Dragi moji, svi ste dobrodošli na malu čajanku!:) Sustigle su me obaveze sa svih strana, pa nikako da se organizujem, zato je i pauza na blogu bila nešto duža od planirane. U nastavku pročitajte tri receptića za omiljene keksiće uz šoljicu čaja ili kafe, nadam se da će fino poslužiti za probu.:)
Biskoti sa limunom i suvim višnjama
Sastojci:
200
g brašna
70
g šećera
1
vanilin šećer
1/2
kašičice praška za pecivo
naribana
korica limuna
50
ml ulja
100
g suvih višanja (brusnica, kajsija i dr.)
Priprema:
Izmešajte
sve sastojke da dobijete glatku smesu. Oblikujte veknicu i prebacite na pleh od
rerne. Malo spritisnite dlanovima tako da dobije oblik pravougaonika. Pecite
dvadesetak minuta na 180 C. Kolač treba tek blago da zarumeni na ivicama.
Zatim, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Sastojci:
200
g brašna
25
g kakao praha
½
kašičice praška za pecivo
50
g šećera
1
vanilin šećer
1
jaje
2-3
kašike slatke pavlake ili mleka
35
ml ulja (pola male kaf.šoljice)
100
g seckane crne čokolade
100
g seckanih badema, lešnika ili oraha
Priprema:
Izmešajte
brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer. Dodajte jaje, slatku pavlaku, ulje,
sitno seckanu čokoladu i bademe. Sve
sjedinite u finu i glatku smesu. Oblikujte veknicu, prebacite na pleh od rerne
i malo spljoštite dlanom. Pecite na 180 C oko dvadesetak minuta sve dok korica
ne postane blago krckava.
Zatim,
izvadite iz rerne i sačekajte desetak minuta da se prohladi. Isecite reckavim nožem ukoso na šnitice
debljine 1 cm i položite ih na pleh preko papira za pečenje. Pecite još 10-15
minuta da se keksići fino osuše. Grickajte ih šoljicu omiljenog čaja ili kafe.
Ovseni (zobeni ) keksići
Sastojci:
100 g brašna
100 g putera
100 g žutog šećera
50 g ovsenih
pahuljica
1 jaje
½ kašičice praška
za pecivo
100 g seckanog
suvog ili kandiranog voća
Priprema:
Umutite penasto
puter sa šećerom, dodajte jaje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve lepo
izjednačite, dodajte zatim ovsene pahuljice i seckano suvo ili kandirano voće.
Izmešajte i ostavite 15-20 minuta u frižideru da bi se smesa kasnije lakše
oblikovala.
Napravite manje kuglice i poređajte na
pleh preko papira za pečenje. Paziti da ima dovoljno razmaka jer će se keksići
raširiti prilikom pečenja. Pecite na 180 C oko 10-15 minuta tek da ivica blago
zarumeni. Ostavite ih još par minuta u plehu da se malo ohlade, a zatim ih
prebacite na tanjir.
Prijatno nedeljeno popodne uz omiljenu šoljicu čaja ili kafe... i neke fine keksiće!:))) p.s. ovih dana ću svima odgovoriti na komentare koje ste ostavili na blogu čim ugrabim malo vremena.:)
To su pravile nase babe u Grckoj proslog veka ali bez brusnica visanja i kajsija. Moderna verzija.
ОдговориИзбришиZnale su bake sta je dobro, bravo!:)))
Избришиdraga moja, ko ne bi volio navratiti kod tebe na čaj ili kavu?! kod tebe su sve same delicije...uživam u tvojim receptićima, sličicama, ...
ОдговориИзбришиpuno pozdrava iz prevrućeg knina
Draga moja, uvek si dobrodosla... saljem ti veliki poljubac i zagrljaj!:)))
ИзбришиDivno! Biscotti su mi jedni od omiljenih keksića :)
ОдговориИзбришиJel mi verujes da sam ihs ada prvi put pravila, zato su malo ispali nezgrapni... ali uvezbacu vec za sledeci put.:)))
ИзбришиPrelepi su :)
ИзбришиHvala na pozivu, stižem na ove baškotiće
ОдговориИзбришиDivno, samo izvoliiiii.... odmah cu staviti caj.:)))
ИзбришиTo si ti onaj autor lana belic?
