Može i obrnuto, zapravo kako iskoristiti višak belanaca ili žumanaca koji nam nekada preostanu. Za početak, možete napraviti neke od ovih kolačića, odlični su za grickanje uz popodnevnu šoljicu čaja, a lepo izgedaju i na tanjiru "ušukani" između ostalih sitnih kolača . Baka je najviše volela da pravi beli komisport i grilijaš trougao, pa je uvek imala dve vrste lepih kolača kada joj dolaze gosti.
Zapravo ideju da napravim ovaj post dala mi je jednom prilikom Jelena, vremenom ću verovtano dopuniti spisak, a možete i vi podeliti sa nama još neku lepu ideju. Koje vi receptiće najradije pravite i kako trošite višak belanaca ili žumanaca?:)
Komisprot
Sastojci: 6 belanaca, 200 g šećera, 150 g brašna, 1 dl ulja, 150 g miks seckanih oraha, suvih kajsija i suvog grožđa, malo naribane limunove korice
Priprema:
Umutite
belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Sipajte ulje, narendajte
malo limunove korice i pažljivo umešajte
brašno. Orahe i suve kajsije sitno iseckajte i zajedno sa suvim grožđem
umešajte u smesu od belanaca. Sve lepo izjednačite.
Kalup
za srneća leđa premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte pripremljenu smesu
i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko 30-tak minuta na 180 C.
Proverite štapićem da li je sredina mekana, pa ako na štapiću ne ostane ništa
izvadite kalup iz rerne. Sačekajte da se malo prohladi, a onda preokrenite na
tanjir. Da biste lepo isekli kolač, sačekajte da se potpuno ohladi.
Grilijaš trougao
Priprema:
Prvo
pripremite grilijaš: otopite 150 g šećera kao karamel, sipajte na nauljeni
tanjir i kad se ohladi usitnite u avanu.
U
posudu sa debljim dnom stavite žumanca, 200 g šećera i maslac. Mešajte na
umerenoj vatri dok se maslac ne istopi. Kad počnu da se pojavljuju mehurići,
kuvajte još 3-4 minuta da se malo zgusne. Pomerite sa ringle, dodajte sitno
seckane orahe i keks, a na kraju umešajte usitnjeni grilijaš. Izjednačite smesu
i sipajte u truoglasti kalup obložen folijom. Sutradan isecite na štanglice.
Napomena:
pazite da se smesa ne kuva dugo, jer će se mrviti prilikom seckanja.Ukoliko
ostane suviše mekana, može se staviti između dva lista oblande i posle iseckati
na štanglice.
Padobranci
Sastojci:
6 belanaca, 300 g šećera, 400 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, malo
limunovog soka
Priprema:
Umutite
čvrsto belanca uz postepeno dodavanje šećera. Treba dodati i malo limunovog
soka da bi se belanca bolje umutila. Na kraju pažljivo umešajte mlevene orahe i
keks.
Smesu
sipajte u špric i pravite puslice na plehu obloženom papirom za pečenje, neka imaju
dovoljno razmaka. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 120 C oko 20-30
minuta. Pazite da puslice ostanu svetle boje i da tek malo zarumene na ivicama.
Izvadite iz rerne, sačekajte još koji minut da se prohlade u plehu pa ih tek
onda prebacitie na tanjir.
Puslice
možete spajati kremom od žumanaca umućenim na pari, fondanom, ganaš kremom,
rastopljenom čokoladom i sl.
Štanglice sa limunom
Sastojci:
6 žumanaca, 6 kašika šećera, 1 vanilin šećer, sok i kora jednog neprskanog
limuna, 200 g maslaca, malo pakovanje oblandi
Fondan:
200 g šećera u prahu, 1 kašika limunovog soka, malo vruće vode, 1 kašičica ulja
Priprema:
Umutite
žumanca sa šećerom i skuvajte krem na pari. Pri kraju kuvanja dodajte sok i naribanu
koricu limuna, pa kuvajte još malo dok se fil ne zgusne. Kad se ohladi umešajte
maslac i nafilujte oblande. Dobro pritisnite nekim težim predmetom ili knjigama
i ostaviti par sati dok se fil ne stegne.
U
međuvremenu pripremite fondan: umutite varjačom šećer u prahu sa limunovim
sokom i par kašika vruće vode dok ne postigne željenu gustinu. Na kraju dodajte
1 kašičicu ulja i prelijte preko oblande. Možete isprskati i sa malo
rastopljene čokolade i izvući ukrasne šare. Kad se glazura potpuno stegne iseći
kolač na štanglice.
(recepte možete pročitati i u septembarskom izdanju magazina MEZZE:)
S obzirom da je ovih dana pravo miholjsko leto, možda ćete dobiti inspiraciju da napravite i sladoled i tako potrošite žumanaca... još par ideja iz arhive za slatkiše od belanaca/žumanaca.:)
1. Puslice od kafe
2. Karamel sladoled
3. Sladoled od vanile i čokolade
Stalno sam u potrazi za kolačima sa bjelanjcima, ovaj prvi mi se posebno sviđa;)
ОдговориИзбриши:)) Cini mi se da vec osecam miris nekih finih kolacica iz rerne...;)))
Избришиja pak uvijek znam što s bjelanjcima, ali žumanjci su mi problem - sviđaju mi se limun štangice :)
ОдговориИзбриши:)) Najlepse je od zumanaca napraviti neku finu kremu ili sladoled, te limun stanglice su jako zgodne, nadam se da ce receptic fino posluziti.:)
ИзбришиI ja se isto patim sa žumancima...a i draža su mi žumanca! Divni svi recepti i slike!
