Samo dva recepta na brzaka, bez puno slika, cisto da ih imam zabelezene u arhivi za neku drugu priliku jer su nam se dopali, a mozda ce i Vama posluziti kao inspiracija za ukusan rucak. Kako cesto spremamo piletinu, ovog puta sam se odlucila da umesto uobicajenih przenih batacica napravim roladice, a za nadev sam iskoristila od svega po malo sta se naslo u frizideru... uz neku finu supicu imacete za kratko vreme kompletan rucak.;)
Ako imate vremena, isprobajte i ovaj brzi recept za savijacu sa slatkim sirom i grozdjem koja ce se sasvim lepo uklopiti na kraju rucka, a mozete je grickati i uz popodnevnu soljicu kafe ili caja.;))
Pilece roladice
Sastojci: 4 komada pilecih bataka sa karabacima, 100 g suvog mesa (pecenice), spanac, sir, sargarepa, sampinjoni, so, biber
Priprema:
Izvaditi pazljivo kosti iz bataka i karabataka tako da se dobiju lepe snicle. Posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. Na svaku "sniclu" staviti najpre listice tanko secene pecenice, preko toga rasporediti nekoliko listica svezeg spanaca ili tanak sloj blansiranog, staviti zatim stapice svezeg ili dimljenog sira, pa sve lepo zamotati u roladicu. Roladice pricvrsiti kuhinjskim koncem da se ne razmotaju prilikom pecenja.
Roladice kratko zapeci sa svih strana na vrucem ulju, a zatim ih prebaciti u vatrostalnu posudu. Svuda okolo lepo poredjati krompirice, sipati malo vode i staviti u rernu da se peku na 200 C oko 40-tak minuta. Ako je potrebno, roladice okrenuti na pola pecenja da bi se fino zapekle sa svih strana.Pre serviranja skinuti konac i po zelji iseci na snitice.
Napomena: kao nadev za roladice mozete koristiti i sampinjone, staviti stapice barene sargarepe ili nesto drugo po izboru, sta se vec zatekne u frizideru. Roladice su veoma ukusne i ako se posluze hladne, fino narezane kao hladno predjelo.... prijatno!:)
Savijaca sa slatkim sirom i grozdjem
Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 4 jaja, 120 g secera, 120 g griza, 1,2 dl ulja, 2,5 dl jogurta, 1 vanilin secer, 1 prasak za pecivo, malo ulja
Fil: 750 g svapskog sira, 500 g crnog i belog grozdja, 1 jaje, 150 g secera, 2 vanilin secera, malo naribane limunove korice
Priprema:
Umutiti penasto jaja sa secerom, dodati ulje, jogurt i griz pomesan sa praskom za pecivo. Pripremiti i fil od svapskog sira, secera, jajeta i malo naribane limunove korice. Sve dobro izmesati i sjediniti. Grozdje oprati i ako je krupno iseci na pola i ocistiti od semenki.
Uzeti jednu koru i poprskati sa malo ulja, preko nje staviti drugu koru i sipati jednu kutlacu pripremljenog preliva, premazati celu koru u tankom sloju. Preko toga staviti trecu koru i ponovo premazati prelivom. Odgore staviti cetvrtu koru i rasporediti fil od sira i posuti grozdjem. Sve uviti kao rolat i staviti na podmazan pleh od rerne.
Od preostalih kora i fila napraviti jos 4 ista takva rolata. U pakovanju obicno bude 16-20 tankih kora, pa se od ove mere moze dobiti 4 ili 5 rolata. Ako je ostalo nesto preliva, slobodno ga iskoristite da premazete rolate pre pecenja, a mozete ih poprskati i sa malo ulja ili mleka. Rolate peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta.
Napomena: recept za savijacu je iz casopisa Dobra hrana ali sam mere malo prilagodila. Naime, prema originalnom receptu bilo je dosta preliva ali sam fil imala samo za 3 savijace. Pa, kako mi je ostalo jos nekoliko kora napravila sam i dve pite sa sljivama i cimetom.;) Ako zelite da pitu pravite samo sa filom od sirom, onda ce ove mere biti odgovarajuce.;)
Obožavam kad su rolade bilo koje vrste bogate nadjevom. Mislim da još nigdje nisam vidjela fotku mesnih rolada ovako bogatih nadjevom. Odlično!
