Lisnati i hrskavi, mmmm... ovim zalogajčićima je zaista teško odoleti.:)) Slana varijanta ukusnog italijanskog peciva u obliku školjkica, isto tako fina i u slatkoj varijanti (nešto je više posla oko pripreme testa, ali će vam se isplatiti... eto, da ne kažete da ništa ne pravim za blog:)))
Sfoljatele
sa spanaćem i sirom
Sastojci (testo): 500 g brašna, 1 ravna kašičica soli, oko 200
ml tople vode, 100 g putera + 100 g
masti za premazivanje
Nadev:
300 g svežeg sira, 100 g seckanog spanaća, 1 belance, 1 kašika griza (po
potrebi)
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, malo soli i tople vode. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji 2 h u frižideru.
Nakon odmaranja, testo podelitu na nekoliko delova i svaki deo rastanjiti na mašini za pravljenje testenine. Razvući još malo rukom i premazati mešavinom putera i masti. Svaki deo namotati na prethodni dok se svi ne potroše. Dobijeni valjak od testa zamotati u foliju i ostaviti 2 h u frižideru a može i preko cele noći.
Zamesiti testo od brašna, malo soli i tople vode. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji 2 h u frižideru.
Nakon odmaranja, testo podelitu na nekoliko delova i svaki deo rastanjiti na mašini za pravljenje testenine. Razvući još malo rukom i premazati mešavinom putera i masti. Svaki deo namotati na prethodni dok se svi ne potroše. Dobijeni valjak od testa zamotati u foliju i ostaviti 2 h u frižideru a može i preko cele noći.
Ohlađeno testo izvući u dužinu i iseći na šnite debljine oko 1 cm. Svaku šniticu rastanjiti na dlanu a zatim nauljenim prstima oblikovati školjkicu. Školjkice napunite pripremljenim filom i krajeve dobro spojiti da fil ne iscuri prilikom pečenja.
Školjkice poređati na pleh i peći u prehodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta.
Za nadev sjediniti sveži sir, sitno seckani spanać i umućeno belance, a po potrebi se može dodati i kašika griza. Biće isto tako ukusne i ako dodate kockice šunke.:))
Prijatno grickanje!:)))