ОдговориИзбришиHvala Tajana, zumanca se uvek mogu fino iskoristiti za neku kremu, kuvanu na pari ili sa mlekom... a moze se napraviti i odlican sladoled.:))
ИзбришиJoš ja sladoled NUMEM da spremim :-D.
ИзбришиNemoj da mi tu zabusavas, hihii... evo dopunila sam recept sa linkovima, jos je lakse napraviti sladoled nego torticu, a za torte si pravi maher.;)))
ИзбришиOdličan post! Uvijek izbjegavam recepte u kojima postoje ostaci bjelanjaka/žumanjaka, baš zbog toga što ne znam što bih s njima.
ОдговориИзбриши:))) Sada uvek imas zgodno resenje, mislila sam da ubacim jos neki receptic, ali verovatno ce to biti poseban post.:)
ИзбришиOd kada sam otkrila da belanca mogu da se zamrzavaju, nemam više problema sa njima! Sakupim ih i onda naravno napravim komisprot ;) Žumanca mi retko kad ostanu, ali mi se svidja ovaj grilijaš trougao!
ОдговориИзбришиBas sam se pitala da li se belanca mogu zamrznuti, nisam nikada probala... eto, dobro je da sada znam.:) Grilijas se moze napraviti i oblandi, mada je meni nekako lepsi kao trouglic.:)
ИзбришиE, i ja zamrzavam belanca ali i pre toga nisam imala problem sa njima jer mi Miša stalno traži puslice. Još jednom provereno - ok se zamrzavaju :-) samo je bitno da se sporo i postepeno odmrznu. A meni se posebno dopadaju ove štanglice sa limunom <3.
ИзбришиDobare savet, zlata vredi... hvala punoo!:)))
ИзбришиDa, da, provereno! Kako koje belance dodaješ, tako vraćaš u zamrzivač i samo beleži koliko ih imaš da bi znala za kasnije. Odmrzavam ih najčešće u frižideru preko noći, do jutra se skroz odmrznu i spremna su za upotrebu. Mute se podjednako dobro i čvrsto kao i sveža.
ИзбришиJa obozavam komisbrot i generalno uvek imam visak belanaca..
ОдговориИзбриши:)) To je pravi cajni kolacic, a zgodno je sto se moze napraviti u razlicitim kalupima, pa svaki put bude drugaciji.:))
ИзбришиNa sličan način i ja iskorištavam bjelanjce, imam i jedne keksiće u koje idu i to je to
ОдговориИзбришиMozda receptic za te keksice bude uskoro na tvom blogu?:))
ИзбришиBaš dobro sve na jednom mjestu.
ОдговориИзбришиPredlozi su ti odlični, a sa ostatkom belanaca uglovnom pravim šampitu:)
ОдговориИзбришиHvala za recepte.
Sradačan pozdrav.
Hvala Rado, sampita isto zvuci odlicno, nisam se toga setila.:) Saljem ti puno lepih pozdrava!:))
ИзбришиOdlična kolekcija recepata :)
ОдговориИзбришиHvala Anja.:)))
ИзбришиJako lijep pregled recepata, sve mi se sviđa, a bjelanjce obično zamrznem pa čekam priliku za Pavlovu ili takav neki kolačić. Ovdje bih u svaki rado zagrizla, ali se ipak priklanjam padobrancima :)
ОдговориИзбришиSad kad sam saznala da se belanca mogu zamrzavati, moracu jednom da isprobam... samo da ih prvo sakupim.:)) p.s. rado bih ti poslala tanjiric ovih malih vragolana.:))
ИзбришиKako propustih ovako dobar post pojma nemam. Stvarno si nam dala lepe recepte. Taj raskorak si nam sjajno rešila :-)
ОдговориИзбришиDrago mi je ako sam bar malkice pomogla, nadam se da ce neki receptic fino posluziti.:)
ИзбришиDraga Senka, hvala Vam na javljanju i na obavestenju.:)
ОдговориИзбришиJa bih sve ovo rado probala:) Bas mi se trazi nesto slatko:))) Kako si to divno uslikala, ma samo da ih gledam:)
ОдговориИзбришиSamo kazi ako treba da teleportiram jedan paketic do tebe.:)))
ИзбришиLana, juce sam pravila komisbrot po tvom receptu, ispao je savrsen! Znas da imam malog izbirljivca kuci, njemu se dopalo!!! Muz trazio repete... Stavila sam brusnice, suve sljive, orahe i lesnike, bas sve potaman. Pravim sigurno ponovo!
ОдговориИзбришиPozdrav draga, svidja mi se vocna kombinacija koju si stavila, mozes ga praviti i u kalupu za srneca ledja, pa cak i kao manji kugof... posebno mi je drago da je malisa uzivao, vidim da ces uskoro imati malog asistenta u kuhinji.:))) mah-mah...
Избриши