Dragi moji, nadam se da ste juce malo odmarali i da ste lepo proslavili praznik sa vasim najmilijima, uz neke fine slane i slatke delicije. Ali ako se jos uvek najradije motate po kuhinji i raspolozeni ste da nesto pravite ili mesite, onda vam najtoplije preporucujem da isprobate ovaj receptic.:))
Verujte da je puno jednostavnije za pripremu nego sto to izgleda kad prvi put procitate recept i sve mozete napraviti za nesto manje od dva sata (racunajuci i vreme koje je potrebno za pecenje;)). Ako vise volite, od ovog testa mozete napraviti i finu lisnatu pogacu kao sto sam radila ovde , a za pletenicu vam je potrebno samo jos dodatnih 10-tak minuta. Ovo je vrlo lepo posluziti kad imate neke goste ili jednostavno pozelite da obradujete vase ukucane finim doruckom... vrlo je ukusno i kada ostane za veceru;))
Sastojci: 750 g mekog brasna, 40 g svezeg kvasca, 1,5 kasicica soli, 2 kasike ulja, 2 jaja, 2,5 dl mleka, 1 dl mineralne vode
Za premazivanje i nadev: 250 g margarina, 100 g sunke ili pancete, 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplo mesto da ispuni solju. Zamesiti srednje meko testo od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih navedenih sastojaka.
Razviti koru 30×30 cm, premazati sa 1/3 margarina (sobne temperature) i posuti kockicama sitno seckane sunke ili pancete. Zaviti u rolnu (slika 2.), pokriti i ostaviti da odmara 10 minuta . Ponoviti ceo postupak jos dva puta sa odmaranjem od 10 minuta. Testo svaki put zavijati u rolnu sa drugog kraja, znaci prvi put krenuti od sebe pa savijati prema gore, sledeci put poceti sa leve strane i zavijati prema desno, treci put ponoviti kao na pocetku.
Testo pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta a zatim premazati umucenim jajetom i staviti da se pece u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 40-tak minuta dok lepo ne porumeni....prijatno!;)))
Sretan Uskrs draga Lana!
ОдговориИзбришиI ova pogača, kao i sve iz tvoje kuhinje, izgleda neodoljivo lijepo. :)
Ovo mi je fenomenalno! Moram probati!
ОдговориИзбришиJoš jedan divan recept, zaista izgleda fantastično:) Pozdrav
ОдговориИзбришиJoš jedna izvrsna delicija iz tvoje kuhinje! Sretan Uskrs :)
ОдговориИзбришиIzgleda vrlo primamljivo :)
ОдговориИзбришиLana, pogledala sam sve divote koje si napravila u zadnjih mjesec dana, sve ljepše od ljepšeg. Stvarno vrhunski i ideje i izvedba i savršeni recepti.
ОдговориИзбришиDraga Lana, tebi i tvojima želim srećan Uskrs. Prelepa pletenica i tako raskošna!
ОдговориИзбришиJedno pitanje.
ОдговориИзбришиDa li se posle prve rolade i odmaranja od 10 min, rolada ponovo rastanji u koru pa premaze sa 1/3 margarina i pospe pancetom ili ja nisam dobro razumela recept?
Hvala unapred
Da, svaki put kad se kora razvije premaze se sa 1/3 margarina i posipa seckanom sunkom ili pancetom da bi se fino listala.:) p.s. odgovor prilicno kasni, ali nadam se da je pletenica fino uspela.:)
ОдговориИзбриши