Sastojci: 1 pakovanje tankih kora, 3 jajeta, 180 g šećera, 200 ml ulja, 150 ml jogurta, 180 g griza, 1 prašak za pecivo
Fil: oko 600 g očišćenih višanja, 2 vanilin šećera, 2 kašike prezle
Preliv: 500 ml vode, 300 g šećera
Umutiti
jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt i griz pomešan sa praškom za pecivo. Sve
lepo sjediniti.
Napraviti sirup od šećera i vode. Kuvati sve zajedno na srednjoj temperaturi desetak minuta dok se sirup ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Višnje posuti vanilin šećerom i prezlom i lagano izmešati.
Svaku koru preliti sa par kašika pripremljenog preliva i premazati ga preko cele površine. Ređati po 4 kore jednu preko druge, a na četvrtu koru pobacati višnje i zamotati u rolat. Na isti način napraviti još 4 rolata.
Rolate
staviti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Ako je ostalo preliva, premazati
preko rolata i sve staviti da se peče na 200 C oko 30-35 minuta. Izvaditi pitu
iz rerne i još toplu preliti sa ohlađenim prelivom. Ostaviti da se sve lepo
upije i ohladi, a zatim iseći na šnite.
Pita sa makom i višnjama
Pita će biti isto tako fina ako se iskombinuju mak i višnje, pa iskoristiti recimo pola kora za pitu sa višnjama a drugu polovinu napraviti sa makom.
U tom slučaju, za fil će nam trebati 300 g mlevenog maka + 2 vanilin šećera, sve pomešati i preliti sa pola šolje toplog mleka ili vode. Dalji postupak je isti kao u prethodnom receptu. Kore premazati prelivom, a na svaku četvrtu koru staviti mak i višnje po želji (otprilike jedna šolja). Zatim zamotati rolate, ispeći ih i preliti ohlađenim sirupom. Seći na šnite kad se sve fino upije.:)
Prijatno grickanje!:))
Нема коментара:
Постави коментар