недеља, 29. јул 2012.

Crêpes Suzette



Dragi moji, jeste li mozda za nesto slatko, socno i fino, pa jos flambirano (samo pripazite na kuhinjske zavese ako se budete upustili u tu avanturu:), jeste li raspolozeni za fine palacinke u soku od narandze?:))

Ako ste ZA i mozda biste voleli da ovu nedelju zapocnete jednim prefinjenim francuskim desertom, onda sacuvajte ovaj recept i izvolite na Crêpes Suzette  koje u kreativnoj kuhinjici danas sprema nas gost kuhar Neno (hvala puno na ustupljenim fotkama i receptu:), mislim da necemo menjati glavnog kuhara.:)


Palačinke u soku od narandži - Crêpes Suzette

Potrebni sastojci (za palačinke): 100 gr brasna, 4 jaja, 30 gr  rastopljenog  maslaca, 10 kašika mlijeka , prstohvat soli , 1 kašika šecera u prahu,  1 kašika ruma,  100 ml mineralne vode

 Za sirup:  200 ml svježeg soka od narandže (od 3-4 narandže), 20 kocki šećera, 60 g maslaca rastopljenog, 1 kašika naribane narandžine kore                           
 Za posipanje:  listici ili mljeveni bademi , konjak za  flambiranje

Postupak pripreme

Brašno, šecer u prahu i prstohvat soli izmjesamo na suho  pa dodajemo jaja , mlijeko, rastopljeni maslac i kašiku ruma. Sastojke izmjesamo da dobijemo kompaktnu masu bez grudvica koju ćemo ostaviti u frižider na sat vremena .

Sirup ćemo napraviti prije nego što počnemo praviti palačinke, bitno je da gotov palačinak ide odmah u sirup.
                                                                                               
U šerpu ćemo zagrijati maslac dodati sok, kocke šećera i naribanu koru. Sastojke ćemo kratko zakuhati da bi se reduciralo na 2/3.

U smjesu za palačinke dodajemo mineralnu vodu promijesamo i na uobičajen način pečemo palačinke, dobit ćete 10 -12 komada.

Gotov palačinak preklopimo na pola, pa jos jednom na pola i tako ga stavljamo u sirup na mariniranje.

Kada ispečemo sledeći palačinak i stavimo ga marinirati, predhodni prevrnemo da bi ga sa sledećim potpuno izvadili i tako redom. To je dovoljno vremena za mariniranje i dobar ritam pri radu.

Pri posluživanju posuti ih bademima, sjeckanim ili mljevenim po volji,  a možete i da ih flambirate nekim jačim alkoholom, samo molim pažnju da nešto ne bi planulo.:)

Bon appetit!:)

уторак, 24. јул 2012.

Cokoladne korpice sa sladoledom



Mislim da cete se sloziti da je najlepse (i najukusnije) letnje osvezenje kuglica ili dve omiljenog sladoleda u kornetu, moze i u cinijici... a sto da ne i u korpici od cokolade!:)) Ovu korpicu mozete posle pojesti i ne morate razmisljati o pranju sudova. 

Korpice slobodno napravite kad imate vremena i cuvajte ih u frizideru, u njima mozete posluzitii i domaci mousse, neku finu kremu ili  jednostavno  iskoristite ih kao originalne cinijice za voce. Zapravo, sigurna sam da cete se jos neceg finog setiti!:))


Sastojci (za 5 korpica): 200 g + 50 g cokolade, 2,5 dl slatke pavlake, 1 kašičica nes-kafe, 50 g mlevenih pečenih lešnika
Priprema:

Čokoladu otopiti na tihoj vatri i četkicom premazati veće papirnate korpice. Sačekati da se čokolada stegne, pa naneti još jedan sloj. Kad se čokolada potpuno ohladila, pažljivo odvojiti papir i ostaće nam korpica od čokolade u kojoj cemo servirati sladoled.



