Verujem da ćemo vas danas zatrpati sličicama pereca na našim blogovima.:) Ovog meseca smo, u okviru blogerske igrice KuVarijacije, pravili upravo Svetosavske perece po receptu naše drage Jafi sa bloga Kuhinjske čarolije.
Pravila sam ih još početkom meseca i nestale su u istom danu. tolo ih preporučujem za probu jer su veoma ukusne i lagane za pravljenje. Možete se čak igrati sa testom i praviti razne druge oblike, venčiće, štapiče i sl. U nastavku pročitajte originalni recept i utiske na kraju.:)
Sastojci: 500 g mekog brašna, 300 g oštrog brašna, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl mleka, 2 dl vode, 1 dl ulja + 1 jaje za premazivanje
Slani preliv: 3 kašike brašna, 1 kašika soli, malo hladne vode
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadodje. U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malkice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.
Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.
Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom. Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši. Prijatno grickanje!:)
Napomena: Jafi napominje da ih možete napraviti i u posnoj varijanti (bez mleka i jaja), a fine su i u integralnoj verziji.
Štapići treba da budu tanki kao olovčice i slobodno napravite veće perece, testo se onda neće spojiti prilikom pečenja. Možda ih neće stati puno odjednom u pleh (po 6-8 komada), ali se kratko peku i brzo ćete ih ispeći u nekoliko tura (druga tura je ispala već puuuno bolja:).
Od jednog dela testa sam napravila i venčiće i posula ih susamom, lepo su se uklopili. Testo rastanjite u dugački štapić i presavijte na pola, pa onda jednostavno upletite oba kraja i spojite u krug. Možete praviti i dugačke štapiće (poput onih koji se prodaju u pekarama), testo samo rastanjite u pravougaonu koru i zamotajte u dugačku kiflicu. Pred kraj pečenja isto ih poprskajte slanim restvorom i vratite da se još malo peku.
Draga Jafi, hvala puno na sjajnom receptu, sigurno ću ih praviti još puno puta, tople preporuke!:)))