Sada je pravo vreme za ovakve poslastice, nešto između fine kreme i sladoleda - karamel parfe, veoma je lagan za pripremu i sve što treba da uradite je da ga dobro rashladite pre služenja i zatim uživate u bašti ili na balkonu u toplim letnjim večerima. Tanjire prethodno rashladite pre nego što ga poslužite, pa se neće tako brzo topiti. Potrebni su nam sledeći sastojci:
Sastojci: 4 žumanca, 4 kašike šećera, 2 belance, 2,5 dl slatke pavlake
Karamel: 100 g šećera, 1 dl slatke pavlake
Priprema:
Prvi napravite karamel: rastopite
na tihoj temperaturi 100 g šećera da dobije finu boju svetlog karamela. Dodajte 1 dl slatke pavlake i sve zajedno kratko prokuvajte da se dobije gušći umak. Ostavite na stranu.
Belanca
umutite u čvrst šam, a slatku pavlaku umutite kao šlag. Posebno umutite 4
žumanca sa 4 kašike šećera i dodajte pripremljeni karamel. Na kraju pažljivo
umešajte umućenu slatku pavlaku i belanca. Sipajte u dublji četvrtasti kalup i
ostavite par sati u zamrzivaču da se fino stegne. Kad se parfe dobro rashladio,
isecite na šnite i dekorišite figuricama od karamelisanog šećera.
Dekoracija: rastopite 100 g šećera kao karamel, pa kašičicom napravite figurice na foliji koju ste prethodno namazali sa malo ulja. Kad se figurice ohlade i stegnu, mogu se lako odvojiti sa folije.
Receptić je iz aprilskog izdanja magazina MEZZE (2013.).
Još par receptića za sve ljubitelje karamela u poslasticima, naš omiljeni desert je karamel sutlijaš:)
1. Ledeni breg (parfe od griza sa karamel prelivom)
2. Karamel sutlijaš
3. Karamel mus (po Jeleninom receptu)
4. Karamel sladoled
5. Fine karamele
Obožavam ukus karamela i ovo je zaista fenomenalan recept. Kako samo primamljivo deluje, njam, njam...
ОдговориИзбришиVolim ovu poslasticu, predivno deluje :)
ОдговориИзбришиOdličan j.leti često ovako pravim i semifredo,vrlo ukusno
ОдговориИзбришиovo ti je fino!
ОдговориИзбришиuh, ko bi mu odoleo? baš mami.Prijatno:))
ОдговориИзбришиVolim ove hladne varijacije koje nisu sladoled, divno izgleda, kao i ledeni breg, koji sam ocigledno negde propustila :))))
ОдговориИзбришиPrekrasno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala drugari, nadam se da ce fino prijati na ovim tropskim vrucinama.:) Puno vas sve ljubim i pozdravljam!
ОдговориИзбришиNisam preveliki ljubitelj parfea, a li ovo mi tako fino, lagano i pjenasto izgleda da me odmah privuklo. A karamel dodatak je odličan dodatak i kombinaciju čini potpunom !
ОдговориИзбриши