Drugari, vec odavno zelim da podelim sa vama sta se fino spremalo i mesilo poslednjih nedelja, a sve prema vasim receptima. Kako se ova zima bas nesto oduuuzila, a u stanu nije bilo puno toplije nego napolju, nekako sam vreme najradije provodila u kuhinji, pa su tako redom nastajale pogacice, hrskavi krekeri, fini ustipci, pa slatke krostule i krofne (reprizirane 2x;)), a pre neki dan smo uzivali i u starinskoj piti sa sirom. Sve nam se veoma dopalo i bio je red da slike, koje sam skupljala sve ovo vreme, konacno ugledaju svetlo dana... dragi moji, hvala puno na svm lepim receptima!:)))
Secenica sa sirom
Krenucu od ove fine pite koju smo poslednju isprobali, recept sam pronasla na Verinom blogu
Astal-kuhinja moje ravnice. To je jedna ukusna starinska pita sa domacim koricama i filom od sira i pavlake, ovde necu pisati recept ali ceo postupak mozete procitati kod nase drag Vere, a tamo cete pronaci jos puno lepih vojvodjanskih recepata.:)
Nije bilo komplikovano napraviti ovu pitu, samo sam je morala peci nesto duze jer me rerna "ne slusa" bas najbolje u poslednje vreme.;) To je bio razlog sto se mozda malo vise isusila, ali korice su tako fine krckale i najlepse su bile upravo te ivice.;)))
Pogacice sa cvarcima
Majne pogacice sa cvarcima sam pravila pre skoro mesec dana, ali ovo je recept koji cu definitvno zadrzati i ponoviti... odlicne su!:)) Ovde mozete pogledati ceo recept i slike za
Cetvrtaste pogacice sa cvarcima , pa ih slobodno napravite kao kockice ili okrugle pogacice, nece se niko puno buniti zbog oblika.:)
Testo je fino mekano i zapravo se brzo naprave, iako je potrebno malkice sacekati zbog preklapanja testa. Izadje ih zaista puno i lepo je odneti i komsijama tanjir toplih pogacica, a ostane dovoljno i da spakuju u kesicu za zamrzivac (to je rezerva, pssst...;))).
Lokumi
Ovi brzi ustipci ce vas svakako oduseviti od prve, za cas posla napravicete puuun tanjir finih grickalica za dorucak ili veceru. Ovde mozete procitati
kompletan recept i verujte da cete uzivati u svakom zalogaju, mogu biti odlicna podloga za neki mali sendvic ili ih jednostavno posluzite uz malo pavlake ili milerama.
Krekeri sa susamom i kackavaljem
Tako su fino krckavi da im ne mozete odoleti, a mogu i dugo da stoje (to samo pretpostavljam, posto su kod nas brzo nestali
gric, gricccc... :) Pravila sam ih od pola mere ( kao samo za probu;), ali jako su nam se dopali, pa mi je odmah postalo zao sto ih ipak nisam napravila od pune mere.
Draga Majo, odlicni su i samo da znas da recept stoji zakacen magnetom na frizideru... za svaki slucaj.:))
Krofne
Moje prve krofne po odicnom Tamarinom
receptu , divno mekane i vazdusaste (sa prstenom;). Najvise su nam prijale uz domaci pekmez od kajsijavisanja (nismo nikako mogli da se odlucimo koja je kombinacija bolja;) a recept je odstampan u jos nekoliko primeraka... mislim da to dovoljno govori koliko su nam se dopale, kao i svima koji su ih probali.:))
p.s. posle par dana usledila je i repriza!:))
Prvi put sam ih probala pre par godina i to na jednom cool druzenju na Adi, mislim da je bio negde pocetak leta. Jos i danas se secam kako su divno zamirisale kada je Agatha raspakovala paketic, strepeci da li su prezivele dug put od Splita, a pred nama su se ukazale zlatne hrskave lepotice, ususkane izmedju listova svezeg lovora.:)
Nedavno sam ih tek napravila po prvi put i mislim da cu se tom receptu vracati jos puno puta,
mmmmm... :))