петак, 27. фебруар 2015.

Džem od limuna


Znate da rado pravim po Ljubicinim receptima i sa velikim uživanjem sam isprobala većinu recepata koje mi je poslala (neki od njih još uvek čekaju na red za probu:). I ovo je jedan od njih - džem od limuna je divan spoj slatkog i osvežavajućeg ukusa, odličan je dodatak voćnim kolačima i štrudlama, ali može biti i zanimljiv deo raznih koktel grickalica.

U nastavku pročitajte originalni Ljubicin recept za ovaj fini džem i pogledajte predlog za ukusne zalogajčiće sa sirom i džemom od limuna.:)

Džem od limuna (po Ljubicinom receptu)


Sastojci: 1 kg limuna, 500 g šećera, 2 dcl jabučnog soka, mahuna vanilije

Priprema:

Oguliti koru limuna, isjeći na četvrtine a potom na kockice. Odstraniti koštice.

U soku otopiti šećer, dodati seckani limun i sjemenke vanilije (ili vanilin šećer). Kuhati 45 minuta uz češće mješanje da ne zagori .

Polagano stavljati dzem u staklenke, zatvorit i okrenut tegle na poklopac dok se ne ohlade. Kasnije sestaklenke okrenu i uživamo. Džem se može stavljati u nadjeve od jabuka, kod štrudela, u poneka biskvitna tijesta sa voćem.


Utisci: džem sam pravila od 600 g limuna (to su otprilike 4 veća limuna), a kad sam ih očistila od kore dobila sam oko 300 g "mesa" limuna. Meni je nekako bilo zgodnije da ih najpre isečem na četvrtine, a potom oštrim nožem samo izvadim sredinu limuna. Sve je vrlo brzo bilo gotovo i za nešto manje od sat vremena dobila sam teglicu mirisnog džema, a iskoristila sam ga za fine zalogajčiće (pogledajte recept u nastavku:).


Zalogajčići sa sirom i džemom od limuna


Sastojci: 150 g Brie sira (može i neki drugi mekani, punomasni sir), 1 manji baget, malo maslaca, džem od limuna

Priprema:

Baget isecite na tanje kriškice i premažite sa malo maslaca. Na svaku kriškicu stavite po šniticu mekog sira i zapecite desetak minuta u zagrejanoj rerni. Za to vreme sir će se fino rastopiti a hlepčići će postati hrskavi.

Odgore stavite po kašičicu džma od limuna i odmah poslužite. Prijatno grickanje!:) 


понедељак, 23. фебруар 2015.

U gostima kod Naleta :)


U današnjem postu nema receptića, ali zato ima puuuno "ukusnih" fotkica!:)) Danas smo u gostima u Naletovoj kuhinji, na blogu Coolinarija, a sve u okviru igrice FBI rukavice čiji je kreator naša Maja.

Neke osobe vam jednostavo postanu bliske iako ih možda nikada pre toga niste upoznali. Nekako se prepoznate jer delite slična interesovanja, a komentari ostavljeni ispod postova su uvek dobronamerni i izmame vam osmeh na lice. Jedna od takvih osoba je upravo naša Nale.:)

Za istraživanje Naletove kuhinje i isprobavanje receptića imali smo puna dva meseca, a evo šta sam odabrala za probu od njenih đakonija (linkovi iznad svake slike vode do receptića:).

Kajmak pogača


Naša Nale je prava majstorica za fine pogače i peciva, zato je moj prvi izbor bila upravo jedna pogača sa kajmakom.:) Zanimljivog izgleda i još boljeg  ukusa, osvojila nas je na prvi zalogaj! Ovde postavljam samo par sličica pripreme, a kod Naleta pročitajte ceo recept - tople preporuke za probu!


Pogača izgleda poput  nekog veeelikiog puža, a tek što dobro miriše! Možete čak napraviti i male "pužiće" kao pojedinačno pecivo, biće zgodni da se ponesu za užinu na posao ili u školu.


