субота, 28. мај 2016.

Grisine sa pivom... gric, gric:)



Kad smo pre nekog vremena radili promociju crnog piva, od proizvođača smo dobili karton proizvoda za potrebe snimanja (i degustacije:), pa je trebalo smisliti kako ga potrošiti.:) Sećate se da smo već pravili Bavarske perece sa pivom, a posebno je dobro došlo u receptu za Sočnu piletinu u crnom pivu (iz magazina MEZZE).

Ovog puta pivo je poslužilo za krckave grisine sa susamom i kikirikijem.:) Napravite turu ovih grickalica i odaberite par dobrih naslova za opušteno filmsko popodne, želim vam prijatan vikend!:))


Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 1 žumance, 2 dl ulja, 2 dl crnog piva, oko 100 g susama ili pečenog mlevenog kikirikija + 1 belance za premazivanje

Priprema: 

U dubljoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so (možete dodati i kašičicu omiljenih suvih začina, mlevenu papriku, origano, kim i dr.). Dodajte žumance, ulje i pivo i zamesite glatko testo, po potrebi dodajte još malo brašna. Oblikujte lopticu i ostavite da odmara desetak minuta.


Testo rastanjite u pravougaonu koru i premažite blago umućenim belancetom. Obilato pospite pečenim mlevenim kikirikijem ili susamom, može i naribanim kačkavaljem ako želite. Isecite na trakice širine oko 1,5 cm i svaku spiralno uvijte oko ose. Možete praviti duže ili kraće štapiće.

Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. Zatim prebacite na ravan tanjir da se malo prohlade. Možete ih praviti i u posnoj varijanti, bez jajeta, u tom slučaju testo samo premažite vodom da bi se semenke bolje zalepile.  Prijatno grickanje!:)


Ovog leta se planira početak radova na uređenju centralnog gradskog trga, ukloniće se parking pored Robne kuće, postojeća fontana biće premeštena u parkić na Hisaru, čak će i Toma Zdravković dobiti novo mesto. Sudeći po planovima, bojim se da će biti previše betona a premalo zelenila. Preostaje nam jedino da sačekamo i nadam se da će lepo izgledati kad se sve završi... do tada, par fotkica za arhivu.:)

(panorama Leskovca)


        (cvetni kutak na terasi:)

(divan dan za fotkanje:)


16 коментара:

  1. Uh al bi mi sad pasovalo ladno pivce i još bolje ove grickalice!!! Lep krajolik a i tvoje biljčice. Nadam se da će preživeti zelene oaze. ♥

    ОдговориИзбриши
  2. I ja idem, i ja! Meni nemoj kafu, ali dupliraj pivo!
    Divne grickalice! Nisam pravila sa kikirikijem, zvuči mi super.. a ovo Zaječarsko obožavam ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Divnooo, stavljam i sladoled za moje drage dame.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Za mene jedna sladja kafica, pivo mogu da preskocim, ali grickalice... planiraj duplu porciju :-))))

    ОдговориИзбриши
  5. Joj, divno i bilježim! Posebno dobra i neobična ideja.
    Svako "preuređenje" vodi betonizaciji. Na žalost.

    ОдговориИзбриши
  6. Terasa je fenomenalna :)) Kako se zove biljka s žutim cvećem, koje liči na maslačak?

    "Gric, gric" vrlo primamljivo i, rekla bih, jeftino pecivo :)

    ОдговориИзбриши
  7. Joj, ne znam kako se zove, sef je negde zapisao al‘ sad ne moze da nadje papiric, pitace ponovo na pijaci.:)) Vrlo je zanimljiva sa tim zutim lopticama na vrhu, nisam videla nista slicno ranije.:)) p.s. a grickalice su veoma "zarazne" i posle par komada obavezno ih sakriti od sebe.:))

    ОдговориИзбриши
  8. Super su grickalice, moram nešto slično smisliti za nogometno prvenstvo. Balkončić je baš sladak!

    ОдговориИзбриши
  9. Napravila sam :)) Moji momci gledaju Evropsko prvenstvo u fudbalu, pa su kupili pivo, a uz pivo su dobili grisine :)

    ОдговориИзбриши
  10. Одговори
    1. Draga Sandra, mozete koristiti i jedne i druge, ja ih obicno sama ispecem u rerni tako da su neslani, ali mozete staviti i vec posoljene - bice pikantniji.:))

      Избриши