Iz Ljubicine kuhinje stiže još jedan krasan praznični recept za Božićni kolač od belanaca sa suvim voćem. Ukoliko su vam možda ostala belanca posle pravljenja keksića, ovo je zgodan način kako da ih upotrebite. Želela bih još da vam prenesem i Ljubicine pozdrave, naime zamolila me je da vam kažem da se zahvaljuje svim divnim damama na lepim rečima i komentarima ispod recepata.:)
Nadam se da ćete i vi uživati u ovom kolačiću baš kao što smo i mi, a u nastavku sledi originalni recept koji mi je Ljubica poslala.:)
Božićni kolač
Sastojci:
12 bjelanaca
2 čaše od 2dl šećera
2 čaše od 2
dl brašna
1 čaša ulja
2 vanil šećera
15 dag
mljevenih oraha
15 dag
nasijeckanih badema
15 dag
grožđica
15 dag suhih
smokava
2 praška za
pecivo
Priprema:
Od bjelanaca
izraditi čvrsti snijeg. Uz stalno mijesanje postupno dodavati šećer, brašno, ulje
i vanil šećer. Umjesati orahe i sve ostale sastojke redom. Peći 60 min. na 150 C.
Moji utisci: ovo je jedan fin božićni kolač gde možemo da iskoristimo višak belanaca koja su nam ostala posle pravljenja keksića. Originalni recept je veoma izdašan, tako da kolač možete slobodno praviti od pola ili čak trećine mere.
Pošto sam imala četiri belanca viška, odlučila sam se da kolač ispečem u manjem kalupu za venac. Kalup sam prethodno namazala maslacem i posula sa malo brašna da se testo ne bi zalepilo. A umesto badema koristila sam seckane orahe.
Ukoliko pravite od pola mere, kolač možete ispeći u kalupu za kuglof ili za srneća leđa. Kolač je veoma ukusan i mekan i divno ga je grickati uz čaj ili toplu čokoladu.:)
U prazničnom izdanju magazina MEZZE možete pronaći još puno lepih ideja za nastupajuće praznike, naučiti kako da svečano ukrasite trpezu, prošetati božićnim marketima zajedno sa našim blogericama, a tu su i uvek ukusni slani i slatki zalogajčići.:)
Vaš Mezze tim
Prekrasno izgleda, ovako oblikovan u kalupu. I ja ga uvijek pečem u kalupu za kuglof, da mi ispadne nizak, jer se jede u malim zalogajima.
ОдговориИзбришиSecam se da baka obicno pravila taj kolac u kalupu za srneca ledja, onom dugackom i rebrastom, pa neko od ukucana malo po malo isece sniticu.:))
ИзбришиSavršeno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Petra.:))
ИзбришиOvo mi miriše i preko ekrana koliko je fino. Uverena sam da su te proverene kombinacije uvek dobrodošle:)
ОдговориИзбришиMoze dugo da stoji, osim ako neki "misici" ne poravnavaju kolac nocOm.:))
ИзбришиPodeca me na mamin Sultanov hleb. Nekad se bas radujem kad mi preostane belanac pa mogu da ga ispecem. Divno izgleda kao venac:)))
ОдговориИзбришиZa praznike obicno preostane puno belanaca jer sva zumanca zavrse u keksicima, taman da uspostavimo ravnotezu.:)))
ИзбришиMoja mama je nekad često radila ovaj kolač, a i ja danas kad mi ostane bjelanjaka. Čak i ne mjerim već sve od oka
ОдговориИзбришиObožavam ovakve kolače i ovaj mi se super, volim sve sastojke i još dodati malo začina kao što su cimet i klinčić ili anis. Hvala gospođi Ljubici na odličnom receptu,a ti si kolač super napravila !
ОдговориИзбришиIjoj, kakva divota! :)
ОдговориИзбришиSjajno, hvala za sve divne recepte i slike.
ОдговориИзбришиHvala i Vama, uzvracam lepe pozdrave!:))
Избриши