Mislim da će se ova pogača naći uskoro ponovo na našem stolu.:)



Rolnice sa pečurkama i bešamelom


Ove rolnice su zaista nešto posebno.:) Veoma se brzo i lako naprave, čak i ako se odlučite za pola mere dobićete pun tanjir ukusnih zalogajčića. Fil možete napraviti i dan ranije, pa ih ujutru samo brzo smotati za doručak. Mislim da bi bilo fino dodati i malkice naribanog kačkavalja u bešamel preliv, eto možda sledeći put za probu - baš su nam se dopale, mmmmm.



Salata sa pečurkama


Pošto mi je ostalo dinstanih šampinjona (fil za rolnice), rešila sam da napravim i ovu ukusnu Naletovu salatu. Sa krastavčićima, mirođijom i pavlakom je zaista bila odlična i mislim da ćemo je od sada češće praviti.:) Klik da pročitate receptić.



Pirinač sa limunom i brokoli salata


Čini mi se da se dosta blogerica odlučilo upravo za ovaj fini receptić, i to sa razlogom. Pirinač sa limunom je potpuno drugačiji od svega što smo do sada probali, pikantan i osvežavajući u isto vreme. Salata od brokolija je bila odličan "kompanjon", za one koji se možda odluče da poste ovo je idealan receptić. Jedan od onih finih ručkova posle kojih se osećate lagano poput perceta, ručak za 5+!:)



Snežna lenja pita


Ovaj kolačić je pobrao sve pohvale, kako domaćih degustatora tako i komšija.:) Omiljena lenja pita sa jabukama u kombinaciji sa "kapicama" od umućenog šama, a između svega toga sočni fil od jabuka, malo seckanih oraha i fini sloj pekmeza od kajsija.


Ovaj kolač, pomalo rustičnog izgleda, oduševiće vas lakoćom pripreme i ukusom. Vrlo je izdašan i užvaćete u njemu dugo uz šoljicu omiljenog napitka. Kod Naleta možete pročitati originalni recept (i obavezno ga odštampajte u više primeraka kako biste mogli da ga podelite i komšijama:).


Ako ih možda još niste pravili, svakako isprobajte i sledeće Naletove recepte - na linkovima ispod je mali izbor nama omiljenih i već ranije isprobanih recepata sa bloga Coolinarija.:)


1. Fenjerčići
2. Propeć - vranjanska pita
3. Usukana maslenica
4. Integralni štapići

четвртак, 19. фебруар 2015.

Rustična pita od paradajza


Nedvno mi je moja draga Ljubica poslala link za recept koji je gledala u emisiji La prova del cuoco i napisala da bi mi se možda dopao za probu. Kaže da je ona već pravila i da je veoma ukusno. I zaista je bila u pravu.:)

Radi se zapravo o klasičnom testu za pizzu kombinovanim sa filom od paradajza i bešamel umakom. Vrlo ukusno i lagano za pripremu, pa ako možda još uvek razmišljate šta ćete praviti danas za večeru, eto jedne lepe ideje.:)

Na sledećem linku možete pogledati i video recept na Rai Uno (počinje od 25:00 min.).


Rustična pita od paradajza


Sastojci: 300 g brašna, 1 ravna kašičica soli, 1/2 kašičice sode-bikarbone, 100 ml mleka, 1 kašika kisele pavlake

Nadev: 500 g paradajz pelata (ili svež), 1 češanj belog luka, malo soli i bibera, bosiljak

Bešamel umak: 150 ml mleka, 100 ml pavlake za kuvanje, 25 g maslaca, 1 kašika brašna, 1/2 kašičice soli, 100 g parmezana ili kačkavalja

Priprema:

Izmešati brašno, so i malo sode bikarbone. Dodati kašiku pavlake i uz postepeno dodavanje mleka zamesiti testo. Testo zamotati u foliju i ostaviti pola sata u frižideru. Dok se testo odmara, napraviti nadev i bešamel umak.


Kalup za pečenje premazati maslacem (može se koristiti i kalup za tortu). Testo zatim rastanjiti u krug, tako da bude veći od prečnika kalupa. Preneti uz pomoć oklagije a višak testa prebaciti preko ivica kalupa.

