Jeste li za soljicu cokolade i mozda malo cappuccino krema?:)) Ako je Vas odgovor DA, onda samo pazljivo pogledajte slicicu i sve ce Vam se samo kazati... videcete da su ove soljice malkice drugacije, nisu onakve kakve nam se cine na prvi pogled, u njima ne mozemo posluziti toplu kafu ali ih zato mozemo fino grickati dok uzivamo u kremi od cappuccina... ove soljice su napravljene od cokolade!:))
Pre par godina sam u jednom casopisu (mislim da je cak bilo neko predbozicno izdanje), videla sliku ovih soljica od cokolade i od tada zelim da ih napravim. Moj prvi pokusaj nije prosao bas uspesno, naime soljice sam probala da napravim u obicnim, keramickim soljicama za kafu i to je bio potpuni promasaj... nisam ih mogla nikako izvaditi napolje.
Nije pomoglo ni potapanje u vrucu vodu, ni hladjenje u frizideru, cokoladne soljice jednostavno nisu htele da "izadju" iz kalupa, tako da sam ih na kraju morala sastugati sa stranica. Kako se casopis odavno negde izgubio, nisam mogla da proverim recept ali sam prilicno sigurna da je pisalo da se koriste upravo te obicne soljice. No dobro, nije to toliko bilo strasno... od sastrugane cokolade, koja je sada licila na gomilicu finog praha, uz dodatak mleka, napravila sam na kraju solju tople cokolade.;)
Medjutim, sledeci pokusaj je bio daleko uspesniji i sada cu Vam otkriti malu tajnu... treba koristiti male plasticne soljice za kafu, najbolje bi bilo da su pri dnu uze a gore sire, jer ce se tako lakse izvaditi iz kalupa. Ovakve soljice mozete naci u skoro svakoj knjizari, mislim da su od 1 dl, a imaju cak i malu drsku sa strane... ali mi cemo napraviti cak i drske od cokolade.;))
Sastojci (za 2 soljice): 100 g cokolade, 2 dl slatke pavlake,1 kasicica nes-kafe ili cappuccina
Priprema:
Otopiti cokoladu na pari ili na tihoj vatri, pa cetkicom premazati male plasticne soljice za kafu. Najbolje je koristiti male plasticne soljice da bi kasnije lakse mogli da izvadimo one "cokoladne". Kad se stegne prvi sloj cokolade, namazati jos jedan sloj i sacekati da se cokolada potpuno stegne (mozemo ih staviti u frizider da bi ubrzali postupak).
Kad se cokolada fino stegla, kalupice preokrenuti na dole i pristisnuti malo pri vrhu da bi se cokoladni sloj odvojio. Plasticnu soljicu pazljivo pritiskati i blago lupkati sve dok na kraju ne ispadne nasa cokoladna soljica.:)
Naravno, trebaju nam i drske za soljice, pa cemo njih isto napraviti od cokolade. Na masnom papiru "nacrtati" nekoliko malih drskica u obliku broja dva i to pomocu rastopljene cokolade koju smo stavili u fisek od papira ili spric. Napraviti i rezervne drske u slucaju da se neka slomi prilikom lepljenja i sve staviti u frizider da se stegne. Na kraju, rastopiti jos malo cokolade i zalepiti drske na soljice:)
Soljice od cokolade mozemo napuniti kremom od cappuccina, musom od cokolade, sladoledom itd.... neka to bude nesto po Vasoj zelji. Za krem od cappuccina dovoljno je samo umutiti slatku pavlaku i na kraju dodati malo cappuccino praha ili nes-kafe razmucene u hladnoj vodi, mozete dodati i malo secera u prahu ako volite da krema bude sladja.:)
Posluzite ih uz snitice Lotus terrine napravljene prema receptu nase Une sa Coolinarike.;)))