ОдговориИзбришиGrožđe i svježi sir je sigurno odlična kombinacija!
Ja danas pravila džem od grožđa :)
ОдговориИзбришиVolim piletinu u skoro svakom obliku, a ovo mi se naročito dopada zbog kombinacije spanaća i šargarepe, volim je jako :)
;)) Da, roladice su bas nekako ispale "buckaste", hihih...cak su mi ukusnije kad se malo prohlade, a mogu se i lepse iseci, ovo je bilo slikanje na brzaka!;D
ОдговориИзбришиTina, jedva cekam recept za tvoj dzem, to jos nisam probala i zvuci mi jako zanimljivo. Pravila sam kompot od bobica belog grozdja (po onom mom univerzalnom receptu za kompote;)) i to bude vrlo fino... a savijacu obavezno isprobajte!;))
Pileće roladice su ti odlične, punjenje je baš po mome ukusu i rado ću ih isprobati. Super izgledaju. A i savijača me privukla, kombinacija sira sa grožđem je sigurno odlična.
ОдговориИзбришиKada smo već kod džema ili marmelade eto i mene :) , ja sam ga radila i od bijelog i od crnog grožđa, dobra su mi oba iako bih malu prednost dala bijelome.
Un rollo de lujo,me ha encantado sabroso y tentador,es mi preferido ,abrazos grandes.
ОдговориИзбришиRučak je za 10! Pileće roladice fantastično izgledaju a tek domaća savijača... ma divno!
ОдговориИзбришиSve pohvale za odličan post, zanimljive recepte i krasne fotografije!
Kiss:)
Divan rucak..ne znam sta bih pre pohvalial;))
ОдговориИзбришиUuuuu ti si baš razmazila Šefa! Blago njemu što svaki dan gušta u onome što tvoje zlatne (ovo sa pravom!) ruke naprave.
ОдговориИзбришиŠta li će tek da se pojavi na ovom blogu kada počnu slave, mogu si samo zamišljati. :)
Roladice izgledaju vrhunski. A bome i ova pitica. :)
Sve izgleda sjajno! Od tebe uvek nešto novo,jer nisam pravila ovakvu savijaču sa svežim grožđem,nego samo sa suvim.
ОдговориИзбришиJako ukusan ručak! :)
ОдговориИзбришиPrekrasan ručak ove pileće roladice si bilježim odmah,jer su mi odlično rješenje za jedan fini ručak,a savijača djeluje izvrsno,ali nikada nisam probala ovakvu kombinaciju,jako mi se sviđa...veliki pozdrav:)
ОдговориИзбришиSa-vr-še-no u svakom pogledu...
ОдговориИзбришиNeznam sta bi pre odabrala!I slano i slatko savrseno!
ОдговориИзбришиpileće roladice su ti vrhunske. A i savijača, obožavam kombinaciju sira i grožđa/grožđica. Zapravo jako volim sve te pite sa sirevima, u slatkim verzijama :)
ОдговориИзбришиWow! Ja zamalo da propustim ovo. Pisi mi minus, kriva sam:(
ОдговориИзбришиDraga moja, rolnice su ti fantasticne, i jedva cekam da ih pripremim jer i ja rado koristim pilece meso.
Moram priznati da ne mogu da ocenim ukus savijace, jer nikad nisam probala miks sir-grozdje:( ali kada ti to preporucujes ja prihvatam, uvek volim nove stvarcice.
Veliki pozdrav moja Lanice:)))
Dragi moji, volela bih da Vam ovi receptici posluze kao ideja za jedan fini rucak, a pita sa sirom je nesto sto vam najtoplije preporucujem da probate, ako volite slatkise tipa cheesecake onda ce vam se i ovo sigurno dopasti, nije previse slatka vec bas koliko treba, oseti se fina aroma limuna, a sveze grozdje mozete zameniti i suvim ako vise volite.;))
ОдговориИзбришиnikad nisam jela ovu varijantu od grozdja. a kako nisam i neki preveliki ljubitelj grozda, eto cekam da me netko iznenadi :-))
ОдговориИзбриши