Preko testa rasporediti najpre fil od paradajza, a preko toga sipati bešamel. Sasvim malo razmutiti varjačom da se sjedine oba fila (ne treba puno mešati). Ivice testa prebaciti preko fila i napraviti faltice (kao na slici). Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Sačekati da se pita malo prohladi pre nego što je isečete. Prijatno!:)


Nadev od paradajza: na ulju kratko propržiti jedan češanj belog luka da fino zamiriše, pa zatim dodati paradajz pelat ili svež paradajz iseckan na kockice. Posoliti po ukusu i dodati malo seckanog bosiljka. Dinstati desetak minuta da ispari višak tečnosti i da ostane gust paradajz sos.

Bešamel umak: na malo maslaca propržiti kašiku brašna, pa sipati mleko i pavlaku za kuvanje. Neprestano mešati da se ne naprave grudvice. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati oko 5 minuta da se umak zgusne. Na kraju dodati naribani sir i sve izmešati da se fino rastopi.


Napomena: ako možete da odolite, sačekajte da se pita malo prohladi pre nego što je isečete, jer je fil još uvek vruć i razliće se po tanjiru (a možete se i ispeći ako pokušate da ga probate još tako toplog). Mislim da ću sledeći put koru napraviti sa nešto manje brašna (možda 250 g), čini mi se da je za kalup prečnika 24 cm to sasvim dovoljno i da će korica biti tanja i krckavija.:)


понедељак, 16. фебруар 2015.

Ljubicine krofne od krompira


Ovog meseca smo uživali u divnim receptićima za pržena testa, pravile su se krofne, pržile fritule i uštipci. Evo još jednog finog recepta za vrlo ukusne krofne sa krompirovim testom, dok ih nisam probala nisam verovala da mogu biti tako ukusne. 

Recept mi je poslala moja draga Ljubica, pa ako su vam se dopali Slatki uštipci sa sirom koje smo pravili prošlog meseca, onda verujem da ćete voleti da isprobate i njene krofne. Sve Ljubicine recepte koje smo do sada pravili možete pronaći na blogu pod tagom Ljubica.:)

Krafne (po Ljubicinom receptu)


Sastojci: 250g brašna, 250g kuhanog krompira, 1 svež kvasac, 2 jaja, 50 g šećera, 50 g masla, sol, kora 1 limuna, malo mire od mandarna (može i od naranče)

Priprema:


Napraviti pire od krompira, pa u njega dodati brašno, dignuti kvasac, te ostale sastojke redom. Sve umjesiti u glatko tjesto i pustiti da nadođe.


Kidati male komade tjesta i rukama valjati malen duguljasti rolat. Spojiti krajeve i poslagati ih na stoljnjak posut sa malo braašna.  Kad opet nadođu, stavljati ih u vruće ulje i pržiti (ulje malo smanjiti, ne smije biti previše vrelo da se ne desi da izvana potamne a da unutra budu sirove).


 Gotove krafne posuti šećerom u prahu ili mješavinom šećera i cimeta.:)


Moji utisci: za ove krofne možete iskoristiti i višak pire krompira. Jedina izmena koju sam napravila u odnosu na originalni recept je da sam stavila pola kockice svežeg kvasca (25 g), učinilo mi se da će biti dovoljno za ovu količinu testa.

Testo se odmaralo oko pola sata i fino je naraslo, vrlo lako sam oblikovala venčiće. Na kraju sam jedan deo testa razvaljala u koru debljine 0,5 cm i okruglom modlicom izvadila nekoliko krofnica a male kružiće u sredinu sam napravila pomoću naprstka (kako izgledaju možete videti na drugoj slici pripreme, gore desno).

Za koji god oblik da se odlučite, brzo ćete ih napraviti, ostavite ih još pola sata da odmaraju pre nego što ih stavite u ulje da se prže (pazite da imaju dovoljno mesta za "brčkanje" u šerpici, jer će prilično narasti:).

Tople prepruke za probu (javite utiske ako ih budete pravili:)... prijatno grickanje!:)



субота, 14. фебруар 2015.

Praline sa jagodama


Jedan receptić za posebne trenutke (ako kojim slučajem proslavljate Dan zaljubljenih), ali i za svaku drugu priliku kada poželite da napravite nešto čokoladno i da obradujete sebe i drage osobe - domaće praline sa filom od jagoda.




