Ove ukusne zalogajčiće od palente možete vrlo brzo napraviti i poslužiti u svakoj prilici, kao zanimljivo meze, koktel posluženje ili laki obrok uz sezonsku salatu. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih zalogajčića, pogledajte još i receptiće za kuglice od palente sa sirom i brze kockice da dopunite vašu kolekciju.:)
Cvetići od palente
Sastojci: 1 šolja kukuruzne palente, 3 šolje vode, 40 g maslaca, 1 ravna kašičica soli, malo mlevenog bibera,
Nadev: 300 g krem sira, 2 kašike svežeg začinskog bilja, sveže mleveni biber, beli luk u prahu, 100 g tanko isečene pancete
Priprema:
U slanu ključalu vodu polako sipajte palentu uz neprestano mešanje. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne, pa pomerite sa ringle (koristim ekspres palentu koja se skuva za 2 minuta). Na kraju dodajte komadić maslaca i promešajte da se rastopi. Dodajte malo mlevenog bibera i začine po želji. Sve sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i lepo izravnajte. Ostavite da se potpuni ohladi, a zatim isecite na željene oblike.
Ohlađenu palentu isecite na cvetiće uz pomoć modlice. Izmešajte krem sir i začinsko bilje po želji (peršun, mirođija, origano i dr.), dodajte malo mlevenog bibera i belog luka u prahu. Smesu prebacite u špric sa zvezdastim nastavkom i na svaki cvetić stavite po malo fila. Ukrasite tankim šnitama pancete i listićem peršuna.
Ražnjići od palente
Sastojci: 1 šolja ekspres palente, 3 šolje vode, 100 g rikote, 1 ravna kašičica soli, 40 g maslaca, oko 100 g pancete (isečene na tanke listiće), drveni štapići za ražnjiće
Priprema:
Zagrejte vodu, dodajte so i sipajte palentu u tankom mlazu neprestano mešajući dok se ne zgusne. Pomerite sa ringle, dodajte komadić maslaca i rikota sir. Sve izmešajte i sipajte u manji pleh preko papira za pečenje. Kad se ohladi, isecite na kockice željene veličine.
Svaku kockicu palente obložite tankom šnitom pancete i nabockajte na štapiće. Pržite na zagrejanom ulju par minuta sa svake strane da se slanina ispeče. Poslužite toplo uz salatu po želji.:)
Kockice od palente sa bukovačom
Sastojci: 1 šolja palente, 3 šolje supe od kockice, 40 g maslaca, 300 g bukovače (ili šampinjona), 1 veći crni luk, 1 češanj belog luka, so, biber, peršun, balzamiko sirće
Priprema:
Pripremite palentu kao u prethodnom receptu, umesto vode možete je skuvati u supi. Toplu palentu prebacite u manji pleh i ostavite da se ohladi, a zatim isecite na veće kocke.
Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk. Dodajte pečurke iseckane na listiće i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu, pospite seckanim peršunom.
Na svaku kockicu palente stavite po kašiku pripremljenog fila i poprskajte sa malo balzamika. Dekorišite listićima svežeg peršuna i poslužite kao finu zakusku.
Totalni sam ljubitelj ovakvih zalogaja. Već su bookmarkovani :)
ОдговориИзбришиDivnoo, bice mi drago ako budu isprobani.:))
ИзбришиOvo je zaista ukusno posluženje polenta kao baza i sve ove delicije na njoj.Uz to lepo izgleda!
ОдговориИзбришиHvala, draga... mogucnosti su zaista neiscrpne, a sigurna sam da cete vas dve jos nesto fino smisliti.:))
ИзбришиVery nise!! Congratulations!!
ОдговориИзбришиThank you, Rumi.:))
ИзбришиFenomenalne ideje, cvetici su mi posebno zapali za oko :)))
ОдговориИзбриши:)) Mogu se praviti i u drugim oblicima, ali cvetici su posebno dekorativni.:)) p.s. nadam se da ce ti paketic stici ovih dana.:))
ИзбришиLana, ovo je predivno! Bas dekorativno i po sastojcima znam da je ukusno! Pravim prvom prilikom.!
ОдговориИзбришиNavijam onda da sto pre stignu na red za probu.:)))
ИзбришиJako lepo posluženje koje bih pobrstila brzinom svetlosti... Kod tebe i najjednostavnija stvar uvek izgleda za pet kategorija bolje nego kad to učini bilo ko drugi.
ОдговориИзбришиHvala Nale, moram napraviti nesto fino kad se budemo videle.:))
ИзбришиDivota.. Sve izgleda besprekorno! ♥ Nema tog koji bi ovome odoleo..
ОдговориИзбришиGago, cekaaam te na zakusku.:)))
ИзбришиSuper izgleda, ja obožavam žgance ali moji doma baš i ne pa su rijetko na meniju.
ОдговориИзбришиPa, i kod nas je slicno, pola ukucana jede, a pola "zabusava".:P:P
ИзбришиTako retko pravim kačamak i ne pitaj me uopšte zašto a nekad smo ga jeli mnogo češće..Divni su ti zalogajčići i lepe slike.
ОдговориИзбришиHvala draga Zorice.:))
Избриши