Umutiti slatku pavlaku i podeliti u tri posude. Nes-kafu razmutiti u malo hladne vode i umešati u jedan deo šlaga. U drugi deo dodati mlevene, pečene lešnike, a u treći deo rastopljenu čokoladu (50 g). Sve tri posudice staviti u zamrzivač i ostaviti par sati da se sladoled stegne.
Malom kašičicom za sladoled ili kašičicom za vadjenje kuglica izvaditi sladoled i poslužiti u korpicama od čokolade. Korpice se na kraju mogu pojesti.:)

Recept mozete pronaci u letnjem dvobroju casopisa Mezze.:))




петак, 20. јул 2012.

Snicle u finom umaku od povrca


Jedno fino jelo koje se moze brzo spremiti, mozda je nekako najukusnije sada leti kada imamo obilje svezeg povrca i sve mozemo odmah koristiti, dovoljno je samo oprati i iseckati. Medjutim, cak i van sezone nije problem napraviti, samo cemo sastojke zameniti smrznutim povrcem. U svakom slucaju, vrlo ukusan predlog kada razmisljate sta da pripremite za rucak... prijatno!:)

Sastojci: 400 g telecih snicli, 1 crvena i 1 zuta paprika, 3-4 paradajza, 2 cesnja belog luka, 1 dl crnog vina, so, biber, seckani persun

Pripema:

Snicle istanjiti tuckom za meso, posoliti i uvaljati u brasno sa svih strana, pa zatim prziti dok ne porumene. Pomeriti na jednu stranu tiganja ili izvaditi na tanjir. Dodati papriku iseckanu na fine kockice i kratko proprziti, zatim dodati seckani beli luk i na kraju paradajz koji smo prethodno oljustili i sitno iseckali.

Sada se mogu vratiti nazad snicle, sipati crno vino i sve zaciniti po ukusu. Dinstati na tihoj vatri dok vino ne ispari a umak se ne zgusne, na kraju posuti seckanim svezim persunom. Posluziti uz prilog od kuvanog pirinca ili pire krompira po zelji... bon appetit!:))


четвртак, 19. јул 2012.

Domaci pekmez od kajsija


Dragi moji, pomislicete mozda da sam zaboravila na vas, nikako da postavim neki novi recept, pa zato sada kuckam odmah dva da se iskupim.:) Verujem da ste vec napravili barem jednu turu domaceg, mirisnog pekmeza od kajsija, cak sam razmisljala da li treba da kuckam ovaj post, jer ste odlicne recepte vec mogli pronaci kod nase Maje, Sanje, Branke i Deane, svaki je poseban na svoj nacin a razlika je samo u finim detaljima.

Medjutim, ovaj recept kuckam pre svega zbog sebe da mi posluzi kao podsetnik za naredni put, jer pekmez ne pravim svake godine vec mozda tek svake druge-trece, pa se onda i zaboravi koliko secera treba staviti... i zato hvala mojim dragim prijateljima na pomoci.:)) 

Pekmez nije uopste tesko napraviti, treba samo odabrati lepo i meko voce, odstraniti kostice i kuvati neko vreme zajedno sa secerom, povremeno promesati... voila, na kraju cete dobiti najlepsi domaci pekmez koji je savrsen za filovanje omiljenih palacinki i kroasana, nezamenljiv u Limun stanglicama kojima daje finu aromu, a najlepse prija ujutru za dorucak namazan na topli dvopek sa malo maslaca i uz soljicu bele kafe !:)


Sastojci: 2 kg kajsija (bez kostica), 600 g secera... par plasticnih posudica za pakovanje.:)

Priprema:

Odabrati lepe i zrele kajsije, dobro oprati i izvaditi kostice (mozemo ih osusiti i sacuvati). Ako kajsije mozda imaju tamne tackice na povrsini, samo ih lepo uklonite nozem, ali nije potrebno ljustiti voce. Izmeriti 2 kg kajsija i staviti u vecu serpu, dodati secer i kuvati oko 2 h dok se pekmez fino ne zgusne.