ОдговориИзбриши:))))) da....
Избришиčestitam! volim da vidim recepte originalne! ja ću da jedem ono prvo... klasično ali moderno, drago mi je da je recept tvoj! bravo bravo
ИзбришиHvala puno, draga Demi!:)))
ИзбришиSrećom, (ob)javila si se, jer sam se već spremala da ti napunim inbox sa pitanjima - šta se dešava. Lepi keksići, ali u to nismo ni sumnjali :-)
ОдговориИзбриши:)) Sve je u redu, nego sam preuzela previse obaveza, pa je blogic malo stagnirao... ali tu sada ponovo.:) Poslacu ti keksice brzom postom, a ustvari jos bolje da ti dodjes na nasu malu cajanku.:)))
ИзбришиMožeš da poneseš sve tri vrste ni Neli neće imati ništa protiv :-)
ОдговориИзбриши:)))) Veki, dogovoreno... uzivacemo u onoj divnoj bastici.:)))
ИзбришиI meni se sve tri vrste sviđaju, pa bih, moliću, uz šolju čaja... ♥
ОдговориИзбришиNaravno, Gago... stize odmah jedan cajic sa keksicima.:)))
ИзбришиSve je prelijepo. Cajanka za 5 :)
ОдговориИзбришиHvala puno, samo izvoli na nas mali "tea party".:))
ИзбришиPa i ja stižem na čajanku... sve je super... nisam ih ni ja pravila... pozdrav od nas iz CG. ☺😊😀
ОдговориИзбришиVanjuska, naravno... cekaaam te!:))) Puno poljubaca vam svima letiiiiii....:))))
ИзбришиU prvom receptu (biskoti sa visnjama i limunom) nisu navedena jaja. Ja sam danas pravila, i bez jaja sam dobila prah koji se mrvi. Naknadno sam dodala dva jaja, pa onda par kasicica brasna od badema jer se uzasno lepilo za ruke, pa jos brasna dodavala (jaja su bila velika, verovatno zato). Na kraju je ipak dobro ispalo, stavise super, ali jako komplikovano testo za rukovanje. Nije mi jasno kako je tebi ispalo ovako bez jaja?
ОдговориИзбришиDraga Maya, u prvom recepticu ne idu jaja, testo bude malkice sipkavo ali se ipak da oblikovati, to je kao posna varijanta keksica... medjutim, odlicno ste se snasli i drago mi je da su keksici na kraju uspeli.:) Sve najbolje i lepe pozdrave saljem!:)
ИзбришиDivni keksići
ОдговориИзбришиHvala draga, uvek si dobrodosla na nasu malu cajanku.:))))
ИзбришиDraga gospodjo Lano,
ОдговориИзбришиjako mi nedostaju Vasi postovi na blogu, jer to je uvijek prvo sto otvorim kad sjednem za kompjuter,. Nadam se da ste dobro i da je Vas izostanak ovdje na blogu samo zbog prezaposlenosti, a ne nedaj Boze, zbog nekog tuznijeg razloga.Jedva cekam da opet uskoro procitam Vase nove i prelijepe kulinarske kreacije. Zelim Vam sve najbolje
Draga Jasna, hvala Vam puno na brizi, zaista ste me ganuli. Razlog mog odsustvovanja su obaveze koje sam prihvatila, pa nikako da sve uskladim, sem toga i tropske vrucine ovog leta nimalo nisu isle u prilog, tako da sam malo odmarala od kuvanja. Ali vracam se, nadam se uskoro, sa nekim novim recepticima..:) Jos jednom, hvala Vam puno na lepim zeljama i na javljanju... saljem veeeliki pozdrav!:))))
Избриши