Vec neko vreme na pijaci se mogu kupiti lepi plavo-ljubicasti plodovi, pa ako ste i vi ljubitelj plavih patlidzana evo nekoliko omiljenih recepta po kojima najcesce volim da ih spremam... ovaj post je zapravo neka vrsta malog sezonskog podsetnika, a mozda ce jos nekome dobrodoci i posluziti kao inspiracija.;)
Musaka od plavog patlidzana
Ovde Vam necu pisati ceo recept jer verujem da musaku od plavog pravimo na slican nacin kao i svaku drugu musaku od povrca, ali ono sto ce mozda biti interesantno je sto se plavi patlidzan prethodno ispohuje u smesi za palacinke!:)
Plavi patlidzan oljustiti i iseci na tanke snite (obicno ih seckam po duzini, pa dobijem lepe dugacke snite), malo posoliti sa jedne i druge strane i ostaviti da pusti sok i izadje gorcina. Visak kapljica upiti kuhijskim papirom pa onda svaku snitu potopiti u smesu nesto guscu nego za palacinke ( napravljenu od brasna, malo soli, vode, mleka i 1 jajeta,)). Prziti ih kratko na ulju sa obe strane i izvaditi na kuhinjski papir da se malo ocede.
Cini mi se da je ovaj nacin zgodniji jer sve ide nekako brze, manje sudova je upotrebljeno i nije potrebno potrositi puno jaja, a ovako pohovani plavi je veoma ukusan! Kad smo sve lepo ispohovali, musaku redjamo na klasican nacin i prelijemo sa mesavinom od umucenih jaja i malo mleka, a ako nam je preostalo smese za palacinke, slobodno dodajte jos malo mleka i sve prelijte preko musake.... bon appetit!;))
Moze biti namaz ili salata, slobodno ga nazovite kako Vam vise odgovara, ali svakako ne propustite da isprobate ovaj fini grcki receptic... vec sam ga ranije objavila na blogu, pa cu sada samo postaviti link.;)
Mozete spremiti i zalihe pecenog plavog patlidzana koji cete zamrznuti i kasnije koristiti kao osnovu za pripremanje ove salate. Odlicno ide kao namaz uz razne prepecene hlebcice, ovog puta smo grickali uz Sanjine trouglaste hlebcice.;)
"Camcici" od plavog patlidzana sa povrcem
Samo jedna od bezbrojnih ideja kako napuniti "camcice" od plavog patlidzana, ovog puta u "vege" izdanju u kombinaciji sa povrcem.;)
Sastojci: 2 veca plava patlidzana, 1 crni luk, 2 sargarepe, 2 paprike, 1 paradajz, 1 manja soljica rize, so, biber, seckano presuno lisce
Priprema:
Plave patlidzane oprati i iseci po duzini na pola, izdubiti i malo posoliti. Na ulju proprziti sitno seckani crni luk, dodati sargarepu, papriku iseckanu na kockice, oljusteni paradajz i "meso" od patlidzana koje smo izdubili i usitnili. Dodati i jednu soljicu rize, sipati malo vode koliko da prekrije provrce, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve zajedno dinstati oko 15-20 minuta i na kraju posuti seckanim persunovim liscem.