Kuvati najpre par minuta na jakoj temperaturi, a zatim smanjiti i nastaviti na srednjoj temperaturi oko 1 h. Pekmez ce jos biti tecan i videce se komadici voca, dovoljno je samo povremeno promesati. Kad pekmez pocne da se zgusnjava i da jace vri, smanjiti jos malo temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok ne postigne zeljenu gustinu, to ce potrajati jos oko 1 h. 

Predlog 1. -  Pomeriti serpu sa ringle i vruc pekmez sipati u zagrejane staklene tegle, zatim ih ostaviti u rerni da se ohlade do kraja i da se na povrsini stvori tanka korica. Sutradan se tegle mogu zatvoriti poklopcem ili celofanom koji je na kratko potopljen u rakiju.:)

Predlog 2. - Pekmez se mozes odlicno cuvati i u zamrzivacu, to obicno praktikujem jer nemam uslova za cuvanje zimnice u stanu. Kad se pekmez skuvao, samo ga ostaviti u serpi da se potpuno ohladi, a za to vreme spremiti plasticne posudice i case (od 2,5 dl ili 5 dl) kao ambalazu.

Ohladjeni pekmez sipati u pripremljene posudice, zavezati celofanom i gumicom, pa lepo poredjati u zamrzivac. Odlicno se cuva i dovoljno je samo izvaditi ga pola sata pre upotrebe, taman ce se opustiti dok ispecete palacinke... prijatno!:)))


четвртак, 12. јул 2012.

Zapeceni hlepcici sa pestom od bosiljka i sirom




Da gricnemo nesto na brzaka napravljeno i fino?:) Znam da je vruce i da vam se mozda ne ukljucuje rerna, ali za ove hlepcice trebace vam svega 15-tak minuta vremena da ih ispecete + par minuta dok sve iseckate i pripremite. Potrebno je nekoliko manjih kiflica (obicno ih kupujem u Ideji), mozete uzeti i integralne ako vise volite ili jedan ceo baguette. Naravno, ako imate vremena, uvek je lepse napraviti domace pecivo, ali ovog puta nam se zurilo da sto pre zavrsimo zbog vrucine.:)

Recept sam videla na ovom sajtu ali sam pripremu malo prilagodila, u originalnom receptu hlepcici se zamotaju u foliju i peku na grilu dok su se kod mene pekli u rerni, pa vi slobodno izaberite onaj nacin koji vam vise odgovara... evo sta nam jos treba:



Sastojci: 4 vece kifle ili jedan baguette, oko 100 g sira u listicima (ili kackavalja)

Pesto od bosiljka: 1 saka listica svezeg bosiljka, 2-3 cesnja belog luka, oko 50 ml ulja, 50 g naribanog parmezana, malo soli.. mozete staviti i malo seckanih badema ili oraha ako volite (pravila sam i bez toga)

Pesto od susenog paradajza: 100 g susenog paradajza, 1 kasika seckanog bosiljka ili persuna, 2 cesnja belog luka, 1 dl ulja, 50 g naribanog parmezana, malo seckanih badema ili pinjola

Priprema:

Hlepcice zarezati na 8-9 mesta (otprilike na 1 cm razmaka), ali ne sasvim do kraja. Napraviti pesto od bosiljka ili susenog paradajza, pa u svaki zarez staviti po malo pripremljenog preliva. Sir iseci na tanke snite ili naribati (ako koristite listice topljenog sira mozete ih iseci na 4 dela), pa redjati izmedju zasecenih hlepcica. Peci u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-tak minuta, samo da se sir istopi.... prijatno grickanje!:)



Pesto od bosiljka: iseckati sitno listice svezeg bosiljka, dodati beli luk i sve zajedno fino usitniti. Prebaciti u cinijicu, malo posoliti, dodati seckane bademe (po zelji) i naribani parmezan. Sve preliti uljem i lepo izmesati. Mozete naravno sve pripremiti i u mikseru.

