Dragi moji, jeste li mozda za nesto slatko, socno i fino, pa jos flambirano (samo pripazite na kuhinjske zavese ako se budete upustili u tu avanturu:), jeste li raspolozeni za fine palacinke u soku od narandze?:))
Ako ste ZA i mozda biste voleli da ovu nedelju zapocnete jednim prefinjenim francuskim desertom, onda sacuvajte ovaj recept i izvolite na Crêpes Suzette koje u kreativnoj kuhinjici danas sprema nas gost kuhar Neno (hvala puno na ustupljenim fotkama i receptu:), mislim da necemo menjati glavnog kuhara.:)
Palačinke u soku od narandži - Crêpes Suzette
Potrebni sastojci (za palačinke): 100 gr brasna, 4 jaja, 30 gr rastopljenog maslaca, 10 kašika mlijeka , prstohvat soli , 1 kašika šecera u prahu, 1 kašika ruma, 100 ml mineralne vode
Za sirup: 200 ml svježeg soka od narandže (od 3-4 narandže), 20 kocki šećera, 60 g maslaca rastopljenog, 1 kašika naribane narandžine kore
Za posipanje: listici ili mljeveni bademi , konjak za flambiranjeZa sirup: 200 ml svježeg soka od narandže (od 3-4 narandže), 20 kocki šećera, 60 g maslaca rastopljenog, 1 kašika naribane narandžine kore
Brašno, šecer u prahu i prstohvat soli izmjesamo na suho pa dodajemo jaja , mlijeko, rastopljeni maslac i kašiku ruma. Sastojke izmjesamo da dobijemo kompaktnu masu bez grudvica koju ćemo ostaviti u frižider na sat vremena .
Sirup ćemo napraviti prije nego što počnemo praviti palačinke, bitno je da gotov palačinak ide odmah u sirup.
U šerpu ćemo zagrijati maslac dodati sok, kocke šećera i naribanu koru. Sastojke ćemo kratko zakuhati da bi se reduciralo na 2/3.Sirup ćemo napraviti prije nego što počnemo praviti palačinke, bitno je da gotov palačinak ide odmah u sirup.
U smjesu za palačinke dodajemo mineralnu vodu promijesamo i na uobičajen način pečemo palačinke, dobit ćete 10 -12 komada.
Gotov palačinak preklopimo na pola, pa jos jednom na pola i tako ga stavljamo u sirup na mariniranje.
Kada ispečemo sledeći palačinak i stavimo ga marinirati, predhodni prevrnemo da bi ga sa sledećim potpuno izvadili i tako redom. To je dovoljno vremena za mariniranje i dobar ritam pri radu.
Pri posluživanju posuti ih bademima, sjeckanim ili mljevenim po volji, a možete i da ih flambirate nekim jačim alkoholom, samo molim pažnju da nešto ne bi planulo.:)
Bon appetit!:)