Sastojci: 200 g čokolade (tamne, mlečne ili bele), 150 g jagoda (mogu biti i smrznute), 2 kašike šećera, 1 kašičica želatina

Priprema:

Čokoladu izlomite na kockice i rastopite na laganoj temperaturi. Kalup za praline premažite rastopljenom čokoladom uz pomoć četkice. Kad se čokolada potpuno stegne, premažite još jedan sloj čokolade. Da biste ubrzali postupak, kalup u međuvremenu možete staviti na kratko u frižider.


Napavite fil od jagoda: jagode pospite šećerom i kuvajte 10-tak minuta na jakoj temperaturi (kad malo omkešaju možete ih usitniti viljuškom ili štapnim mikserom). 

Razmutite kašičicu želatina u 2 kašike hladne vode, sačekajte par minuta i dodajte u jagode. Smanjite tempereturu i kuvajte još 5 minuta da se sve lepo zgusne. Zatim, pomerite sa ringle i ostavite da se žele malo prohladi. 


Napunite praline pripremljenim želeom, prelijte preostalom čokoladom i fino poravnajte. Kad se čokolada stegne, praline pažljivo izvadite iz kalupa. Čuvajte ih na hladnom do upotrebe.


Napomena: kao modlice za praline mogu poslužiti i kalupići za led. Možete koristiti bilo koju čokoladu, tamnu (sa 70% kakaa), mlečnu ili belu, a fil će biti podjednako ukusan ako ga napravite sa malinima ili stavite miks šumskog voća. 

Prijatan vikend svima i nadam se da ćete uživati u nekim finim čokoladicama.:)


Recept možete pogledati i u aktulenom broju magazina MEZZE. :)

среда, 11. фебруар 2015.

Gost kuvar: Romana i snežne jelkice


(fotografije i recept: Romana Radovanović)

Za ušuškane zimske trenutke, jedan veoma ukusan i maštovit desert koji će sigurno izmamiti osmehe vaših ukućana, a naročito onih najmlađih. Za današnje divne fotografije i recept zaslužna je  moja draga gošća na blogu Romana Radovanović. Možda se sećate njenih finih poslastica sa jagodama koje nam je pravila prošlog leta.:)

Uz ove jelkice (ili šišarkice, ako više volite:) zagrantovana je dobra zabava i puno poljubaca i smeha dok ih budete pravili zajedno sa vašim mališanima. Uživajte i lepo se zabavite!:)

Originalni recept je sa ove stranice.:)


Sastojci: 3 šolje čokoladnih O‘clock pahuljica, 6 grisina punjenih kikirikijem, 1/2 šolje kikiriki putera, 1/4 šolje Nutelle, 3 kašike putera, 1 šolja šećera u prahu + šećer za posipanje

Priprema:

Umutiti kikiriki puter, Nutellu, puter i šećer u prahu da dobijete ujednačenu, homognenu masu. Neka vam grisina posluži kao stablo jelkice, pa oko nje oblikujte formu jelke od pripremljene smese. Svuda okolo zabodite o‘ clock pahuljice (možete ih preseći na pola da dobijete željenu veličinu). Ređajte u visinu, svuda u krug, sve dok ne dobijete jelkicu visine 6-7 cm.


Najlepše se zahvaljujem mojoj dragoj gošći na sjajnim fotografijama i na lepom receptu koji je podelila sa nama.:) p.s. nadam se da će mi još koji put doći u goste!.:))

недеља, 8. фебруар 2015.

Starogradske kiflice


Jedan divan starinski recept za prhke kiflice uvaljane u mešavinu šećera, cimeta i lešnika, punjene Nutellom. Originalni recept je sa Coolinarike a objavila ga je Unikatica. Sigurna sam da ćete uživati u ovim slatkim zalogajima uz popodnevnu šoljicu toplog čaja.:)

Starogradske kiflice


Sastojci: 300 g brašna, 200 g maslaca, 200 g svežeg sira, prstohvat soli

Fil: 150 g Nutelle, 50 g prženih lešnika

Smesa za posipanje: 150 g mlevenih lešnika (badema ili oraha), 150 g šećera, 1 kašičica cimeta

Priprema:

Izmrviti brašno i maslac među prstima da se naprave grudvice. Dodati oceđeni sveži sir i umesiti glatko testo. Podeliti na 4 dela i oblikovati loptice, pa svaku zamotati u foliju i staviti u frižider na sat vremena.