Pesto od susenog paradajza: suseni paradajz preliti toplom vodom i sacekati par minuta da omeksa. Prebaciti u mikser, dodati listice svezeg bosiljka, beli luk, bademe, parmezan i ulje, pa sve lepo izmiksati. Mozete dodati i pola solje svezeg oljustenog, seckanog paradajza i malo balzamiko sirceta po ukusu.



Napomena: ako hlepcice planirate da posluzite uz rostilj, mozete ih zamotati u alu foliju i tako peci na rostilju. Mozda ce im onda trebati nesto vise vremena dok ne postanu fino hrskavi... bon appetit!:)

субота, 7. јул 2012.

Paradajz na 4 nacina



Na pijacama je sada toliko lepo videti tezge prepune svezeg voca i povrca, da je pravo uzivanje prosetati se izmedju redova i uzivati u svim tim bojama i mirisima leta. Kod nas se nekako chef  najcesce proseta do pijace i za njega je to zaista prava setnja, on voli sve da razgleda, bez zurbe i polako, da poprica sa prodavcima, pa su zato kolica za pijacu obavezan rekvizit kada se uputi u jednu takvu avanturu.:) 

Kod mene je sasvim drugacije, ja vise volim da odem "po zadatku", zajedno sa spiskom i da brzo obavim potrebnu nabavku.:) Ali bez obzira ko od nas dvoje ide, uvek se vratimo sa paradajzom jer sada je njegova puna sezona i uzivamo da ga sto vise koristimo u kuhinji. Evo zato par brzih receptica da Vam posluze kao letnja inspiracija.:)

Paradajz punjen sa sirom i zacinskim biljem


Sastojci: 10 cherry paradajza, 200 g krem sira, 1 kasika seckanog zacinskog bilja (mirodjija, persun, bosiljak itd.), malo soli

Priprema:
Paradajz oprati i iseci poklopcice na vrhu. Pazljivo izdubiti sredinu ostrim nozem i preokrenuti ih na tanjir da se malo ocede.
U medjuvremenu pripremiti nadev od sira: izmesati krem sir i dodati sitno seckano zacinsko bilje. Smesu staviti u spric sa zvezdastim nastavkom i napuniti izdubljeni paradajz. Da bi bolje stajali, moze se prethodno ravno iseci dno svakog paradajza ali paziti da se ne isece previse. Napunjene korpice od paradajza dekorisati listicima svezeg bosiljka. Rashladiti pre serviranja.


Recept mozete procitati i u junskom broju magazina Mezze.:)

Paradajz susen u rerni



Sastojci:  cherry ili običan paradajz (količina po želji), maslinovo ulje, so, biber, bosiljak, origano
Priprema:
Paradajz iseći na kolutiće ili samo preseći na pola ako koristimo cherry paradajz. Poredjati na pleh preko masnog papira, preliti sa malo ulja, posoliti i pobiberiti po ukusu, posuti listicima seckanog bosiljka ili origana. Peći ili bolje reći sušiti u rerni na 90-100°C oko 6-8 h, a može i preko cele noći.
Paradajz se neće potpuno osušiti kao na suncu, već će ostati i malo mesnog dela. Odličan je za grickanje uz neki namaz od sira, može se preliti uljem i cuvati neko vreme u teglici u frizideru.

Mi smo ove paradajzice grickali uz Kubanski hleb pripremljen po Milkicinom receptu sa bloga Mimi’s kingdoom. Hleb je vrlo ukusan i predivno mirise dok se pece, a odlicno ide uz namaz sa sirom, mladim lukom i rotkvicama (recept iz magazina Mezze), obavezno isprobajte.:))


Raznjici sa paradajzom i pecurkama


Sastojci (kolicina po zelji): mali paradajzici, sampinjoni, panceta, so, ulje, drveni stapici za rostilj

Priprema:

Na stapice za rostilj naizmenicno redjati paradajz i cele sampinjone. Svaki drugi zamotati u tanak rezanj pancete, pa one koji nisu zamotani sasvim malo posoliti i preliti uljem. Sve kratko peci na rostilju ili gril-tiganju i posluziti kao lagano jelo uz salatu ili kao prilog uz glavno jelo.




