Danas je pravi prolećni dan, doduše malo je prohladno, ali toplije nego što smo navikli u ovo doba godine. Pravo vreme za jedan ovakv receptić.:) Ako vam je možda ostalo nešto čvaraka po kesicicama u frižideru, iskoristite ih da napravite ovu ukusnu pletenicu već danas i iznenadite svoje ukućane. Dragi moji, želim vam ugodno nedeljno popodne, lepo se ušuškajte i provedite dan uz neki zanimljiv film, dobru knjigu ili čak možda igricu na netu.:)
Pletenica
sa čvarcima
Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca,
1 kašičica soli, 100 g masti, oko 2,5 dl mleka, 1 jaje + 1 jaje za
premazivanje, oko 200-300 g sitnijih čvaraka
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka
sa malo šećera i brašna. Ostavite na toplom dok ne ispuni šolju. U dubljoj
posudi izmešajte brašno i so, dodajte mast, jedno jaje i pripremljeni kvasac,
pa sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Pokrijte i ostavite da odmara
oko polo sata.
Testo rastanjite u pravougaonu koru
debljine 1 cm. Premažite tankim slojem masti i pospite sitnim čvarcima. Ako su
čvarci krupniji, možte ih prethodno samleti na mašini za meso.
Testo zavijte u
rolat, pa zatim isecite oštrim nožem po sredini celom dužinom ali ostavite malo
neisečenog testa na jednom kraju. Prebacite naizmenično krajeve testa i
oblikujte pletenicu. Pažljivo je prebacite u pleh i ostavite da odmara još
15-tak minuta dok se rerna zagreje.
Pletenicu pre pečenja premažite umućenim
jajetom. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Možda će biti potrebno da stavite
papir odgore da ne izgori previše, proverite na polovini pečenja da li je
potrebno. Ostavite da se malo prohladi u plehu pre nego što je prebacite na
tanjir.
kad sam i ja, pre nekoliko vremena, napravila takvu pletenicu mislila sam da je teško ali ispalo lepo i lako. Sviđa mi se kad vidim nove oblike, šta lepo možemo napraviti samo brašnom i vodom...
ОдговориИзбришиMoze se napraviti i sa slatkim nadevom, a vrlo je dekorativna i ukusna.:)
ИзбришиIskreno kad sam ja napravila sa nadevom čokolade ispalo dekorativno ali nije mi se puno svidelo zato što bude suvo na površini i tako gubi e ovaj bajkovit osećaj istopljene čokolade u usta... bolje je bilo kad je čokolada bila skrivena u pletenici! :) A što se tiče ukus ovoga ja ne znam kako je jer ne koristi se ovaj ćvarak --ili kako se to kaže-- u grčkoj kuhinji. :)
ИзбришиNastavi lepo dekorisati!
Da, puno je ukusnije kad je cokolada lepo "ususkana" u testu.:) A umesto cvaraka, kao nadev se moze staviti i mleveno meso (prethodno malo proprzeno), a bilo bi fino napraviti i sa seckanim maslinama ili sa suvim paradajzom.:)
ИзбришиPletenica stiže kao naručena, još malo i bit će novih čvaraka!
ОдговориИзбришиTaman da se lepo "ususkaju" i upletu u neko fino testo.:)))
ИзбришиBas bih je rado isprobala...Mozda to uradim za par dana u Bosni, jer je ovdje naci cvarke pravi podvig.
ОдговориИзбришиDraga, zelim ti sretan put i drzim fige za sto skoriju probu!:))
ИзбришиEfektno i sigurno ukusno! ♥ Pravila sam nešto slično sa sušenim paradajzom i parmezanom, em izgleda, em je fino za jelo..
ОдговориИзбришиBas tako, em dekorativno em ukusno, a fil se moze menjati po zelji... ta tvoja mi isto zvuci vise nego ukusno.:))))
ИзбришиOooo, Bože...kako je ovo fino...
ОдговориИзбриши:)) Vidim da cu morati da pravim ponovo i onda vas sve pozivam na degustaciju!:)))
ИзбришиSve pohvale za ovaj recept, ide u omiljene, hvala!
ОдговориИзбришиSve pohvale za ovaj recept, ide u omiljene, hvala!
ОдговориИзбришиHvala najlepse, nadam se da ce uskoro biti isproban.:)))
Избриши