Radnu površinu posuti mešavinom mlevenih lešnika, šećera i cimeta. Izvaditi jednu lopticu testa pa razviti okruglu koru. Posuti pripremljenom mešavinom, pa još par puta okrenuti da se sve dobro zalepi.


Koru podeliti na 8-12 delova i svali deo malo zaseći na sredini. Izmešati Nutellu sa prženim mlevenim lešnicima, pa na svaki trouglić staviti po kašičicu fila. Zaviti kiflice i poređati na pleh. Ponoviti postupak sa preostale 3 loptice testa. Peći na 180 C da blago zarumene na ivicama.

Od ove mere se dobiju dva pleha kiflica. Kiflice  se mogu čuvati u zatvorenoj kutiji nekoliko dana.

Prijatno grickanje!:)


Najtoplije preporuke za ovaj lepi Unikaticin recept, ako ih jednom isprobate sigurna sam da ćete ih praviti još puno puta.:)


уторак, 3. фебруар 2015.

Ručak iz papira


Zapravo više ideja nego recept, kako za kratko vreme spremiti ukusan ručak u papiru ili alu foliji. Evo nekoliko predloga koji će, nadam se, fino poslužiti i inspirisati vas. Na ovaj način možete pripremati meso, ribu ili povrće, svi sastojci će se fino stopiti i dobićete sočno i ukusno pripremljeno meso/ribu, a povrće će upiti sokove od pečenja.

Krmenadle pečene u papiru

Sastojci4 krmendle, 100 g šampinjona (mariniranih ili svežih), manja glavica crnog luka, belo vino, so, biber, malo maslaca

Priprema:

Krmenadle posolite i kratko zapecite sa obe strane na malo maslaca i ulja. Izvadite ih iz tiganja i odložite na stranu, pa na tom istom ulju propržite sitno seckani crni luk i listiće šampinjona. Sve začinite po ukusu, pri kraju dodajte malo belog vina i kratko prodinstajte.


Pripremite 4 papira za pečenje, svaki premažite sa malo maslaca i rasporedite krmenadle. Preko mesa stavite dinstane šampinjone. Zatvorite paketić i krajeve papira dobro zavrnite. Poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 10-15 minuta. Pre služenja otpakujte paketić i sve lepo servirajte na tanjir.


Recept je objavljen prošle godine u letnjem dvobroju magazina MEZZE (na strani 76.).


Vratne krmenadle pečene u foliji


Sastojci: 4 vratne krmenadle, 40 g maslaca, so, biber u zrnu, 2 listića lovora, ruzmarin

Priprema:

 Meso posolite i pobiberite po ukusu, pa kratko propržite sa obe strane na zagrejanom ulju ili maslacu. Možete staviti i nekoliko zrna bibera i listiće lovora za pikantniji ukus. Pecite ih desetak minuta na jakoj temeperaturi da se uhvati fina korica.

Krmenadle zatim prebacite na alu foliju, prelijte masnoćom od prženja ili dodajte komadić maslaca odgore. Svaki komad zasebno ušuškajte u foliju (dodajte i grančicu ruzmarina ako želite) pa poređajte na pleh. Pecite na 200 (u gornjem delu rerne) oko 30 minuta. Kad ih raspakujete dobićete sočne krmenadle a ostaće i fini sos za prelivanje.

Predlog za serviranje: uz ovako pripremljeno meso odlično ide salata od svežeg celera i pavlake.


 Salata od celera i kisele pavlake


Sastojci: 1 veća glavica celera, sok od 1/2 limuna, 2-3 dl kisele pavlake, prstohvat soli, mleveni beli biber po ukusu

Priprema: 

Celer oljuštite i naribajte na najsitnijoj stranici. Odmah poprskajte sokom od limuna da ne potamni. Dodajte malo soli i sveže mlevenog belog bibera po ukusu. Sve sjedinite sa kiselom pavlakom. Dobro rashladite i poslužite uz sve vrste pečenog mesa ili ribu.

Bon appétit!:)