четвртак, 14. мај 2020.

Sfoljatele sa spanaćem i sirom


Lisnati i hrskavi, mmmm... ovim zalogajčićima je zaista teško odoleti.:)) Slana varijanta ukusnog italijanskog peciva u obliku školjkica, isto tako fina i u slatkoj varijanti (nešto je više posla oko pripreme testa, ali će vam se isplatiti... eto, da ne kažete da ništa ne pravim za blog:)))

Sfoljatele sa spanaćem i sirom


Sastojci (testo):  500 g brašna, 1 ravna kašičica soli, oko 200 ml tople vode,  100 g putera + 100 g masti za premazivanje

Nadev: 300 g svežeg sira, 100 g seckanog spanaća, 1 belance, 1 kašika griza (po potrebi)

Priprema:

Zamesiti testo od brašna, malo soli i tople vode. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji  2 h u frižideru.

Nakon odmaranja, testo podelitu na nekoliko delova i svaki deo rastanjiti na mašini za pravljenje testenine. Razvući  još malo rukom i premazati mešavinom putera i masti. Svaki deo namotati na prethodni dok se svi ne potroše.  Dobijeni valjak  od testa zamotati u foliju i ostaviti 2 h u frižideru a može i preko cele noći.


Ohlađeno testo izvući u dužinu i iseći na šnite debljine oko 1 cm. Svaku šniticu rastanjiti na dlanu a zatim nauljenim prstima oblikovati školjkicu. Školjkice napunite pripremljenim filom i krajeve dobro spojiti da fil ne iscuri prilikom pečenja. 

Školjkice poređati na pleh i peći u prehodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta.

Za nadev sjediniti sveži sir, sitno seckani spanać i umućeno belance, a po potrebi se može dodati i kašika griza. Biće isto tako ukusne i ako dodate kockice šunke.:))

Prijatno grickanje!:)))



недеља, 10. мај 2020.

Bakina peciva - broj 13.


Dragi moji, nadam se da ste dobro i da ovih dana ipak svi malo lakše dišemo.:) Ako vas lepo vreme još uvek nije sasvim izmamilo napolje, toplo vam preporučujem novi broj Bakin peciva - provereni recepti i dobra zabava su zagarantovani (obavezno javite utiske:)))!

(iz novog broja:)