu ideju!;)


субота, 10. септембар 2011.

Parmigiana di melanzane


Kod nas u kuci je obicno tata "zaduzen" za nabavku, on to voli da radi, ima i svoje trgovce na pijaci koje vec poznaje i kod kojih obicno kupuje, pa cak i kad nema nekog posebnog razloga voli da proseta i obidje sve tezge, pogleda da li ima nesto zanimljivo tog dana u ponudi... i vrati se posle dva sata.:)

Medjutim, danas sam ja bila u nabavci, kupila sve sa spiska (cak i jedan buketic hrizantema van spiska;)) jer kod mene to ide ovako: ako mi nesto zapadne "za oko", pridjem i pitam za cenu, pa kupim ako je ok ili produzim dalje, ne zadrzavam se puno kod svake tezge. Na kraju sam nabavila sve sto mi je trebalo i vratila se kuci pre nego sto "chef" obicno stigne iz slicne nabavke, pa me je sav iznenadjen sto me vec vidi, pitao: "Kako to da si tako brzo stigla, zar danas nije bilo pijace?".... hihihih, sta da mu kazem!;)))

Evo jos jednog finog i laganog recepta na temu plavog patlidzana (mog danasnjeg "ulova" sa pijace;)), verujem da vecina vas voli ovo jelo i da spremate na slican nacin. Moze se kombinovati i sa pilecim mesom (odlicno je), a ovog puta sam ga pravila prema ovom receptu:

Parmigiana di melanzane



 
Sastojci: 2 veca plava patlidzana, 4-5 vecih paradajza, 1 crni luk, 2 cesnja belog luka, so, biber, bosiljak, pola solje naribanog parmezana (ili kackavalja); za pohovanje: 2-3 jaja, brasno, ulje

Priprema:

Plavi patlizdan oljustiti i iseci na tanke ploske, posoliti i ostaviti da stoji 30-tak minuta dok ne pusti sok. Za to vreme moze se pripremiti preliv od paradajza.

Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk. Paradajz na kratko potopiti u vrucu vodu i oljustiti, pa iseci na manje kockice. Proprziti zajedno sa lukom, dodati seckani beli luk i zacine, sve zajedno dinstati 15-tak minuta dok se umak ne zgusne.

Kuhinjskim papirom upiti sok koji je pustio patlidzan, uvaljati ga u brasno pa u umucena jaja i prziti kratko na ulju sa obe strane. Izvaditi na kuhinski papir da upije visak ulja, pa sloziti jedan red u ciniju u kojoj ce se peci. Preko patlidzana sipati par kasika pripremljenog paradajza, posuti kockicama mocarele po zelji (mozete praviti i bez sira, ovog puta ga nisam stavljala), sve jos posuti sa malo naribanog parmezana.

Preko toga ponovo poredjati sloj pohovanog patlidzana, preliti umakom i redjati tako naizmenicno dok se ne potrose sve sastojci, neka na kraju bude sloj naribanog parmezana (ili kackavalja).


Staviti u rernu da se sve fino zapece na 200 C oko 20-30 minuta. Kad je nas "slozenac" gotov, sacekati jos nekih 15-tak minuta da se malo prohladi pa tek onda posluziti... prijatno!;))

Napomena: bice isto tako ukusno da se neki put izmedju slojeva patlizdana, za promenu ubace i fileti belog mesa koje cemo prethodno kratko proprziti na gril tiganju sa obe strane, sve preliti umakom od paradajza, posuti sirom i zapeci, mmmm...;)))

недеља, 4. септембар 2011.

Tart sa sljivama


Sastojci: 250 g brasna, 125 g maslaca, 75 g secera, 1 jaje, 2-3 kasike hladne vode (po potrebi), malo naribane limunove korice, 1 jaje za premazivanje

Fil: oko 500 g svezih sljiva, 2-3 kasike ruma, secer, cimet

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti u frizideru oko 30 minuta. Sljive prepoloviti na pola, izvaditi koscice i iseci na kriske. Preliti ih sa malo ruma, posuti cimetom i ostaviti tako da odstoje neko vreme, povremeno promesati.

Rastanjiti testo i obloziti kalup za tart (precnika 23 cm), na par mesta izbockati viljuskom a od viska testa modlicom izvaditi sitne listice.:)



Preko testa lepo rasporediti sljive i posuti sa 2-3 kasike secera po ukusu. Ivice testa premazati umucenim jajetom i zalepiti pripremljene listice po obodu, pa i njih premazati jajetom.

Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 180-200 C oko 30-tak minuta. Po zelji, posuti secerom u prahu pre sluzenja... prijatno!:))


Recept saljem nasoj domacici Snjezani sa bloga Vrtaljica kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je na temu sljiva.:)