Dragi moji, recept koji sam obecala da cu napisati u jednom od narednih postova... a sada je konacno dosao na red.:) Verujem da ce se malisani najvise radovati ovim zekama, ali od istog testa mozete praviti i druge oblike po zelji, pokusajte da napravite malo jagnje (kao u nastavku recepta), pogacu ili jednostavno oblikujte vencice u koje cete staviti uskrsnja jaja u boji.:))
Da ne bih kuckala kao posebne recepte, ovde mozete pronaci jos nekoliko lepih ideja za Vasu uskrsnju trpezu: uskrsnji vencici i kiflice, slatke pletenice, gnezda sa spanacem i na kraju nesto cokoladno delikates torta.:))
Uskrsnji zeka
Sastojci: 600 g mekog brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, oko 3,5 dl mlakog mleka, 1 kaf.soljica (0,75 dl) ulja, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, susam
Priprema:
Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka, pa sa brasnom i ostalim sastojcima, umesite glatko i mekano testo. Ostavite da se odmori 10-15 minuta.
Testo podelite na dva dela od kojih cete napraviti dva zecica. Od jednog komada testa oblikujte dve kuglice (vecu i manju) za telo i glavu, te nos, usi i sapice (kao na slici). Od dva zrna bibera napravite okice, a za brkove upotrebite spagete. Na isti nacin napravite jos jednog zeku.:))
Zeke stavite na pleh za pecenje preko masnog papira i ostavite na toplom jos 10-tak minuta dok se rerna ne zagreje. Testo ne treba dugo da stoji jer ce rasti pa se moze desiti da zeke izgube oblik, dovoljno je sacekati samo nekoliko minuta. Pre pecenja testo premazite umucenim jajetom i po zelji pospite susamom. Pecite na 200 C oko 20-25 minuta.
Ako vise volite pecivo u slatkoj varijanti, pogledajte onda Nadine uskrsnje zecice sa grozdjicama, kao i slatke zeke koje je pravila Monika.:))
Uskrsnje jagnje
Od iste kolicine testa kao u prethodnom receptu, mozete napraviti i uskrsnje jagnje.Testo podelite na jednu vecu lopticu (za glavu) i 15 manjih (za telo i nozice). Slozite ih na oblozen pleh tako da dobiju izgled jagnjeta. Za oci i nos stavite po jedno zrno bibera (kao na slici).
Testo premazite umucenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Od navedene kolicine sastojaka mozete napraviti jedno manje jagnje i jednog malog zeku... lepo provedite praznike!:))
Preslatka peciva si napravila, bravo!
ОдговориИзбришиLijep pozdrav Mignonne:)
Graziose queste forme, ciao ☺ ♥
ОдговориИзбришиJagnje me oborilo s nogu :) za Uskrs ću imati goste sa dečicom pa bi ovo zista mogla da napravim
ОдговориИзбришиKako su ti slatki:))) bas slatki!
ОдговориИзбришиBravo,majstore! Vanja
ОдговориИзбришиA joj!!! Ne mogu doći sebi! Prekrasno!
ОдговориИзбришиI ja bih uvek da uzviknem "bravo!" kad god ti objaviš novi blog post.
ОдговориИзбришиDivni su!
ОдговориИзбришиJa se uvijek divim tvojim spretnim prstima i prekrasnim rukotvorinama, mene ovi oblici vesele baš kao da sam malo dijete :) Bravo, prekrasno! I što je najvažnije- jako ukusno!
ОдговориИзбришиSAVRŠENSTVA!!!
ОдговориИзбришиPrelepo!!!!
ОдговориИзбришиpreslatki su i divno su ti uspjeli. Kako za ovo ne treba sate dizanja, bilježim!
ОдговориИзбришиMary had a little lamb,
ОдговориИзбришиlittle lamb, little lamb...
Odlične ideje, a jagnje mi se baš dopada:)
Pozdrav, dear
Ne mogu ga se nagledati, preslatki je:)
ОдговориИзбришиPreslatko mi je !!Ne znam sta mi se vise svida...ako budem imala vremena,mozda i ja napravim za poklon !!!:)
ОдговориИзбришиNe znam sta mi se vise svidja,zeka ili jagnje.Majstorice!!!:))
ОдговориИзбришиLana, taman kad pomislim da su tvoje majstorije dosegnule toliko visoku granicu da sve savršeno izgleda (uvijek!!) i da me više ne možeš iznenaditi jer ništa manje od savršenog od tebe ne očekujem, ti me (ipak, uvijek i iznova) uspiješ iznenaditi :) Savršeno!
ОдговориИзбришиPreslatki su draga Lana, kao sto kaze Maja, troji recepti i fotke su zaista pravo savrsenstvo!!! Hvala ti na divnim idejama, bas si mi ulepsala dan, ovo cu obavezno praviti za Uskrs svojoj unucici!!! Poljubac mila!
ОдговориИзбришиPrekrasno ! Kada sam vidjela zeca oduševila sam se a tek kada sam vidjela jagnje skroz me osvojilo ! Bravo na ovim izvedbama , izvrsno !!
ОдговориИзбришиLana, neprestano me oduševljavaš. Predivne su ti ove uskršnje ideje. :)
ОдговориИзбришиjako mi se svidjaju! probat cu u subotu!
ОдговориИзбришиI meni se jako sviđaju. Mislim da je klincima ovo posebno zanimljivo. Bilježim recept.
ОдговориИзбришиPa ovo je prekrasno! ne znam sta mi se vise svidja, zecic ili jagnje... Savrseno!!! Pokusacu napraviti zecice za necake :)
ОдговориИзбришиPozdrav :)
Oh, Bože! Pa ovo je prekrasno!
ОдговориИзбришиOdusevljena sam. Prelepo :)
ОдговориИзбришиStvarno oduševljavaš uvijek iznova svojim divnim idejama,ovo je preslatko napravljeno i vjerujem da je preukusno..velika pusa!
ОдговориИзбришиDragi moji, hvala vam puno svima na poseti i lepim komentarima, bice mi drago ako neki od ovih receptica fino posluzi...zelim vam svako dobro i da lepo provedene uskrsnje praznike, pa nastavljamo posle sa novim delicijama!:)))
ОдговориИзбришиBožanstveno,Lana!
ОдговориИзбришиSrećan Uskrs želim tebi i tvojoj porodici!
Pa evo zeka i kod tebe :-) Preslatki su. Steta sto nisam ranije vidjela ovaj post, rado bih napravila ovo jagnje. Bas je super.
ОдговориИзбришиSrecni praznici :-)
:))Hvala, cure...a zeke samo iskacu sa nasih blogova, hihih...ma, neka ih samo kad su tako slatki, sve najbolje za Uskrs!:))
ОдговориИзбришиJagnje je genijalno!Hristos Vaskrese!
ОдговориИзбришиPreslatki suuu!!! :) posebo janje :)
ОдговориИзбришиVery cute! I love it!
ОдговориИзбриши:)))
ОдговориИзбришиMe gusta mucho este conejo y esta oveja.
ОдговориИзбришиUn saludo.
Draga moja minjoncic,
ОдговориИзбришиtebi i tvojoj porodici zelim srecan Uskrs i uskrsnje praznike! :)
Hvala na ovim divnim idejama, jagnjence sam napravila i svi su bili odusevljeni kako izgledom, tako i ukusom pogace.
:-***
Kod mene ponovo ali ove godine i na stolu i na blogu
ОдговориИзбришиhttp://kadjakuvam.blogspot.com/2013/05/uskrsnji-zecici-i-jagnjad.html