Ledena poslastica u penastom "kaputiću" od belanaca je elegantan desert poslužen na malo drugačiji način. Svi ukusi su dobro poznati, izaberite bilo koji omiljeni sladoled, napravite mekanu biskvitnu podlogu i sve obilno ušuškajte u smesu za puslice - izmamićete osmehe gostima i poljupce!:)
Sladoled
Aljaska
Sastojci
(za sladoled): 125 ml mleka, 125 slatke pavlake, 3 žumanca, 60 g šećera, 1
vanilin šećer, 200 g malina (ili nekog drugog voća)
Biskvit:
3 jaja, 3 kašike šećera, 3 kašika brašna, malo naribane limunove korice
Šam
od belanaca: 3 belanceta, 150 g šećera, malo limunovog soka
Priprema:
Zagrejati
mleko i slatku pavlaku sa kesicom vanilin šećera (još bolje sa štapićem
vanile). Umutiti žumanca sa preostalim šećerom i malo hladnog mleka, pa sipati
u tankom mlazu u zagrejano mleko i pavlaku. Kuvati vrlo kratko, pazeći da ne
provri, zatim pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Voće
ispasirati u fini pire i umešati u ohlađenu kremu. Staviti u zamrzivač na
hlađenje i povremeno promešati kako bi se razbili kristalići leda.
Pripremiti
biskvitnu podlogu. Umutiti penasto belanca i šećer, dodati žumanca, malo
naribane limunove korice i na kraju umešati brašno. Ispeći koru u manjem plehu,
pa kad se ohladi iseći je na veće krugove. Na
svaki krug od testa naneti poluohlađeni sladoled i kašikom oblikovati kupu. Sve ponovo vratiti u zamrzivač da se lepo stegne, a u međuvremenu pripremiti šam od belanaca.
Prijatno!:)))
Receptić je iz arhivskog izdanja magazina MEZZE.:)