понедељак, 18. децембар 2017.

Venčići sa cimetom


Evo nas ponovo, posle kraće pauze, nastavljamo sa predlozima  za praznične receptiće. Ovi venčići su posebno mirisni, spolja krckavi a iznutra mekani. Osnovnu smesu čini brioš testo sa puterom, a sa filom se možete poigrati po želji. A sada zamislite da ih pečete u hladno zimsko jutro, a onda cela kuća odjednom predivno zamirišeee... da li još treba da vas nagovaram da ih napravite?:)))

Venčići sa cimetom


Sastojci: 500 g brašna, pola kockice svežeg kvasca (25 g), 80 g maslaca, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 1 jaje, malo naribane limunove ili pomorandžine korice, oko 250 ml mleka + 1 jaje za premazivanje

Fil: 100 g kristal šećera, 100 g maslaca, 2 kašičice cimeta + mleveni bademi (po želji)

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da se aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno, dodati šećer, malo soli, pripremljeni kvasac, rastopljeni maslac, jaje i naribanu limunovu ili pomorandžinu koricu. Zamesiti glatko testo uz postepeno dodavanje mleka. Testo zatim pokriti i ostaviti da odmara oko 20 minuta.


Nakon odmaranja, testo podeliti na 4 dela i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u pravougaonu koru i premazati maslacem sobne temperature . Pomešati kristal šećer sa cimetom i obilno posuti svaku koru (pazite da imate dovoljno fila za sve 4 kore). Koru zaviti u rolat i oštrim nožem raseći po dužini, pa zatim uplesti kao pletenicu i skupiti krajeve u krug. Na isti način napraviti još 3 venčića.

Venčiće poređati na pleh preko papira za pečenje i premazati umućenim jajetom i po želji posuti krupnim šećerom. Ostaviti ih da odmaraju još desetak minuta dok se rerna zagreje, a zatim peći na 200 C oko 20-30 minuta da fino porume.:))


Ideja: venčići se mogu premazati seckanim ili mlevenim bademima (pomešanim sa šećerom i ulupanim belancetom), a biće ukusni ako ih posipate kandiranom koricom pomorandže ili filujete nutelom.:))


12 коментара:

  1. wow...pred spavanje pogledah šta ima novo kod tebe, kakva greška :-) Al' nema veze zaspacu gladna sa divnim venčićima pred ocima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, videla sam slicice i hvala ti puno na isprobanom recepticu, drago mi je da su tako lepo uspeli!:))❤

      Избриши
  2. Kako su lepi venčići! A tek slike, u prazničnom stilu...prelepe! :))

    ОдговориИзбриши
  3. Praznici nam stižu :)
    Sve je lepo, i recept i objašnjenje i slike s jelkicom :)

    ОдговориИзбриши
  4. che spettacolo devono essere buonissimi!! complimenti!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Kako fino izgledaju, kakva perfekcija! Made by Lana!

    ОдговориИзбриши