Pizza (omiljeni nacin:)



Sastojci (za 2 pizze): 300 g brasna, 15 g svezeg kvasca, 1 ravna kasicica soli, 3 kasike ulja, oko 1,5 dl vode

Nadev: paradajz, sunkica, sir (kackavalj), kecap, malo origana... sve po ukusu:)

Priprema:

Razmutiti kvasca u pola solje tople vode, dodati po kasicicu secera i brasna. Ostaviti negde na toplom da se kvasac aktivira.

Izmesati brasno, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmora 15-tak minuta. Za to vreme pripremiti nadev, paradajz iseci na kolutice a sunku i sir iseckati natanke  listice. Ako imate vremena mozete sami napraviti fini umak od paradajza za premazivanje testa, pogledajte odlican Zokin recept.:)

Kad se testo malo odmorilo, rastanjti ga i preneti u kalupe za pizzu. Premazati domacim umakom od paradajza (punoo bolja i ukusnija varijanta) ili kecapom (brza varijanta:), odgore "strateski" rasporediti listice sunke i sira, zatimkolutice  paradajza pa sve posuti origanom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta... prijatno!:))

понедељак, 2. јул 2012.

Duo za osvezenje... uz Mezze:)



Drugari, necu Vam puno kuckati jer je previse toplo, sve se ugrejalo i zato prelazim brzo na recepte... evo nesto da se brzo rashladimo na ovoj vrucini.:))

Ledena kafa


Sastojci (za 1 osobu): 1,5 dl ohladjene kafe, 1-2 kuglice sladoleda od vanile, malo umucene slatke pavlake, naribana cokolada za dekoraciju

Priprema:

Skuvati kafu, zasladiti po zelji i ohladiti. U visoku casu sipati ohladjenu kafu (bez taloga), dodati 1-2 kuglice sladoleda od vanile i na kraju staviti malo umucene slatke pavlake. Odgore naribati cokoladu za dekoraciju ili posuti cokoladnim mrvicama. Posluziti oooodmah.... uzivajte!:))



Cokoladne ledene kockice


Sastojci (za 2 osobe): 2 dl slatke pavlake, 100 g cokolade (za kockice).... i jos 4 dl hladnog mleka:)

Originalni recept.: 2 dl mleka, 0,5 dl vode, 1 kasika kakao praha, 1 kasika secera, 1 kasika instant kafe (po zelji), 70 g crne cokolade (70% kakaa)

Priprema:

Zagrejati slatku pavlaku na tihoj temperaturi i preliti kockice izlomljene cokolade. Mesati dok se smesa ne izjednaci a zatim sipati u kalupice za led. Ostaviti par sati u zamrzivacu dok se kockice cokolade ohlade i stegnu.

Kockice mozete napraviti i na ovaj nacin (originalni recept): zagrejati mleko, vodu, secer, kakao i instant kafu. Kad provri, preliti preko kockica cokolade i mesati dok se smesa ne izjednaci. Sipati u kalupice za led i staviti u zamrzivac da se zalede.

Za posluzivanje, staviti par zaledjenih kockica u casu i preliti hladnim mlekom. Malo promesati da se cokolada rastopi i posluziti uz slamcicu. Kad malo zahladi, kockice se mogu preliti toplim mlekom. Ako volite, mozete dodati stapic vanile u mleko i jos malo secera po zelji... uzivajte!:))


A dok pijuckate ledenu kafu ili mozda uzivate u cokoladnim kockicama u mleku, ne zaboravite da prelistate novi (dvo)broj naseg gastro magazina Mezze i rashladite se uz letnje recepte, putopis o Vijetnamu i druge zanimljive price... mala pauza do septembra, pa onda opet nastavljamo.:))