Jos jedna zanimljiva blogerska igrica koju imamo svakog meseca a zove se KuVarijacije ujedno je i odlicna prilika da isprobamo neka ukusna jela koja mozda jos nismo pravili ili da se podsetimo nekih dobrih.:) Svi koji zele da ucestvuju pripremaju jedno jelo prema receptu izabranom za taj mesec i poslednjeg dana u mesecu ga objavljuju na svom blogu uz pratece komentare.
Ovog puta nasa izabrana tema i "domaci zadatak " su bili Zagorski strukli prema Nadinom receptu sa bloga Just good food . Imalo smo ih upravo danas za rucak pa zato fotke i utisci malo kasne, ali ako ih jos niste pravili, svakako isprobajte sto pre!:)) Ovde prenosim Nadin originalni receptic:
Sastojci:
300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje
Za nadjev:
1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
Za prelijevanje :
3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje
Za nadjev:
1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli
Za prelijevanje :
3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli
Priprema:
1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
Utisci: odlican recept, precizno napisan i svakako ce Vam uspeti cak iako niste vesti sa razvlacenjem domaceg testa za kore. Ove kore koje treba razvuci preko celog stolnjaka uvek mi predstavljaju problem, pocnu da se kidaju bas kada ne treba i ne uspevam nikako da ih tanko razvucem... ali sa ovim korama nisam imala uopste takvih problema i bas su se taaaanko razvukle.:)
Strukle su vrlo ukusne i bogate filom, tati su se veoma dopale.:) Odlucila sam se za onu varijantu zapecenu u rerni a umesto slatke pavlake na kraju, strukle sam prelila sa kiselom pavlakom razmucenom u malo mleka da bih dobila slanu verziju... Nado, hvala puno na odlicnom receptu, cista desetka!;)))